Kahramanmaraş yemeklerine nasıl giriş yaptığım ile ilgili detayları, simit köftesi'nden önce paylaştığım "ekşili turşu tarifi"nde anlatmıştım. Bu tarifi ekşili turşu ile yemenizi ısrarla tavsiye ederim, çünkü bu ikili ayrı düşünülemiyor... Tabii yanında ayranı da unutmamak lazım!
Gelelim simit köftesine, yine Kahramanmaraş'a özgü bir tarif. Görüntüsü kısırı andırıyor, aslında benziyorlar da. Farkları simit köftesi'ndeki malzemelerin pişirilip katılması ve tercihen taze ve sıcak olarak ekşili turşu eşliğinde yenmesi.
"Simit Köftesi" ismini de ilk duyduğumda köfte bekliyordum (tıpkı ekşili turşuda turşu beklediğim gibi) :) Ama değilmiş. Gizem katmak için mi yoksa sırrını açıklamamak için mi değişik isim koyuyorlar bilmiyorum :)
MALZEMELER (yaklaşık):
Not: Tarif salata gibi olduğundan, bulgur-su oranı dışındaki miktarları zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
4 çay bardağı ince bulgur (simit ismi bu bulgurdan geliyor)
4 çay bardağı sıcak su
1 orta boy kuru soğan
1-2 dolu yemek kaşığı salça (biber-domates salçası karıştırırsanız daha lezzetli olur. K.Maraş'ta ağırlıklı olarak biber salçası kullanılır)
1 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2 domates
1 yeşil biber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
Maydanoz
İsteğe bağlı acı biber
YAPILIŞI:
Bulguru geniş karıştırma kabımıza alıp üzerine sıcak su dökülür ve ağzı kapatılarak en az 10 dakika şişmesi için beklenir.
Tavaya zeytinyağı konur, soğan doğranıp (ben ya robottan geçirir veya ince rendelerim) kavrulur.
Kavrulan soğana yeşil biber ve domates de eklenir.
Kavrulunca salça ve baharatlar da eklenip karıştırılarak pişirmeye devam edilir.
Piştikten sonra ıslanan ve şişip hazır hale gelen bulgura ilave edilir ve iyice karıştırılır (yoğura da bilirsiniz). En son olarak ince kesilen maydanoz eklenip karıştırılarak tamamlanır.
Bahsettiğim gibi sıcakken sofraya getirilir, sıcak sıcak yanında ekşili turşu ve ayran ile afiyetle hapur hupur yenilir :)
|
Mükemmel ikili... |
Ekşili Turşu tarifimi de burada bulabilirsiniz.
Afiyet olsun!
Yorumlarınızı bekliyorum.
oyyy ne güzel gözüktü şimdi bu tarif dün kısır yapmış olmasaydım bugün kesin denerdim sizlere afiyet olsun :)))
YanıtlaSilTeşekkürler ayşe şule :) Size de afiyet olsun ;)
SilArkadaşlarımdan kimisi kısırı böyle yapıyorlardı, adı simit köftesi miymiş, çok ilginç :)
YanıtlaSilMaraş'ta böyle söylüyor ve yapıyorlar :) Bu halini de çok sevdim ben...
SilKöfte bekledim bende başlığı okuyunca...
YanıtlaSilKısıra benziyor :)) Hele ben salçayı kavurarak koyduğum için kısıra benim kısırıma daha çok benziyor :))
Olsa da yesek şimdi :P
Evet evet çok benziyor, pişirildiğinde farklı bir tat veriyor! Ben sanırım bulgurun her halini seviyorum :P
SilSüsleme de pek hoş olmuş :)
YanıtlaSilHehe, teşekkürler :D
SilBaşlıktan bir köfte tarifi bekleyende benim :)) Kısıra zaten bayılırım bu da enfese benziyor ellerine emeğine sağlık canım :)
YanıtlaSilBunu yemesi daha rahat Sinem :) Senin de ellerine sağlık ;)
SilBenim kızım gelmiiiş. Hoşgelmiş ve canım istedi. Yaparım herhalde. İlginç bir tarif. Bulguru zaten çok severim. Emeğine sağlık canım. Sevgilerimle kızım :)
YanıtlaSilBen de çok seviyorum Ece Ablacım!
SilUğramadan duramıyorum buraya :)
Ohh nefis görünüyor. Ben de deneyeceğim , ellerine sağlık :))
YanıtlaSilÇok teşekkürler :)
Silbulgur islerine bayilan ben icin kofte olsa olmasa super olur hele tursu ve ayranla ellerine saglik bu saatte olsa da yesek denilesi bir goruntu :))
YanıtlaSilOoof of Feray hiç sorma :P Yine yapasım geliyor ama ne zaman bakalım :) Ben de bayılıyorum
SilAhaha, canim cekti. Kalksam yapsam mi? Saat 12ye geliyor, ha yaptim desem 1.
YanıtlaSilNeyseki evde maydonoz yok.
:D
Elinize saglik, harika gorunuyor.
Dağınık annem, yaptım harika oldu. Bu aralar pek iştahsız küçük prensim de üç dört kaşık yedi, en çok da ona sevindim. Eline, emeğine sağlık. Bu, benim yaptığım bulgur pilavının bebek versiyonu gibi olmuş. Sık sık yaparım artık <3
SilDe kubad!!! Çok ama çok mutlu oldum, anlatamam! Bir minnakın bir şey yemesine vesile olmak :) Yarasın inşallah! 3-4 tabak gibi yarasın :)
SilEvet yumuşacık oluyor biz de çok seviyoruz!
