Oğlum sevdiği için sonrasında fırından ekmek almak kadar rutinleşen ve zorunlu hale gelen bir süreç oldu benim için! Başlangıcından şimdiye farklı süreçler yaşadı ve şu an kendimce bir metot tutturmuş durumdayım.
'Labne yapıyorum' dediğimde sonraki soru hep 'nasıl?' oldu. Kaç kişiye hem özet hem detay anlattım hatırlamıyorum :)
Bana göre yine "basit, ama evde yapılabilirliği akla gelmeyen" grupta bu tarif.
Miktarlar yarım kilo süte yaklaşık çeyrek kalıp peynir (çok da milimetrik değil hesaplar, çok olsun da az olmasın amacı güdün.
Mayayı, mayalanacak kaba ekleyip kapağını kapatıyoruz. |
İlle kaskatı beklemeyin, yine peynirin cinsine göre fark ediyor. Süt halinde kalmasın yeter.
Asmaca... Süzmece... |
Ağzı bağlanmış tülbentin üzerine ağırlık koyarak da süzme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Peynir Altı Suyu (PAS) |
Süper Özet |
Eğer ilave saatler de verdiniz ve sütünüz hala peynir olmamakta direniyorsa buyurun öneriler:
1. Seçenek:
Fırını 50 dereceye ayarlayıp bu sıcaklıkta 1 saat bekletmek (aynı durum yoğurt için de geçerli)
2. Seçenek sevgili marifetli arkadaşımız ÖRGÜ ÇANTAM- Hatice Yazıcı'dan geldi, kendisine bu öneri için çok teşekkür ediyorum ve aynen onun sözlerini ekliyorum (Bloğuna da bakmak isterseniz harika şeyler yapıyor):
Diyelim labnemiz tutmadı olur ya ben gibi sıcaklığı ayarlayamadıysanız :))
Isıtılabilir bir kapta mayalamıştım maya tutmayınca kabı tekrar ocağa alıp hafif ateşte tutuyoruz peynir kısa sürede toplanmaya başlıyor hemen ocağı kapatıp tekrar sarıp sarmalıyoruz bekleme süresinden sonra sonuç süper.
Yoğurt yapıyorum ama peynir denememiştim, tarifini harfiyen uygulayıp en kısa zamanda deneyeceğim :)
YanıtlaSilPeynir seversen bayılacaksın :)
YanıtlaSilBu dağınıklıkla atladığım bir yer olduysa sor lütfen!
Benim gözüm de senin tuzlu kekte!!! Bir fırsat olsa :S
Severim, en kısa zamanda deneyeceğim inşallah, haberim gelir ;) Dene dene fırsatını bulunca eşimle beğendik, ilk tuzlu kek yapışımdı :)
SilMerhaba,
YanıtlaSilharika tarifin için teşekkürler mutlaka deneyeceğim :))
Blogunu yeni keşfettim ve bana da beklerim...
www.gamzenindunyasi74.blogspot.com.tr
Merhaba Gamze hoşgeldin :)
SilYorumun için teşekkür ederim. Lezzetli bir peynir labne! Ve de şık ;) Tavsiye ederim.. Yaparsan paylaş lütfen merak ederim!!
Geldim ben de bloğuna...
Bu tarifi ilk defa duydum desem çok mu cahilim ne;)! Deneyelim o zaman. Anlatış tarzına bayıldım bu arada. Labne pek kullanmıyorum tiramisu dışında.
YanıtlaSilHehe Anne Güncesi :) Cahil anne yoktur! Cehalet anneliğe kadar, anne olduktan sonra herkes araştırmacı herkes akademisyen herkes doktor... :D
SilTarzımı sevmene çok sevindim çünkü lak lak edeceğim, notlar düşeceğim derken şöyle usturuplu bir tarif veremiyorum :) Vakitsizlikten amatör fotoğraflar da cabası! :)
Ufaklıklar peynir yemiyorsa dene mutlaka. Sürüldüğü için lezzetli ve sevilen bir peynir.
