Yine yoğurt mayalamaya ilk başladığımda aklıma takılan sorulardan biri:
"Mayayı nereden bulabilirim?"
Eskiler bu sorunlarımıza gülüp geçerdi herhalde. Her evde yoğurt mayalanır, hazır yoğurtlar bu kadar çok tüketilmezdi.
Hazır gıdaların rahatlığı, çalışan insanlar, büyük şehir derken yoğurt mayalama eyleminden çok uzaklaştık.
Maya da ilgi istiyor maalesef, düzenli aralıklarla (yaklaşık 1 hafta-10 gün) yeniden yoğurt mayalayarak mayanızı canlı ve tatlı tutmalısınız. Belli bir süreden sonra yoğurt ekşir veya bozulur, yeniden mayalamada kullanamazsınız.
Peki yoğurdumuz bozulur veya ekşirse,
Maya ayırmadan tüm yoğurdu yedik ise :)
Uzun süreli bir yolculuğa çıktığımızdan yoğurdu yenileyemedik ise,
Ne Yapacağız?
Sıfırdan yoğurt mayası elde etmenin değişik yolları var. Bana göre bunların en kolayı nohut ile maya. Evet doğru duydunuz, sadece nohut kullanarak sütü mayalayabiliriz. Hem de tatlı mı tatlı...
Amacınız sadece yoğurt değil de sağlıksa kullandığınız nohutun kaynağını bilmeniz de çok önemli. Benim kullandığım nohutlar kaynağını da bildiğim doğal nohutlardı.
NOHUT İLE TATLI YOĞURT TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY):
MALZEMELER:
+ Tercihen güvenilir açık inek sütü yoksa günlük pastörize süt: 250 ml (yaklaşık bir bardak)
+ Nohut: 15 adet
YAPILIŞI:
Aynı yoğurt mayalamada olduğu gibi sütümüzü istenen sıcaklığa getirdikten sonra mayalama kabımıza alıp nohutları da ekleyip 1 gün (24 saat) mayalamaya bırakıyoruz. Mayalama konusunda yeni iseniz veya aklınıza takılan sorular var ise veya göz atmak isterseniz ilgili detaylara şu yayınımdan ulaşabilirsiniz: Yoğurt Mayalama. Yalnız nohut ile ilk mayalama süresi 24 saat unutmayın!
Süre sonunda bildiğiniz yoğurt görüntüsünü elde etmiş oluyorsunuz.
Tercihen süzüp (süzmeniz tercih sebebi ama acil durumlarda süzmeden de mayalayabiliyorsunuz) içinden nohutları çıkararak mayamızı ayırıyoruz. Bu mayamızla tekrar yoğurt mayalayacağız. Bu sefer süt miktarını artırıp 1 L'ye kadar çıkarabilirsiniz ve normal maya sürelerine geri dönebilirsiniz. Artık 24 saat bekletmek zorunda değilsiniz (tabi mayalanmazsa süreyi uzatabilirsiniz). Dolayısıyla 1 gün içinde 2 kez daha maya yaparak mayayı iyileştirebilirsiniz.
Yine ilgili yayınımda bahsettiğim üzere fırın kullanarak da süreyi kısaltıp sıcaklığı garanti altına alabilirsiniz.
Bu mayayı ne kadar fazla tekrarlarsanız yoğurdun tadı bildiğimiz yoğurt tadına yaklaşıyor. İlk mayayı çok bekletmemenizde de fayda var.
Nasıl bir yoğurt oluyor?
Bu yoğurt tatlı mı tatlı oluyor. Gerçekten tatlı, neredeyse şekerli gibi :)
Ayrıca katı bir yoğurt elde ediyorsunuz. Sonraki mayalamalarda gittikçe katılaşıyor.
İlk mayalarda hafif bir sünme gözlenebilir ama normal, sıkıntı yapmayın lütfen.
Bu yoğurtla yapılan ayran nefis oluyor. Eğer hazır ayran sevenlerdensiniz kesinlikle aramazsınız.
Özellikle evde bebeği veya çocuğu olanlar gibi sürekli mayalama gereken durumlarda kurtarıcı oluyor bu tarif.
Afiyet olsun!
Sizin de fikirlerinizi ve deneyimlerinizi merakla bekliyorum.
Not: Bu tarif oğluş doğduğundan beri notlarımda ancak ilk seferde bile sonuç alınacağını düşünmediğimden ve her gün üst üste değişik sürelerde mayalama gerektiğini düşündüğümden park etmiştim. Yine blogların faydası, sevgili Zehracığımın (kurabiyecimiss) paylaşımı ile ziyaret ettiğim Elif arkadaşımızın blogunda (Elif'li Vakitler) ilk seferde bile yoğurt elde edildiğini öğrenince bir cesaret geldi ve başladım :) Kendilerine teşekkür ediyorum!
-----
Lütfen emek hırsızlığına izin vermeyin...
Teşekkürler tarif için :)
YanıtlaSilİlk defa duyuyorum :)))
YanıtlaSilHatta bir sütçümüz var, bir kadından çok şikayetçi. Her üst siparişinde benden maya istiyor diye :))
Ona veriyim ben bu tarifi...