Güzel yorumun için çok teşekkürler!
Simit köftesiymis.... Bildigimiz kisir la bu:D
YanıtlaSilValla ilgincmis, bi denemek lazim, tesekkürler:)
Hahah aynen :D Malzemeler pişince biraz daha yumuşak ve lezzetli oluyor aslında bence bir de böyle deneyin Ayşe ;) Yanına sizin yoğurttan ayran :D oh mis :)
SilBende hamur işi simit bekliyordum :) Bir denemek lazım eline sağlık canım ..
YanıtlaSilBen de :D Ya simit ya da köfte olsaymış bir nebze rahatlayacaktım :P
SilAh bu muhteşemdir. Bir kere yemiştim. Ellerine sağlık Elifcim. Çok ta güzel gözüküyor hemen PİN liyorum şekeriiiimmm ^.^
YanıtlaSilPin'le şekerim :D Bayıldım pin olayına zaten ama daha girişemedim :) Çok teşekkürler!
SilAyşe Hanım'ın tepkisini verecektim bende Dağınığım :) Bildiğimiz kısır bu işte :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım benim.
Haha :D Değil Hanımım değil :) Tüm malzemeler pişiyor burada ;) Daha yumuşak ve lezzetli oluyor bak bir dene ama çok yeme şu sıralar senin mideciğin küçücük kalmıştır, zorlama minnakı ;)
Silİsmini simit köftesi görünce içinde simit olan bir tarif bekliyordum ben de.Kısırın bir başka versiyonu olmuş ama görüntü güzel.Lezzetlidir de eminim.Ellerinize,emeğinize sağlık....
YanıtlaSilBu arada blogunuzu Şeyda'nın keşif etkinliği sayesinde keşfedip Google+ ekledim hemen.Ben de sizi http://yesimlehertelden.blogspot.com.tr/ sayfama beklerim.Sevgiler....
Ben de :D Hani simit? Hani köfte??? Aynı şaşkınlığı yaşadım :)
SilEvet çok benziyor, eşime kabul ettiremedim çok benzediğini ama :P
Bulgurun her türlüsü uygun bana :)
Ben sizi takip ediyorum diye hatırlıyorum ama eksik kalan bir ağ kalmasın, hemen kontrol ediyorum hemen!
Hoşgeldiniz, sevgiler ;)
Basligi gorunce senin aksine köfte değilde simit gibi yuvarlak bir hamur işi beklentisi doğdu bende. İlk defa duyduğum bir tarif simit köftesi. Bulgurlu yemekleri çok severim. Bunu da deneyeceğim. Ellerine sağlık Dağınık :)
YanıtlaSilTeşekkürler Zülalcim :) Kendisi hariç her şeyi çağrıştırıyor ismi değil mi :D Hamur deyince bak canım çekti şimdi :) Denersen yazar mısın?
SilKomşuummmmm ay bu hakketten kısırı andırıyor 😂 Simit köftesi diyince akla başka şeyler geliyor, ellerine sağlık :) Atakan paşam benim yerime de yesin 😚
YanıtlaSilah ah birileri kısır yapacaktı, tarif şaşmış =))
Sildeğil mi komşum, hu huuu???
SilKim ne nasıl??? Fenom bak sen çok Blana'ya uyuyorsun bu ara özüne dön :D Sen daha çok "canım dağınığım ben yaparım yeter ki birlikte yiyelim" diyecek insansın uyma ona :P
SilKomşum Atakan paşa yemedi bunu biz temizledik :D Babalar günü hediyesi :P
Kısır pilav arası olur çocukluğum da komşular yapardı ekşili turşuyla gerçekten güzel oluyor.
YanıtlaSilsimit bulgurun en ince köftelikten de bir tık ince olanına deniyor. Ben içli köfte ve kısır da hep onu kullanırım:)
Ellerine sağlık.
Bilmenize çok sevindim Hatice hnm :) Aynen tarif ettiğiniz gibi ve sıcak sıcak harika oluyor! Ekşili turşuyla beğeneceğimi düşünmemiştim hiç ama enfes oldu!!
SilEvet simit bulgur varmış ben de bu vesileyle öğrendim :) Maşallah bilgi arşiviniz her geçen gün şaşırtıyor beni süpersiniz <3
Dağınık çok canım çekti yarın yapayım. Resmen ağzım sulandı turşu falan. :)
YanıtlaSilGülşahcım yapmışsındır inşallah ;) Tekrar tekrar hoşgeldin! bak bu kolay turşu dene :P
Silo Kadar güzel görünüyor ki canım çekti ellerine sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler Esmanur :)
SilOfff off kimin ruh ikizi beaa! =))
YanıtlaSilHapur hupu şapur şupur ne giderdi yahu, şu an tansiyonum düştü =)(=
İki tarifi de aynı anda deneyeceğim ben, ikili süper uyum, enfes tat ;)
Fenom yaptın mı??? Yukarda bir yazıştık seninle ama :D ahahaha hadi yap da yiyelim (pişkinlik :P)
SilAğzımız sulandı :)) Bana da beklerim http://gezgiccift.blogspot.com/
YanıtlaSilTeşekkürler, geldim ben de :)
Sil