Benim de aklıma cheesecake gelir hep ;)
Bunları kulağıma küpe yapıyorum :D
YanıtlaSilYap Dream yap lazım olur muhakkak ;)))
SilPeynir ile hic aram yok. Neden sevemedim bilemiyorum hele ki pişmiş peynirden yani hamurlarin icine konuldugunda hic yiyemem. Ama kızım için daha once denemistim yine senin tarifinle biraz becermistim ama sonra kaldi. Tekrar yapmakta fayda var ozellikle peyniralti suyu ile yapabileceklerimize baktiktan sonra. Daginik severim seni..
YanıtlaSilPEYNİİİİRRRRRR!!!! Ben peynirle yaşayabilirim Kitapçım :) Ağır ve koyun olmadıkça (ağır kokmadıkça :D) her peyniri severim ve her şeyle yiyebilirim :) Gerçekten her şeyle :D
SilHele hamurun içinde... O hali de ayrı enfes.. Hamur dedin de bir peynirli börek yap da yiyelim bari :)
Minnak seviyor mu önemli olan o? Evet peynir altı suyu büyük bir kurtarıcı özellikle protein açısından.
Sev beni Kitapçım ;) Ben de sana karşı boş değilim biliyorsun :D
Labne deyince aklıma hep tiramisu geliyor :))
YanıtlaSilAklıma yazıyorum bunu da, gün gelir lazım olur :))
Benim de aklıma hep cheesecake geliyor Salıncak :))))
SilBu tarifleri senin kaleminle okusak keşke ;) Hikayede hayran bıraktın...
Tşk yorum için!
Yaaa Dağınık <3 Hayranlık karşılıklı, ben de hikayene bayılmıştım ve tariflerini kırk yıl düşünsem aklıma gelmez :D
SilBen sana kocaman teşekkür ederim, okuldan geldiğim bu yorgun günde beni mutlu ettin :))
Salıncak ben bunu nasıl cvpsız bırakırım? Kesin telefon kurbanı olmuşum yine ;(
SilHalbuki şimdi gördüm ve yine yüzümde gülücükler açtı :)
Harikasın! Gerçekten kalemini, düzenini çok beğeniyorum hiç yanıltmıyorsun!
Hep mutlu ol :)
Gözlerini kapatan maymuncuk emojisini yolluyorum size utandım :) Valla ben bunu yapamam kesin tutmaz yani börek çörek yaparım da ııııhhh bu kesin olmaz :)) ellerinize sağlık ilk kez duydum bende
YanıtlaSilAhahahahahah Gözde bayıldım emojiye :D
SilMerak etme bak ben de tembel ve pratik olduğumdan öyle bicik bicik ölçülü tarif yok pek!!!
- Süt soğuk olmasın
- Peynir az olmasın
- Soğukta beklemesin!
Her türlü tutuyor :))) Yoğurt gibi değil, ekşime derdi yok.
Sen börek çörek yap aaah ben içine peynir koyarım onların :D
Bayılırımmmm hamur işineeeeeeee :D
Çok teşekkürler :)
Ya çok tatlısınız yorumlarınızı okurken ister istemez gülümsüyorum :D arada sadece bilgisayar var ama derler ya tanışıyomuşuz gibi öyle hissediyorum :))
Silyan komşumuz filan olmayasın, ben hemen yaparım börek çörekleri peynirler sizden bide çay ohhh mis. Bunun sonuna 😊yanakları utanmış pembiş emoji koyuyorum
Eyvah yakalandım Gözde :D
SilEvet ben o yan dairende oturan, yamuk parklara ve üst kattaki elektrik süpürgesine takık olan belalı hatunum :D ahahhaha... :))
Çok tatlısın ya çok tşk ederim :)) Emojilerine ayrıca gülüyorum (gülmekten gözünden yaş gelen emoji :D)
Seninle hikayedeki favori bölümlerimiz tuttuğundan beri ilişkimizi bir üst seviyeye çıkardım :D yazarım da yazarım :))) Gerçekten öyle blog diyip geçmemek lazım! Ne güzel dostluklar kazandırıyor, huyunu suyunu nasıl yansıtıyor insanın :))) (ve bugünkü hayat dersimizde.... :D)
Sen yap börek çörek, ben biterim yakınında :) dayanamaaam zaaafımmm vaaaar! :)
ayyy ben de yapıcam :) çok teşekkürler :), süper tarif :) takipteyim, sizi de benim bloguma beklerim, sevgiler...
