16 Kasım 2016

SİMİT KÖFTESİ TARİFİ (YÖRESEL, KAHRAMANMARAŞ)


SİMİT KÖFTESİ
Kahramanmaraş yemeklerine nasıl giriş yaptığım ile ilgili detayları, simit köftesi'nden önce paylaştığım "ekşili turşu tarifi"nde anlatmıştım. Bu tarifi ekşili turşu ile yemenizi ısrarla tavsiye ederim, çünkü bu ikili ayrı düşünülemiyor... Tabii yanında ayranı da unutmamak lazım!

Gelelim simit köftesine, yine Kahramanmaraş'a özgü bir tarif. Görüntüsü kısırı andırıyor, aslında benziyorlar da. Farkları simit köftesi'ndeki malzemelerin pişirilip katılması ve tercihen taze ve sıcak olarak ekşili turşu eşliğinde yenmesi. 

"Simit Köftesi" ismini de ilk duyduğumda köfte bekliyordum (tıpkı ekşili turşuda turşu beklediğim gibi) :) Ama değilmiş. Gizem katmak için mi yoksa sırrını açıklamamak için mi değişik isim koyuyorlar bilmiyorum :) 

SİMİT KÖFTESİ TARİFİ (BEBEK İÇİN +12 AY):

MALZEMELER (yaklaşık):
Not: Tarif salata gibi olduğundan, bulgur-su oranı dışındaki miktarları zevkinize göre değiştirebilirsiniz. 

4 çay bardağı ince bulgur (simit ismi bu bulgurdan geliyor)
4 çay bardağı sıcak su
1 orta boy kuru soğan
1-2 dolu yemek kaşığı salça (biber-domates salçası karıştırırsanız daha lezzetli olur. K.Maraş'ta ağırlıklı olarak biber salçası kullanılır)
1 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2 domates
1 yeşil biber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz
Maydanoz
İsteğe bağlı acı biber

YAPILIŞI:
Bulguru geniş karıştırma kabımıza alıp üzerine sıcak su dökülür ve ağzı kapatılarak en az 10 dakika şişmesi için beklenir. 

Tavaya zeytinyağı konur, soğan doğranıp (ben ya robottan geçirir veya ince rendelerim) kavrulur. 
Kavrulan soğana yeşil biber ve domates de eklenir. 

Kavrulunca salça ve baharatlar da eklenip karıştırılarak pişirmeye devam edilir. 
Piştikten sonra ıslanan ve şişip hazır hale gelen bulgura ilave edilir ve iyice karıştırılır (yoğura da bilirsiniz). En son olarak ince kesilen maydanoz eklenip karıştırılarak tamamlanır. 


Bahsettiğim gibi sıcakken sofraya getirilir, sıcak sıcak yanında ekşili turşu ve ayran ile afiyetle hapur hupur yenilir :) 

kahramanmaraş yöresel yemek
Mükemmel ikili...
Ekşili Turşu tarifimi de burada bulabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yorumlarınızı bekliyorum. 
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2014'ten beri de uykusuz bir ufaklığın annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

45 yorum:

  1. oyyy ne güzel gözüktü şimdi bu tarif dün kısır yapmış olmasaydım bugün kesin denerdim sizlere afiyet olsun :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ayşe şule :) Size de afiyet olsun ;)

      Sil
  2. Arkadaşlarımdan kimisi kısırı böyle yapıyorlardı, adı simit köftesi miymiş, çok ilginç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maraş'ta böyle söylüyor ve yapıyorlar :) Bu halini de çok sevdim ben...

      Sil
  3. Köfte bekledim bende başlığı okuyunca...
    Kısıra benziyor :)) Hele ben salçayı kavurarak koyduğum için kısıra benim kısırıma daha çok benziyor :))
    Olsa da yesek şimdi :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet evet çok benziyor, pişirildiğinde farklı bir tat veriyor! Ben sanırım bulgurun her halini seviyorum :P

      Sil
  4. Süsleme de pek hoş olmuş :)

    YanıtlaSil
  5. Başlıktan bir köfte tarifi bekleyende benim :)) Kısıra zaten bayılırım bu da enfese benziyor ellerine emeğine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu yemesi daha rahat Sinem :) Senin de ellerine sağlık ;)

      Sil
  6. Benim kızım gelmiiiş. Hoşgelmiş ve canım istedi. Yaparım herhalde. İlginç bir tarif. Bulguru zaten çok severim. Emeğine sağlık canım. Sevgilerimle kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de çok seviyorum Ece Ablacım!
      Uğramadan duramıyorum buraya :)

      Sil
  7. Ohh nefis görünüyor. Ben de deneyeceğim , ellerine sağlık :))

    YanıtlaSil
  8. bulgur islerine bayilan ben icin kofte olsa olmasa super olur hele tursu ve ayranla ellerine saglik bu saatte olsa da yesek denilesi bir goruntu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooof of Feray hiç sorma :P Yine yapasım geliyor ama ne zaman bakalım :) Ben de bayılıyorum

      Sil
  9. Ahaha, canim cekti. Kalksam yapsam mi? Saat 12ye geliyor, ha yaptim desem 1.
    Neyseki evde maydonoz yok.

