28 Mayıs 2016

SARIMSAK NASIL SAKLANIR? SARIMSAK YAĞI NASIL KULLANILIR?

sarımsak-yağı
SARIMSAK NASIL SAKLANIR
(Ben bu kekik kavanozunu tercih ettim)
Bildiğiniz üzere sarımsak doğal bir antibiyotiktir. Ayrıca yüksek tansiyon hastalarının da vazgeçilmezidir. 

Sarımsak her tarife yakışır. Ancak her defasında elde ve ağızda bıraktığı kokular nedeniyle -özellikle ertesi gün işe gidiyorsanız veya programınız varsa- vazgeçilir. 

Peki sarımsakları bozulmadan nasıl saklayabiliriz ve her seferinde sarımsak ayıklamaktan ve her seferinde aynı kokunun elimizde kalmasından nasıl kurtuluruz?

• Sarımsakları bir defaya mahsus olarak kabuklarından ayırıp soyun (tercihen ince bir tek kullanımlık eldiven yardımıyla)
• Sarımsakların sığacağı bir kavanozun içerisine hepsini atın. 
• Üzerini geçecek kadar zeytinyağı ilave edin. 
• Zevkinize göre tane karabiber, kekik yaprağı gibi ilave baharatlar da atabilirsiniz. 
• Buzdolabında muhafaza edin. 

Böylelikle her ihtiyacınız olduğunda bir kaşık yardımıyla içinden bir ya da iki tane alarak rahat rahat tarifinize katabilirsiniz. 
Sarımsak olup da zeytinyağı eklenmeyen tarif yok gibidir. Bu yüzden zeytinyağı sorun olmaz, hatta havanda dövüyorsanız kolaylık bile sağlar. Zeytinyağını istemiyorsanız da kağıt havlu yardımıyla kurulayıp kullanabilirsiniz. 

En güzel tarafı, bu şekilde sakladığınızda elinizde muhteşem bir sarımsaklı yağ olması. Harika bir aroması var ve her tarife yakışıyor. Zeytinyağı azaldıkça tamamlayıp yine aynı aromayı elde edebilirsiniz. 

Üstüne sarımsakları bozulmaktan kurtarıyorsunuz. 
SARIMSAK-YAĞI
SARIMSAK
İtiraf edeyim ben sarımsaktan çok yağını kullanıyorum :) Zeytinyağı olan her tarifte bu yağdan mutlaka kullanıyorum. 
Özellikle oğlumun her tarifinde zeytinyağı yerine sarımsaklı zeytinyağı ekliyorum.  

Lezzetinin yanında faydalı da! 

Size de -özellikle anne babalara- şiddetle tavsiye ederim!

Hem pratik, hem sarımsakları bozulmaktan kurtaran, hem eldeki sarımsak kokularını unutturucu, hem de inanılmaz lezzetli!

Deneyin, siz de vazgeçemeyeceksiniz. 

NE KADAR SÜRE SAKLAYABİLİRİM?
Zeytinyağı içindeyken sarımsaklarda bir bozulma olmuyor. En az 6 ay rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Bu süre zaten bitmesi için yeterli oluyor. Sonrasında kalırsa bile sarımsaklarda sadece yumuşama oluyor, yağı içine çekiyor. O şekilde de kullanabiliyorsunuz. 

NERELERDE KULLANILABİLİR?
Zeytinyağı olan her yerde: 
Yemeklerde, salatalarda, makarnada, soslarda, fırın tariflerinde, köftede, et terbiyesinde...

Afiyet olsun!
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2014'ten beri de uykusuz bir ufaklığın annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

49 yorum:

  1. Bunu öğrendiğim çok iyi oldu dağınık annecim teşekkürler. Sarımsak candır valla yok şuraya yok buraya gideceğim olmaz demem kesinlikle yerim. Banane herkes yesin. Kimse kimseye kokmasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha Naz evet annem de aynı böyle :D Ben çiğ çiğ yiyemesem de az miktarda olduğunda çok yakıştırıyorum ;)

      Sil
    2. Dün sarımsak soyarken bu post geldi aklıma keşke üşenmeyip yapsaydım dedim :(

      Sil
    3. En azından bir seferlik çekerdin be Naz :) Neyse, bir daha ki sefere artık ;) Eline sağlık...

      Sil
  2. Harikasın şekercimmm , denememek için bşr neden de yok ❤️❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Tigriscim teşekkürler, nasılsa bir tane soyuluyor, el değmişken halledilir çok kolay ;)

      Sil
  3. sarımsağı neredeyse her yemekte kullanırım, çok severim, bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ediyorum en sinir olduğum şeydir durduğu yerde sarımsakların içlerinin boşalması =) böyle değerlendireceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Evrim! Ben de kullanmak isteyip de "şimdi kim ayıklayacak bir de kokusu" diye vazgeçtiğim olmuştur. Bu şekilde kavanozdan hemen çıkarıp elimi bile değmeden kullanabiliyorum. Umarım senin de işine yarar ;)
      Teşekkürler!

