|
BUĞDAY KAVURGASI |
Kavurgayı hepimiz biliriz. Oldukça pratik ve lezzetli bir çerez.
Sanırım en yaygın bilinen ve satılan mısır, ancak kavurga çeşitleri oldukça fazlaymış.
Çorba yapmak için buğday ıslattığımda bir kısmıyla da kavurga denemek istedim.
Kimler hatırlıyor külahta aldığımız kuru yemişleri? Yaşım ortaya çıkacak maalesef fakat buna aldırmadan üşenmeyip bir külah yaptım kavurgayı koymak için.
Yaparken de eski günlere gittim:
Küçük mahalle bakkallarına, çocukluğuma, çekirdek çuvalının yanında her daim olan hazır külah stoklarına... :) Hatırlayanlar için de küçük bir yolculuk olacak eminim.
İsminin kavurmaktan geldiği kavurga için bakınız wikipedia ne diyor:
"Yıkanmış tahılın yanmaz bir tava ya da sac üzerinde kavrulması ile yapılır. Özellikle tok tutması, protein yönünden yüksek olması nedeniyle kışın sert geçtiği iç bölgelerde çok tercih edilir. Türkler'in Anadolu'ya göç ederken getirdikleri bir yiyecek kültürüdür. Hazmı kolay olmasının yanında vücut üzerinde anlık yorgunlukları engellediği ve vücudu soğuktan koruduğu için günümüzde de hâlâ popülaritesini korumaktadır."
BUĞDAY KAVURGASI TARİFİ
Buğday
TARİFİ:
- Buğdayları yıkadıktan sonra şişmesi için birkaç saat suda bekletin.
- Suyunu süzün
- Yapışmayan bir tavada renkleri kahverengi olana kadar karıştırarak kavurun.
Sonrasında çerez niyetine kıtır kıtır yiyorsunuz.
Yaklaşık 15-20 dakika sürebiliyor tam istenen renge gelmesi, ancak zevkinize göre daha az veya çok tutabilirsiniz.
Normalde yağsız yapılıyor ancak ben biraz zeytinyağı koydum.
İsterseniz kavururken baharat da ekleyebilirsiniz.
Biraz sert, tadı patlamış mısırı andırıyor.
Bebek için +24 ay dedim ancak sertliğini lütfen kontrol edin ve yerken siz muhakkak yanında olun.
Afiyet olsun.
Buna benzer turlerinden yemistim ama bugday kavurgasi hic duymamistim Daginigim, evde atistirmalik icin super bir tarif ustelik de cok kolaymis. Ben bu tarifi tuttum :) Ellerine saglik canimm :)
YanıtlaSilKocaman sevgiler...
Bunu benim anneannemde yapıyor sonra içine haşlanmış nohut falanda koyuyor çok lezzetli bir tat çıkıyor ortaya :) adının bu olduğunu bilmiyordum ama :D
YanıtlaSilÇocukluğum geldi aklıma.Annem hep yapardı ve biz 6 kardeş çok severdik :)
YanıtlaSilBen Almanya'da büyüdügüm icin sanirim hic bilmiyorum bu kavurgayi. Sadece bizim köyde tatillerde görürdüm kücükken, haslanirdi kazanlarda bulgur,günese serilirdi, ona bayilirdim. Kazanin icine , sapin ucuna takilmis ayvayi sokardik, o da cok lezzetli olurdu:)
YanıtlaSilBu da eminim harika olur, bir gün denemeliyim mutlaka:)
Çocuklar sevse de cipslerden kurtulsak keşke :) Deneyeceğim.
YanıtlaSilŞahaneymiş, hemde çok sağlıklı...
YanıtlaSilHiç yememiştim bu güne kadar. Yediğim o mısıra kavurga dendiğini de bilmiyordum :)
İlk fırsatta deneyeceğim ♥
buğday pek sevdiğim bir şey değil benim...