YanıtlaSilYap Hatice yaaaaap :) Bu coşkuyla kesin halledersin ;)
SilHemşehri sayılırız, Ankarada'ymışsın (Ben şu an İstanbul tabi).
Göremedim seni takipçilerde ama? Geldim ben takibe ;) Güzel bir bloğun varmış.. Hoşgeldin! Yorum için çok tşkler!
ne gurmesi sen usta olmuşsun :)
YanıtlaSilDEEEP ;))) Akmış enerjin yine bloğa! ;)
SilŞu Jr bir izin verse ben size ne baklavalar ne börekler ama gel gör ki anca bunları yapabiliyorum :) Yine de böyle bir yorum? Paha biçilemez! Çok tşkler :)
Merhabalar canım iadeyi ziyarete geldim. Süt kesiğinden peynir yapımım ve kendi yoğurdumu kendim yaparım. Ama labne daha önceden hiç denememiştim. Şimdi tarifine bakacağım. Aklıma yatarsa bende yaparım :)
YanıtlaSilBundan sonra bende seni takipteyim. Güzel yayınlarda görüşmek dileğiyle...
Aman da aman kimler gelmiş :) Hoşgeldin! Ben de sana laf yetiştiriyordum senin güzel bloğunda :D
SilEvet lor ve yoğurt da yine kendi imalatımız :D Malum minnak 6 aylık olduğundan beri ev mandıra gibi :)))) Yap yap! Yoğurt mayalamakla aynı gerçekten. Seversin :) Üşenirsen süzmeye de gerek yok...
Hakikaten de çok kolay ve güzel bir tarifmiş kafama yattı yapacağım :)
SilKolaylaştırmak da zorlaştırmak da bizim elimizde :) Gözde'ye temel kısımları söyledim. Sonrası süzmesen de olur zevke göre :)
Silblog keşif etkinliğinden buldum bloğunu ve takibe aldım bende yeni blo açtım üstelik şuan bir çekilişim var beklerim http://sengulasikkutlu.blogspot.com.tr/
YanıtlaSilHoşgeldin Şengül, umarım peyniri beğenmişsindir :)
SilGelirim ben de tabi ki...
Sen neler hazirliyorsun boyle, masallah diyeyim :) Tarif harika ama biraz uzun mu suruyor! Bende vakit bulursam 6 aydan sonra mutlaka yaparim, ellerine saglik :)
YanıtlaSil6 aya geçiş daha hızlı oluyor :) Sen de başlayacaksın peynirdi yoğurttu sebzeydi derken... Uzun kısmı dolapta 12 saat bekletme için geçerli aslında (yoğurtta da bir gece bekletin derler). Yoksa süzmeden bile kullanabilirsin eğer istiyorsan? Yani ne kadar kısaltmak istiyorsan o kadar kısaltabilirsin :)
Sil6.ayda labne uygun. Sonrası için lor tarifi daha kolay onu da bulabilirsin, sütü kestiriyorsun sadece :) Şu an kafanı bulandırma sen minnnaak seni ister sadece, bunlar sonra ;)))
Ayyy... Evet bebişin her anı zaten çok heyecanlı ama bu ek gıdaya filan başlama insanı daha da heyecanlandırıyor :) iyi ki seni tanımışım, çok yardımcı oluyorsun canım Nasıl teşekkür etsem az :) hepsini gözden geçiricem inşallah ayarlayıp yapabilirim :) minnağı sorma bensiz pek durmuyor :)
SilÖpüyorum canım
Renklii! her konuda istediğini sorabilirsin canım! Seve seve... İnsan bu süreçte tavsiyelere çok ihtiyaç duyuyor! Hele 6 aydan sonra ;)
SilLütfen çekinmeden sor.
Bilmez miyim benimki hala bensiz durmuyor! :S
Çok teşekkürler sıcak yorumların için de :)
Bende samimi yakınlığın için çok teşekkür ederim :)
SilSamimi bir insan gördüm mü hiç affetmem Mutfakçım :D Yapışıveririm!