      Sil
  4. Güzel ve pratik bir bilgi.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Blana sarımsak nasıl saklar? Hiç almaz :D Evlenirken eşime tek şartımdı, sarımsak boşanma sebebidir, sakın yiyip gelme, yediysen git otelde kal :D :D Kokusuna o derece tahammül edemiyorum Dağınık. Yani mümkün değil... Ancak bu zevatı çatır çutur yiyen var, onlar için çok faydalı bir bilgi. :)) Ellerine sağlık arkadaşım ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blana şifa deposu yapma etme hastalıklara bile iyi geliyor 😂niye böle yapıyon ya sen hep 😂😂

      Sil
    2. Ah Blana ah :D çiğ sarımsak kokusu neyse de pişmişine de mi tahammül yok :) eyvah eyvah gitti güzelim tarifler :D
      Yazık adama da ahahaha :D

      Evet komşum aynen :D

      Sil
  6. Komşummm 😊sarımsak sevilmez mi ya :)) sarımsak ve soğan eşittir gözde görende beni kırk yıllık sarımsak ustası sanır :D Ben makarnaya her şeye sarımsak attığım için bu bana uygun oldu. Gerçekten her soyduğunda elde o kokunun kalması gıcık ediyor insanı. Metal kaşığı sürdüğünde anında gidiyor bunu da öğrenmiştim uyguladım oldu 😂😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet komşum :D Çiğ ve yoğun olduğunda ben de yiyemeyebiliyorum, mide açısından da, ama inanılmaz lezzet veriyor girdiği tarife!
      Ben de ufaklığın makarna suyuna bu yağdan ekliyorum, sosa da çok ama çok yakışıyor!!!! Sarımsaklı yağ kullanınca çiğ kadar rahatsız da etmiyor bak :)

      Ben hiç götüremedim o kokuyu, burnum da biraz fazla hassas maalesef :( tek çözümüm bu :)
      Teşekkürler komşum! Sevgiler ve galp ;)

      Sil
  7. Harika bir bilgi. Hiç duymamıştım ve çokta faydalı oldu. Teşekkürler Dağınık Anne :)

    YanıtlaSil
  8. en iyi saklama yöntemini söylüyorum sarımsak kullanmamak :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo kimleri görüyorum, Mert gelmiş :D Hoşgeldin :) Sen de Blana ve babam gibisin yani :D
      Olmasın sarımsak diyorsun :) Ama çok yakışıyor be :D

      Sil
  9. Bugün of günümdü canım.Dün de bloğumla ilgili çalışmalar vardı.Sevgili oğlum Gökhan yine imzasını attı sitemdeki reformlara.Canım kızım, sarımsağı tabii yerine göre çok severim , yararına da inanırım.Ben şimdi kızımdan ne güzel bir saklama yöntemi öğrendim.Gerçekten zamanla içleri boşalıyor. Bakıyorsun bir gün, en elzem olduğunda yok.Bilgilendirmen için çok teşekkürler canım.Sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Ablam gelmiş :) Hayırlı olsun ablacım çalışmaların, Gökhan el attıysa tamamdır!
      Ben de çiğ ve yoğun olmadığı sürece ve köfte dışında çok severim! Annem daha beter çiğ çiğ yer nasıl yapıyor bilmiyorum bana fazla geliyor :D

      Yağı çok lezzetli ablacım, her tarifine bu yağdan kullanmalısın bak vazgeçemeyeceksin :)))
      Geleceğim ben de misafirliğe :)
      Öptüm ablacım, benden de sevgiler saygılar

      Sil
  10. Hep aklımda olan fakat hep uygulamaya üşendiğim bir yöntem. Çok teşekkürler paylaşım için, belki bu bana bir motivasyon olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Sinem, ilk soyuşunda hemmeeeen bir iki tane daha aradan çıkartıp bir kaba yağlayıp ekle bakalım seversen harika olur :) Ben seveceğini düşünüyorum, sırf yağı için bile yapılır ;)
      Teşekkürler!

