12 Temmuz 2016

BUĞDAY KAVURGASI TARİFİ (BEBEK İÇİN +24 AY)


kavurga tarif
BUĞDAY KAVURGASI
Kavurgayı hepimiz biliriz. Oldukça pratik ve lezzetli bir çerez.


Sanırım en yaygın bilinen ve satılan mısır, ancak kavurga çeşitleri oldukça fazlaymış. 
Çorba yapmak için buğday ıslattığımda bir kısmıyla da kavurga denemek istedim.

Kimler hatırlıyor külahta aldığımız kuru yemişleri? Yaşım ortaya çıkacak maalesef fakat buna aldırmadan üşenmeyip bir külah yaptım kavurgayı koymak için. 

Yaparken de eski günlere gittim:
Küçük mahalle bakkallarına, çocukluğuma, çekirdek çuvalının yanında her daim olan hazır külah stoklarına... :) Hatırlayanlar için de küçük bir yolculuk olacak eminim.  

İsminin kavurmaktan geldiği kavurga için bakınız wikipedia ne diyor:
"Yıkanmış tahılın yanmaz bir tava ya da sac üzerinde kavrulması ile yapılır. Özellikle tok tutması, protein yönünden yüksek olması nedeniyle kışın sert geçtiği iç bölgelerde çok tercih edilir. Türkler'in Anadolu'ya göç ederken getirdikleri bir yiyecek kültürüdür. Hazmı kolay olmasının yanında vücut üzerinde anlık yorgunlukları engellediği ve vücudu soğuktan koruduğu için günümüzde de hâlâ popülaritesini korumaktadır."

BUĞDAY KAVURGASI TARİFİ

MALZEMELER:

Buğday 


TARİFİ:
  • Buğdayları yıkadıktan sonra şişmesi için birkaç saat suda bekletin. 
  • Suyunu süzün
  • Yapışmayan bir tavada renkleri kahverengi olana kadar karıştırarak kavurun. 



Sonrasında çerez niyetine kıtır kıtır yiyorsunuz.

Yaklaşık 15-20 dakika sürebiliyor tam istenen renge gelmesi, ancak zevkinize göre daha az veya çok tutabilirsiniz.
Normalde yağsız yapılıyor ancak ben biraz zeytinyağı koydum. 
İsterseniz kavururken baharat da ekleyebilirsiniz.

Biraz sert, tadı patlamış mısırı andırıyor.

Bebek için +24 ay dedim ancak sertliğini lütfen kontrol edin ve yerken siz muhakkak yanında olun. 

Afiyet olsun.
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2014'ten beri de uykusuz bir ufaklığın annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

26 yorum:

  1. Buna benzer turlerinden yemistim ama bugday kavurgasi hic duymamistim Daginigim, evde atistirmalik icin super bir tarif ustelik de cok kolaymis. Ben bu tarifi tuttum :) Ellerine saglik canimm :)
    Kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bunu benim anneannemde yapıyor sonra içine haşlanmış nohut falanda koyuyor çok lezzetli bir tat çıkıyor ortaya :) adının bu olduğunu bilmiyordum ama :D

    YanıtlaSil
  3. Çocukluğum geldi aklıma.Annem hep yapardı ve biz 6 kardeş çok severdik :)

    YanıtlaSil
  4. Ben Almanya'da büyüdügüm icin sanirim hic bilmiyorum bu kavurgayi. Sadece bizim köyde tatillerde görürdüm kücükken, haslanirdi kazanlarda bulgur,günese serilirdi, ona bayilirdim. Kazanin icine , sapin ucuna takilmis ayvayi sokardik, o da cok lezzetli olurdu:)

    Bu da eminim harika olur, bir gün denemeliyim mutlaka:)

    YanıtlaSil
  5. Çocuklar sevse de cipslerden kurtulsak keşke :) Deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  6. Şahaneymiş, hemde çok sağlıklı...
    Hiç yememiştim bu güne kadar. Yediğim o mısıra kavurga dendiğini de bilmiyordum :)
    İlk fırsatta deneyeceğim ♥

    YanıtlaSil
  7. buğday pek sevdiğim bir şey değil benim...