    :D
    Elinize saglik, harika gorunuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağınık annem, yaptım harika oldu. Bu aralar pek iştahsız küçük prensim de üç dört kaşık yedi, en çok da ona sevindim. Eline, emeğine sağlık. Bu, benim yaptığım bulgur pilavının bebek versiyonu gibi olmuş. Sık sık yaparım artık <3

      Sil
    2. De kubad!!! Çok ama çok mutlu oldum, anlatamam! Bir minnakın bir şey yemesine vesile olmak :) Yarasın inşallah! 3-4 tabak gibi yarasın :)
      Evet yumuşacık oluyor biz de çok seviyoruz!
      Güzel yorumun için çok teşekkürler!

      Sil
  10. Simit köftesiymis.... Bildigimiz kisir la bu:D

    Valla ilgincmis, bi denemek lazim, tesekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah aynen :D Malzemeler pişince biraz daha yumuşak ve lezzetli oluyor aslında bence bir de böyle deneyin Ayşe ;) Yanına sizin yoğurttan ayran :D oh mis :)

      Sil
  11. Bende hamur işi simit bekliyordum :) Bir denemek lazım eline sağlık canım ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de :D Ya simit ya da köfte olsaymış bir nebze rahatlayacaktım :P

      Sil
  12. Ah bu muhteşemdir. Bir kere yemiştim. Ellerine sağlık Elifcim. Çok ta güzel gözüküyor hemen PİN liyorum şekeriiiimmm ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pin'le şekerim :D Bayıldım pin olayına zaten ama daha girişemedim :) Çok teşekkürler!

      Sil
  13. Ayşe Hanım'ın tepkisini verecektim bende Dağınığım :) Bildiğimiz kısır bu işte :)
    Ellerine sağlık canım benim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :D Değil Hanımım değil :) Tüm malzemeler pişiyor burada ;) Daha yumuşak ve lezzetli oluyor bak bir dene ama çok yeme şu sıralar senin mideciğin küçücük kalmıştır, zorlama minnakı ;)

      Sil
  14. İsmini simit köftesi görünce içinde simit olan bir tarif bekliyordum ben de.Kısırın bir başka versiyonu olmuş ama görüntü güzel.Lezzetlidir de eminim.Ellerinize,emeğinize sağlık....

    Bu arada blogunuzu Şeyda'nın keşif etkinliği sayesinde keşfedip Google+ ekledim hemen.Ben de sizi http://yesimlehertelden.blogspot.com.tr/ sayfama beklerim.Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de :D Hani simit? Hani köfte??? Aynı şaşkınlığı yaşadım :)
      Evet çok benziyor, eşime kabul ettiremedim çok benzediğini ama :P
      Bulgurun her türlüsü uygun bana :)
      Ben sizi takip ediyorum diye hatırlıyorum ama eksik kalan bir ağ kalmasın, hemen kontrol ediyorum hemen!
      Hoşgeldiniz, sevgiler ;)

      Sil
  15. Basligi gorunce senin aksine köfte değilde simit gibi yuvarlak bir hamur işi beklentisi doğdu bende. İlk defa duyduğum bir tarif simit köftesi. Bulgurlu yemekleri çok severim. Bunu da deneyeceğim. Ellerine sağlık Dağınık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zülalcim :) Kendisi hariç her şeyi çağrıştırıyor ismi değil mi :D Hamur deyince bak canım çekti şimdi :) Denersen yazar mısın?

      Sil
  16. Komşuummmmm ay bu hakketten kısırı andırıyor 😂 Simit köftesi diyince akla başka şeyler geliyor, ellerine sağlık :) Atakan paşam benim yerime de yesin 😚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah ah birileri kısır yapacaktı, tarif şaşmış =))

      Sil
    2. değil mi komşum, hu huuu???

      Sil
    3. Kim ne nasıl??? Fenom bak sen çok Blana'ya uyuyorsun bu ara özüne dön :D Sen daha çok "canım dağınığım ben yaparım yeter ki birlikte yiyelim" diyecek insansın uyma ona :P
      Komşum Atakan paşa yemedi bunu biz temizledik :D Babalar günü hediyesi :P

      Sil
  17. Kısır pilav arası olur çocukluğum da komşular yapardı ekşili turşuyla gerçekten güzel oluyor.
    simit bulgurun en ince köftelikten de bir tık ince olanına deniyor. Ben içli köfte ve kısır da hep onu kullanırım:)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmenize çok sevindim Hatice hnm :) Aynen tarif ettiğiniz gibi ve sıcak sıcak harika oluyor! Ekşili turşuyla beğeneceğimi düşünmemiştim hiç ama enfes oldu!!
      Evet simit bulgur varmış ben de bu vesileyle öğrendim :) Maşallah bilgi arşiviniz her geçen gün şaşırtıyor beni süpersiniz <3

      Sil
  18. Dağınık çok canım çekti yarın yapayım. Resmen ağzım sulandı turşu falan. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülşahcım yapmışsındır inşallah ;) Tekrar tekrar hoşgeldin! bak bu kolay turşu dene :P

      Sil
  19. o Kadar güzel görünüyor ki canım çekti ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  20. Offf off kimin ruh ikizi beaa! =))
    Hapur hupu şapur şupur ne giderdi yahu, şu an tansiyonum düştü =)(=
    İki tarifi de aynı anda deneyeceğim ben, ikili süper uyum, enfes tat ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fenom yaptın mı??? Yukarda bir yazıştık seninle ama :D ahahaha hadi yap da yiyelim (pişkinlik :P)

      Sil
  21. Ağzımız sulandı :)) Bana da beklerim http://gezgiccift.blogspot.com/

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.