YanıtlaSilBizde külahta çekirdek alırdık, hey gidi... Dağınık kolaymış bu, senin tarifleri seviyorum :) Neyse Kore Fenomeni'ni küstürmeden kaçayım iyisi :)))
YanıtlaSilRahmetli babaannem yapardı ne çok severdim okurken resmen o günlere gittim iyi oldu hatırlattıgın çocuklara bi deneyim bakalım seveceklermi :)
YanıtlaSilmısır kavurga hep alıyom ben yaaa film izlerken çok yerim çekirdek yanında :)
YanıtlaSilKomşummm 😊 ben hiç kavurga yemedim desem 🙈
YanıtlaSilBen ilkokula giderken evimizin yakınında kuruyemişçi vardı. Kapının önünde leblebileri kavururdu, külaha koyup verirdi bayılırdım tadına sıcacık olurdu 😊😊
Dur bunu yapmaya çalışıcam ablamla, beceremezsem sana komşum koş yetiş derim 😂
Çok güzellll. Biz de fırında nohut yapıyorduk. Eskiden cips mi vardı bacım. Ne güzel sağlıklı sağlıklı tırtıklıyorduk ❤
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilcanım dağınıkcım ohh miss kokusunu duydum valla şimdi. Kayınvalidem pek sever bunu. Ben bilmezdim yaptılar çok sevdim. Afiyet şeker olsun güzelim
YanıtlaSilDağınığımm en sevdiğim atıştırmalıklardan bu kavurga =). Annem yapardı bize de çocukken. Valla avuç avuç yerdik. Annem de biraz yağ koyardı. Bir de bazen haşlardı buğdayı hedik yapardı onuda tuzlayıp yemeye bayılırdık. Nostalji oldu valla ellerine sağlık =). Atakan'a da afiyet şeker olsun :) Sevgilerimle
YanıtlaSilDağınığımm en sevdiğim atıştırmalıklardan bu kavurga =). Annem yapardı bize de çocukken. Valla avuç avuç yerdik. Annem de biraz yağ koyardı. Bir de bazen haşlardı buğdayı hedik yapardı onuda tuzlayıp yemeye bayılırdık. Nostalji oldu valla ellerine sağlık =). Atakan'a da afiyet şeker olsun :) Sevgilerimle
YanıtlaSilAnaaam mm bir külah ben de İsterim!,,
YanıtlaSilruh ikizim, böyle mısırdi, buğdaydi, nohuttu kavurma haline bayılırım, çok severim coook 😍😍😍😍
Ah be atakan şanslısın maşallah 😙😙😙😙
diyette çok işe yarıyor :D
YanıtlaSilKural diyete mi girdin 😄? Çim suyu diyeti mi 😄😂?
SilKural diyete mi girdin 😄? Çim suyu diyeti mi 😄😂?
Silevet diyetteyim :D
SilEvde çerez kıtlığı yaşandığında kurtarıcı olur bu tarif. Aklıma düştü simdi, yapmalı. :)
YanıtlaSilkülahtan çekirdek yediğimi hatırlıyorm.. zaten küçükken başka çerez aldığımızı hatırlamıyorum :) benim oğlan yemez ama kendimize deneyebilirim :) eline sağlık..
YanıtlaSilO kavurgaya bir de cedene derler di bizim oralarda.Birlikte kavrulur muy du onu bilemedim ama karışrırılıp yenierdi,ben en çok cedeneyi yemeği severdim ççıt çıt ses çıkarır yerken.Erzurum'da türküsü de var hatta.(Çıt,çıt cedenede.... gerisini hatırlayamadım.
YanıtlaSilEllerine sağlık yine nefis,sağlıklı etıştırmalık hatırlattın sağol.
Yagi soracaktim yazmissin. Külahlari ben de hatirliyorum biliyormusun burda hala kestaneyi filan öyle külahta satarlar :)
YanıtlaSileskiden külahlar şimdi naylon poşetler:(
YanıtlaSilsağlıklı bir çerez olmuş ellerine sağlık.