    YanıtlaSil
  8. Bizde külahta çekirdek alırdık, hey gidi... Dağınık kolaymış bu, senin tarifleri seviyorum :) Neyse Kore Fenomeni'ni küstürmeden kaçayım iyisi :)))

    YanıtlaSil
  9. Rahmetli babaannem yapardı ne çok severdim okurken resmen o günlere gittim iyi oldu hatırlattıgın çocuklara bi deneyim bakalım seveceklermi :)

    YanıtlaSil
  10. mısır kavurga hep alıyom ben yaaa film izlerken çok yerim çekirdek yanında :)

    YanıtlaSil
  11. Komşummm 😊 ben hiç kavurga yemedim desem 🙈
    Ben ilkokula giderken evimizin yakınında kuruyemişçi vardı. Kapının önünde leblebileri kavururdu, külaha koyup verirdi bayılırdım tadına sıcacık olurdu 😊😊
    Dur bunu yapmaya çalışıcam ablamla, beceremezsem sana komşum koş yetiş derim 😂

    YanıtlaSil
  12. Çok güzellll. Biz de fırında nohut yapıyorduk. Eskiden cips mi vardı bacım. Ne güzel sağlıklı sağlıklı tırtıklıyorduk ❤

    YanıtlaSil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. canım dağınıkcım ohh miss kokusunu duydum valla şimdi. Kayınvalidem pek sever bunu. Ben bilmezdim yaptılar çok sevdim. Afiyet şeker olsun güzelim

    YanıtlaSil
  15. Dağınığımm en sevdiğim atıştırmalıklardan bu kavurga =). Annem yapardı bize de çocukken. Valla avuç avuç yerdik. Annem de biraz yağ koyardı. Bir de bazen haşlardı buğdayı hedik yapardı onuda tuzlayıp yemeye bayılırdık. Nostalji oldu valla ellerine sağlık =). Atakan'a da afiyet şeker olsun :) Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  16. Dağınığımm en sevdiğim atıştırmalıklardan bu kavurga =). Annem yapardı bize de çocukken. Valla avuç avuç yerdik. Annem de biraz yağ koyardı. Bir de bazen haşlardı buğdayı hedik yapardı onuda tuzlayıp yemeye bayılırdık. Nostalji oldu valla ellerine sağlık =). Atakan'a da afiyet şeker olsun :) Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. Anaaam mm bir külah ben de İsterim!,,

    ruh ikizim, böyle mısırdi, buğdaydi, nohuttu kavurma haline bayılırım, çok severim coook 😍😍😍😍

    Ah be atakan şanslısın maşallah 😙😙😙😙

    YanıtlaSil
  18. Adsız12:34

    diyette çok işe yarıyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kural diyete mi girdin 😄? Çim suyu diyeti mi 😄😂?

      Sil
    2. Kural diyete mi girdin 😄? Çim suyu diyeti mi 😄😂?

      Sil
    3. Adsız11:54

      evet diyetteyim :D

      Sil
  19. Evde çerez kıtlığı yaşandığında kurtarıcı olur bu tarif. Aklıma düştü simdi, yapmalı. :)

    YanıtlaSil
  20. külahtan çekirdek yediğimi hatırlıyorm.. zaten küçükken başka çerez aldığımızı hatırlamıyorum :) benim oğlan yemez ama kendimize deneyebilirim :) eline sağlık..

    YanıtlaSil
  21. O kavurgaya bir de cedene derler di bizim oralarda.Birlikte kavrulur muy du onu bilemedim ama karışrırılıp yenierdi,ben en çok cedeneyi yemeği severdim ççıt çıt ses çıkarır yerken.Erzurum'da türküsü de var hatta.(Çıt,çıt cedenede.... gerisini hatırlayamadım.
    Ellerine sağlık yine nefis,sağlıklı etıştırmalık hatırlattın sağol.

    YanıtlaSil
  22. Yagi soracaktim yazmissin. Külahlari ben de hatirliyorum biliyormusun burda hala kestaneyi filan öyle külahta satarlar :)

    YanıtlaSil
  23. eskiden külahlar şimdi naylon poşetler:(
    sağlıklı bir çerez olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.