SilSakın kaybolmayasın ;)
Merhabaa:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Ben de denedim bir ara fena takılmıştım sıkça yapıyordum labneyi çok severim:)
İzninle ben de buraya bir ilave yapmak istiyorum benim başıma gelince araştırıp çare bulanlar sayesin de kurtarmıştım.
Diyelim Labnemiz tutmadı olur ya ben gibi sıcaklığı ayarlayamadıysanız:))
ısıtılabilir bir kapta mayalamıştım maya tutmayınca kabı tekrar ocağa alıp hafif ateşte tutuyoruz peynir kısa süre de toplanmaya başlıyor hemen ocağı kapatıp tekrar sarıp sarmalıyoruz bekleme süresinden sonra sonuç süper.
Sevgiler
Merhaba Hatice, ekleme için çooook teşekkürler! Haklısın, güzel bir nokta!
SilOcakta ilk kez duyuyorum ben fırında bekletmeyi biliyordum 50 derecede 1 saat! Bunları da ekleyeyim tarife izninle :))) İyi hatırlattın...
Sen artık yapmıyor musun?
Yaptım :) Bak bakalım olmuş mu ÖrgüÇantam Hatice ;))
Silsık değil arada yapıyorum önümde labne olunca ekmek bana göz kırpıyor ben ona olmaz bak ilişkimiz hayre alemet değil seni yersem belli oluyor anlaşılıyor diyorum :)))))))
SilYulaf ekmeği (2013 de yapttığım dukandan bana kalan tek iyi şey :)) artık diyet yapmıyorum bir iki yıl sonra ceeee deyip verdiklerim geri geldi:) ama doğru beslenerek bir ayar çemek istiyorum ) yaptığım zamana denk getireceğim bir daha
Ahahhaah :D Aman ilişki seviyenize dikkat Hatice, bu ekmek milleti yok mu çok fena çook ;D arasına ne koyarsan koy gidiyor hemencik! Hiç de acımıyor :))) Ekmekle diyaloğunuza bayıldım :D
SilBenim şekersiz tariflere yönel sen de o zaman. Yaşasın (?!) sağlıklı beslenme ;D
çok güzel ama zahmetlimi biraz ama değer galiba
YanıtlaSilBen her şeyi anlattığım için öyle gelmiştir Gizli Yetenek :) Yoğurttan çok farklı değil aslında, bir "süzme" aşaması var en zorlayan, onu da çıkartabilirsin ;) Yani süzmeden de yenir aslında ;)) Yap yap seveceksin..
SilDoğal tariflerinize bayıldım,ihtiyaç oldukça tariflerinizi deneyeceğim :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler Gül :) Genelde Yardımcı tarifler var ana yemekten ziyade :) Evde nelerin yapılabileceği üzerinde duruyorum. Bir alıştımmı da dışardan bir şey alamaz oluyorsun :) Labneyi tavsiye ederim! Hangi peyniri seviyorsan onun tadında sürülebilir peynir yapmış oluyorsun :)
SilValla öldürdün beni anne yaa. Fotoğraflı labne peyniri başlığını görünce noooluyo dedim. Hatta yetmedi elimde olmadan hayal ettim peynirin içinde fotoğrafı. Çok teşekkürler.
YanıtlaSilGülücüklü Kal...
Hahaha Talha çok güldürdün beni ya :D hiç o açıdan düşünmemişim! Bayılıyorum bakış açına :))
SilDüşünsene her kaşıkta ekrana bir fotoğraf yansıtan labne!!!