Ellerine sağlık :)
Aha süper olur Şebo :D gerçekten çok kolaymış :)) teşekkürler
SilBen bunu beceremedimmmmm 🙈🙈🙈🙈 kesik süt oldu benimki nerde hata yaptımmmm
YanıtlaSilcanım işte o mayanın ilk hali:))
Silcanım işte o mayanın ilk hali:))
SilEvet Tigriscim aynen devam mayaya!!! :)
Silyoğurt mayalamayı aşk gibi görüyorum ve üzerini her açıp yoğurda baktığımda müthiş heyecanlanıyorum,onun için deneyeceğim mutlaka :) teşekkürlerrr
YanıtlaSilAynen ;D sanat eseri gibi değil mi??? Ben teşekkür ederim :)
SilDuymuştum ama hiç denememiştim. Tarif çok iyi oldu . Teşekkürler 👍
YanıtlaSilBen de ilk seferinde tutacağını bilmiyordum, uzun süre gerekiyor diye erteleyip durmuştum. Ben teşekkür ederim :)
Silcanımm teşekkür ederim tarif için, ben kirpiye maalesef yoğurdu yediremiyorum artık :)
YanıtlaSilBenimki de zorluyor artık Nuray maalesef ;(
SilBloglardan öğrendiğim ama denemediğim bir maya Dağınığım, senden öğrenmek de süper oldu tüm detayları ile anlatmışsın. Bende mutlaka yapmalıyım :) ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilSevgiler
Canım Sinemcim teşekkürler!
SilEllerine sağlık nefis bir lezzeti oluyor.
YanıtlaSilBen de 1,5 yıl önce mayamı yapmıştım çok lezzetli şimdi çok daha güzel.komşularıma tanıdıklarıma hep verdim mayadan:)
Canım bir kaç kaşık minik poşete koy buzluğa at. olur da mayalık ayıramadığın da oda sıcaklığın da kendi kendine erisin yine maya olarak kullanırsın .
Ankaraya gittiğim de kardeşim orada bir doğal maya verdi ondan da yapıyorum o da çok güzel her ikisinden de buzluğa attım. bazen boş bulunup son kavanozu da (1 lt lik kavanozlara mayalıyorum ben)kullandığım oluyor kendimi garantiye alıyorum:)))
Mayanın piri Hatice hnmcım gelmiş :))) Harikasınız!
SilEn güzeli doğal maya tabi ki! Bu sadece alternatif. Buzluk ii fikirmiş çok tşkler! Doğal maya da bulursam atayım hemen!!!
Aaa bu tarifi sizde de görmek çok sevindirdi beni. Sayfamda en çok okunan yazılardan biri bu.. Çok iyi bir alternatif. Yazınızdaki detaylar ve uyarılar çok sevindirdi beni. Duyarlı olduğunuzun göstergesi. Ayrıca sizi instagramdan takip ediyordum ama buradan takibe almayı atlamışım. Hatamı telafi ettim ve artık takipteyim. Sevgiler
YanıtlaSilAynen Bahar hnm ne güzel oldu değil mi burda da iletişime geçmek! Hoşgeldiniz :)))
SilBence de kurtarıcı bir tarif! Çok teşekkürler!
Bunu bilmiyordum. Cocuklar bebekken yogurt yapardim simdi üseniyorum 🙈
YanıtlaSilGerek yoksa hiç uğraşma Derya :D
Silyaa ne kadar da kolaymış maya eldesi, süperr!!!
YanıtlaSilRuh ikizim süper anne!!!
Deneyeceğim kesin ;)
Sen bendesin zaten kaçamazsın Fenom ;)
SilAaa dağınığımmm ben bu yayına yorum yapmıştım diye hatırlıyorum. Dalgınlık ve şaşkınlıkla yayınlamadan mı çıktım acaba :(. Çok güzel olmuş yoğurdun ellerine sağlık minnakımıza da şifa olsun inşallah :). Benden de bahsettiğin için ayrıca teşekkür ederim ben sadece Elif'in paylaşımını paylaştım o kadar. Elif'in böyle güzel ve pratik çok tarifi var. Tekrar teşekkür ediyorum sana kocaman sevgilerimle :) ❤
YanıtlaSilCanım ben her yayınıma senin güzel yorumlarından serpiştiriyorum gönlümde zaten sen hiç merak etme <3 Hep yanımdasın ;)
Silİnşallah şifa olsun! Ayran olarak içirebiliyoruz :)
Sayende niyetlendim işte insana bir gaz gerekiyor bazı şeyler için, sayende oldu ;)
Öpücük :*
Benim en büyük sıkıntım yoğur için maya bulmak oluyordu.denenesi :)
YanıtlaSilBüyükşehirlerin en büyük derdi Tugba Vuran :) Bu çözüm bizi de kurtardı ;) Teşekkürler
SilMerhaba emeğinize sağlık gerçekten çok faydalı buldum herşeyi. Ama kafama bir sey takıldı. ben lor peyniri yaparken önce limon koydum kesilmedi sonra yoğurt koydum ikisi karışık oldu sonunda kesildi bu loru bebeğime verebilir miyim kafam da karıştı eşim de yadırgadı bi bebeğe zarar verme gibilerinden. Içime kurt düştü. Şu an bunu yanlış yere yazdıģımın da farkındayım silmek istemedim :)
YanıtlaSilMerhaba, yorumunuz için çok teşekkür ederim :)
SilVerebilirsiniz. İkisi de lor oluşturma tekniğidir. Amaç sütü kesip loru oluşturmaktır zaten. Loru aynı şekilde suyundan süzüp ayırın.
İçinizin rahat etmesini istiyorsanız lorun tadına önce kendiniz bakabilirsiniz.
Lor oluştuğu sürece bir sorun olmayacaktır.
Yorumların hepsi bana geldiği için sorun değil :) İlave sorunuz olursa yazabilirsiniz.
Afiyet şifa olsun ❤️