      Sil
  11. Süpersin ki Dağınık Anne!
    Hem pratik hem de lezzeti bol bir seçenekle gelmişsin ;)
    Yaratıcı insan seni :)))
    Çalışan annelerimiz, vakitsizlikten yakınanlar senin yolundan ilerlemeli bence ;)
    Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim ruh ikizim :) Hem zamansızlık, alternatif hem de O İNANILMAZ YAĞ! Vazgeçemiyorum her şeyde kullanıyorum bak sen de dene soslarında?
      Afiyet olsun :D

      Sil
  12. Bu da değişik bir yolmuş. Bizde de sarımsaklar ayıklanır, (tabi ki bu şanslı kişi benim, başka kim olabilirdi ki? :) bir kavanoza konur ve buzluğa atılır. Öyle de çok pratik oluyor! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cansu yine sana mı kalıyor o işler :D Kurtuluşun yok, hızını alamadığında bize de uğra bak her zaman beklerim :D hehe...
      Sizin yöntem de güzelmiş! Bu şekilde yapınca yağını da kullanıyorsun çok pratik oluyor.
      Senin de eline sağlık ;)

      Sil
  13. Çok da kolaymış aslında.. Her zaman bu zahmete ve kokuya katlanmaktansa bir defa yapıp bu şekilde saklamak en iyisi.. Harika bir fikir..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nahidecim kokuyu geçtim o yağ için bile yapılır ;) İnan bana harika oluyor...
      Teşekkür ederim!

      Sil
  14. Ellerine sağlık canım ben de ablamdan öğrenmiştim ,o da hiç eksik etmez dolabından benim yaptığım geçtiğimiz günlerde bitti sen bana hatırlatmış oldun teşekkürler. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice hnm çok teşekkürler! Bir başlayan vazgeçemiyor zaten ;)
      Sizin de elinize sağlık!

      Sil
  15. Ellerine sağlık canım ben de ablamdan öğrenmiştim ,o da hiç eksik etmez dolabından benim yaptığım geçtiğimiz günlerde bitti sen bana hatırlatmış oldun teşekkürler. sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. ne güzel pratik bir yöntemmiş dağınık bu.
    yeni birşey öğrenmenin mutluluğundayım şu an ;)
    teşekkürler harika bir paylaşım şekerim öptüm ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tembel hatun yaratıcı olur Kırmızılım :D Bak sen de yap yağına bayılacaksın :)
      Ben de kocaman öptüm ve teşekkür ettim!

      Sil
  17. TEşekkürler faydalı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  18. bunlar benim hiç bilmediğim şeyler stok bilgi yapıyorum kendime yakında lazım olucak teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen bunları süslü püslü kavanozlara dizersin kesin ;) Bulursun güzel bir yolunu eminim :D
      Ben teşekkür ederim

      Sil
  19. Bu yöntem iyiymis. Ben elimi limonla obuyorum kokulari gideriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ne yaparsam yapayım gitmiyor Derya :) Burnum da inanılmaz hassas zaten, çıkmıyor o koku :D
      En güzeli böyle dokunmadan :D
      Teşekkürler :)

      Sil
  20. Nefesteki kokusunu da önlüyor mu bu yöntem: )cok seviyor olsam da insanlarla sürekli yakın temasta olmak sıkıntı: (

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha Şapşik :D Ah keşke onu da önleyebilsek :) Çeşitli yöntemler var ama ben fazla koku aldığım için benim adıma zor ;) Ben çok sıkıntı yapmam da sevmeyene kötü kokuyor maalesef...
      En azından pişirmek için kullandığında eldeki kokuları önlemiş oluruz ;)

      Sil
  21. Sarımsağa yavaştan ısınıyorum aklımda olsun bu bilgiler lazım olcak bi süre sonra dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isın Neslihan ısın :) Sarımsak neredeyse her tarife ayrı bir aroma katar. Yerinde ve yeterli miktarda kullandığında harikalar yaratır ;) Demedi deme...

      Sil
  22. 6 ay gerçekten çok iyi bir süreymiş.Hemen deneyeceğim bende zira sarmısak ayıklamayı hiç sevmem...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Filiz Şahin, sonrasında da sadece yumuşuyor ama yemeklerde yine kullanabiliyorsun ;) Ben de her defasında aynı stresi yaşamamak için tek seferde hallediyorum :D
      Çok teşekkür ederim güzel yorumun için, hoşgeldin :)

      Sil
  23. Her yemeginden sarimsak eksik etmeyen biri olarak bu tarif vazgecilmezim :) Bende bu sekilde saklayip kullaniyorum, ellerine saglik Daginikcim :)
    Kocaman sevgiler.
    Hayirli Ramazanlar dilerim canim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinem! Senden de onay aldıysam değme keyfime ;) Çok teşekkür ederim!
      Benden de en kocaman sevgiler ve hayırlı ramazanlar canım!
      Allah kabul etsin oruçlarımızı ve dualarımızı... :)

      Sil
  24. Teşekkürler değerli yorumunuz için :) Sarımsak eksikliği bazı tarifleri bitiriyor çok haklısınız.
    Sarımsak soymak benim için her zaman zor olmuştur :D Bu yöntemden sonra çok rahat ettim. Yağını eklemek bile yetiyor :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.