Ya da 'labne üzerine sevgilimin fotoğrafını basmak istiyorum' :D hayal gücümü zorladın :) Değiştirdim başlığı senin için, zihnin rahat olsun, gülücüklerin şaşkınlaşmasın ;D
Harika bir iş bu.. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Renkli Pasta Sepeti :) Sizin gibi ustalardan güzel sözler duymak güzel :)
SilDefne ilk ek gıdaya geçtiğinde annem yapmaya başlamıştı peyniri ve peynir altı suyunu da bol bol kullanıyordu oo çok iyi çok mantıklı ellerine sağlık deyip geçiyordum. Açıkçası şuanda böyle bir emek olduğunu bu paylaşımda farkettim ve laf aramızda çok utandım hele de benim gibi mutfak becerisi olmayan biri için süper organik mucit icadken akşam anneme bir öpücük gitsin oda senin katkınla olsun ellerine sağlık :))))))
YanıtlaSilFeray süpersin :) çaktırma bence aynen devam et sen :P
SilHem uğraştırıcı hem de kolay aslında :) hala yapıyorum ben 2 yaşına girecek ;)
PAS'lar da vazgeçilmezim her yemekte ;)
Sayemde anneye öpücük???!! Uçayım ben havalara o zaman :*
Çok çok teşekkürler, gülümsettin yine beni :)
Ben bu tarifi çok beğendim. Niye hiç daha önce görmedim ki
YanıtlaSilÇay Molası,
SilEski bir yayınım ama en sevdiğim :)
Merhaba tarifiniz icin teşekkürler 7 aylık kızım icin yapmak istiyorum ama mayslamak icin hangi peyniri kullandınız marketten aldığım herhangi bir beyaz peynir olabilir mi
YanıtlaSilMerhaba hoşgeldiniz.
SilEğer doğal bir peyniriniz yoksa güvendiğiniz marka bir peynirle mayalayabilirsiniz. Hangi peyniri kullanırsanız labnenin tadı ona benzeyecektir :) Örneğin yağlı bir peynir kullanıldığında krem peynire benzer bir labne çıkabiliyor ;) Kıvamı bu şekilde olursa merak etmeyin o da labnedir. Ben bilindik normal beyaz peynirle mayalıyorum.
Başka sorunuz olursa sorabilirsiniz.
Allah bağışlasın, şimdiden afiyet olsun :)
Merhaba tarifiniz icin teşekkürler 7 aylık kızım icin yapmak istiyorum ama mayslamak icin hangi peyniri kullandınız marketten aldığım herhangi bir beyaz peynir olabilir mi
YanıtlaSilYa ben yaptim bunu ama suzme peynirle yaptim. Suzduremedim ama sanirim biraz civik oldu. Sabaha kadar da bekletcem buzdolabinda toparlanir mi diye. Bi sknt olmaz dimi
YanıtlaSilMerhaba,
SilSüzme peynirin mayası yeterli olmamıştır tahminimce. Normal beyaz peynirlerle denemek gerekiyor. Eğer mayalanma oldu mu diye merak ediyorsanız sütün süt olarak kalıp kalmadığına bakın, süt halinde ve tadında değilse yetersiz de olsa mayalanma olmuştur.
Cıvık olması sorun değil, bazı yağlı peynirlerde de cıvık kalabiliyor tamamen peynirin yapısına bağlı, mayalanma sonrası 12 saat buzdolabında bekletip öyle süzün. Dolapta toparlayabilir.
Ama sütün süt olarak kaldığını düşünüyorsanız mayalanma olmamıştır.
Tadi da degisik kaymak tadi gibi birsey oldu. Tutturamadim mi vermesem mi bebegime acaba
YanıtlaSilLabne tamamen mayaladığınız peynirin tadını alır, süzme peynirle yaptığınız için tadı peynirden çok yoğurt-kaymağa benzeyebilir.
SilYukarıda yazdığım gibi süt olarak kaldığını düşünüyorsanız, içinde kalan peynir altı suyu rengi yeşilimsi olmadıysa maya olmamış olabilir. Mayalanma hiç olmadıysa ve bebeğiniz 12 aydan küçükse vermeyin.
Bana detaylı yazarsanız cevaplarım yine?
Yok ya icime sinmedi vermicem bebisime. Esimle ben yeriz artik. Ama yılmak yok bidaha denicem :) tesekkur ederim ;)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim ❤
SilEvet evet siz yiyin ziyan olmasın ☺
İlk denemede cıvık da olsa tutturmak bile zor elinize sağlık 👍 tavsiyem klasik kalıplı beyaz peynirlerle denemeniz! Merak ediyorum ikinci denemenizi ;) Sormak istediğiniz olursa sorabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun ve şifa olsun miniğe ❤
Peki bu yaptiginiz labne ne kadar süre dolapta bekleye bilir? Son kullanma tarihi varmıdır?
YanıtlaSilMerhaba. Genelde 1 hafta rahat duruyor (dolabınızın özelliğine göre). Kokusundan anlıyorsunuz zaten. Çok yaptıysanız küçük küçük bölüp buzluğa atabilirsiniz :)
SilBu tarif tutar. Ben de deneyeceğim.😘😘
YanıtlaSilYanıt göremedim bu yoruma ;( çok teşekkürler 😘❤️
SilMrh hnmlar. Sizi yeni buldum ama daima takip etme niyetindeyim. Peynir altı suyu derken; bütün suyumu yoksa son süzülen suyu mu kastediyorsunuz. Sanırım ben yanlış yapıyorum çünkü; süt kesiğinden kalan tüm suyu kullanıyom. Ama yazışmaların ıza baktığımda sanki peynir torbalandıktan sonra süzülen suyu kasttediyorsunuz!!! Bir soru daha :))( köyden getirdiğim bidon tulum peynirinden koysam aynı sonuç olur mu??? Hepinize slm olsun..
YanıtlaSilSize kaç kez upuzun cevap yazdım ‘yayımlanıyor’ dedi ama maalesef yanıt yok hiçbir yerde ;( Tekrar yazmam gerekecek...
SilMerhaba Sevim hnm, hoşgeldiniz sefalar getirdiniz :)
SilMerak etmeyin yanlış yapmıyorsunuzdur. Peynir altı suyu peynir sütten oluştuktan sonra geride bıraktığı yeşilimsi sudur. Süt kesiği için de lor tarifime bakabilirsiniz, süt kestirildiğinde de lor peyniri oluşturulur, onda da peynir altı suyu oluşur, onu da kullanabilirsiniz. Peynirle birlikte kullanmanızda da bir sakınca yok :)
Tulum peyniri sorunuzla ilgili olarak; evet, mayalı her peynirle labne peyniri mayalayabilirsiniz (doğal peynirden daha güzeli mi var :)). Farklı olarak labneniz mayalanan peynirin tadında olacaktır ve yağlı bir peynirse kıvamı daha cıvık ve akışkan olabilir; bu peynirin bozuk olduğu anlamına kesinlikle gelmez. Yağlı peynirlerden olan labneler böyle oluyor :) Süzerken de sizi biraz zorlayabilir, eğer isterseniz süzmeden tamamını karıştırıp öyle de tüketebilirsiniz. Denemek için az bir miktar sütle mayalayıp deneyebilirsiniz. Sonucu bana da yazarsanız merak ederim ben de :))
Başka sorunuz varsa da seve seve cevaplarım!
Tekrar hoşgeldiniz, her zaman bekleriz, sevgiler ❤️
Merhaba ilk yil tuz vermiyoruz ya bebeklere beyaz peynir tuzlu olur mayalanincada tuzlu bi peynir olur muhtemelen bu konuda bisey yapiyormusunuz ve marka vermeniz mumkunmu deneme yanilma yerine nokta atisi yapsak ;)
YanıtlaSilMerhabalar, öncelikle hoşgeldiniz ❤️
SilGüzel bir noktaya değinmişsiniz teşekkürler!
Ben peynir tuzluysa, ılık veya normal içme suyu içinde bir süre bekletip suyunu süzerek tuzunu mutlaka çıkartıyorum (tadını kontrol ediyorum). Gitmediyse bu işlemi tekrarlıyorum. Suda bekleyen peynirin tuzu gidiyor.
Dediğiniz gibi tuzu 1 yaşında önce verilmemekle birlikte mümkün olduğu kadar da geç tanıştırmak gerek ❤️
Tekrar teşekkür ederim.
Yorumunuza geç dönme sebebim yorumlarda sebebini bilemediğim bir hatadan dolayı son aylardaki hiçbir yorumun mailime gelmemesi oldu. Bunu fark ettikten sonra kendim kontrol edip gelebildim.
Sorun da devam ediyor. Ancak şu anda mail gelmediği için kendim kontrol ediyorum.