11 Aralık 2017

EV YAPIMI SİRKE TARİFİ

Şekersiz Elma Sirkesi

Doğal meyvelerimden meyve suyu (komposto) ve meyve püresi konservesi yapıyordum. Yumuşamaya başlayan bir adet elma vardı, ona bakıp denemeye karar verdiğim bir iş oldu "sirke"! Yani bir elma bile yetiyor sirke yapmanıza! Yarım litre kadar çıkıyor. Zaten çok fazla tüketemiyoruz bize yeter. Siz de salatalarınıza azar azar kullananlardansanız size de yetecektir. Nasıl olsa yapılışında hiçbir zorluk yok. Tutarsa ne ala, tutmazsa başka bir meyve şenliğinde tekrar denerim diye düşündüm. 

Tarif için İbrahim Saraçoğlu'nun tarifinden yola çıktım, biraz uyarladım, elbette şekersiz. Gelelim neler kullandığıma ve nasıl yaptığıma. 

ŞEKERSİZ EV YAPIMI SİRKE TARİFİ
MALZEMELER:
+ Elma (veya istediğiniz başka bir meyve): 1 adet (kabukları bile oluyor)
+ İçme Suyu: Yaklaşık yarım litre
+ Bal: Yarım yemek kaşığı 
+ Kaya Tuzu: 1 çay kaşığı
+ İsteğe bağlı nohut: Sirke karışımını hazırladıktan 2 hafta sonra: 3-4 adet

YAPILIŞI:
🍎 Elmaları kabuklarıyla birlikte güzelce yıkıyoruz. 
🍏 Ortadaki çekirdekli kısmı ve sapını ayıklayıp diğer kısımları dilimleyip sirke yapacağımız kavanoza yerleştiriyoruz (ben elma dilimleyici kullanıyorum çok pratik oluyor). 
🍎 Ayrı bir kapta bir miktar su içinde diğer malzemeleri karıştırıp elmaların üzerine döküyoruz. 
🍏 Kalan suyu tamamlıyoruz (elmaların üzerini geçecek kadar olacak). 
Kavanozun ağzını tülbent ile örtüyoruz. Bu sayede hava almış oluyor, ama aynı zamanda meyve sineklerinden ve böceklerden de korunuyor. Ben tülbentin ağız kısmını lastik ile sağlamlaştırdım. 


🍎 Hazırlık kısmı tamam. Şimdi kavanozu karanlık bir yerde bekletiyoruz. Ben bu iş için kapalı küçük balkondaki bir dolabı tercih ettim. Balkon tercih etme sebebim; ilk denemem olduğu için, olur da meyve sineği gelirse evin içine sokmak istememem. Neyse ki böyle bir sorunla karşılaşmadım ama yine de balkon tercih etmekte fayda var ;)

Sonrasında unutmamak için aşağıdaki gibi bir çizelge oluşturdum. 
Çünkü:
👉 ilk hafta her gün
👉 sonra 2 ay dolana kadar haftada bir 
karıştırmanız gerekecek. 
(Tabii annelik ve hastalıklar sebebiyle arada unuttuğum veya geciktirdiğim karıştırma zamanları oldu...)  

🍏 2 hafta sonra tülbentin kenarından sirkenin içine nohutları attım. Bu sirke yapımını (fermantasyon) hızlandırıp sirke kalitenizi artırıyormuş. Zaten yavaş yavaş sirke kokusunu almaya başlıyorsunuz. 

2 ayın sonunda aşağıdaki şekilde bir görüntü oluştu:


🍎 Oluşan sirkeyi tülbentten cam bir şişeye süzdüm. 


Geldik en zor kısmına: Sirke olmuş mu kontrol etmek! Bunun tek kontrolü tadına bakmak :) 
Tabii ki ben tek başıma bu kontrolü yapamadım. Annemlerden rica ettim. Annem ve anneannem tadına baktılar ve "inanılmaz" olduğunu söylediler. "Yoğun ve kaliteli", söyledikleri ifade buydu. 
Anladığım kadarıyla normal sirkelerden çok daha az miktarlarda aynı lezzeti yakalamak mümkün olabilecek. 

👉 DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER:
🔻 Kullandığımız meyveleri doğal seçmeliyiz. 
🔻 Meyvelerde fermantasyonu etkileyecek başka bir organizma veya ilaç bulunmamalı. Etrafında kararma, çürük vs varsa bunları alabilirsiniz ama küflenmiş ve bozulmuş olmasın. 
🔻 Sirke hazırlarken temiz çalışmamız gerekiyor. Ortama başka organizma sokmamalıyız. 
🔻 Kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatırsanız reaksiyon sonucu açığa çıkan hava dışarı çıkamaz ve reaksiyon gerçekleşemez. Tamamen açık bırakırsanız da içeri her şey dolabilir. Bu yüzden tülbent tarzı sık kumaşlar örtmek için çok uygun. 
🔻 Benim kavanozum tam dolu olmadığından ağzını kapatmadan karıştırabildim. Sizin kavanozunuz tam doluysa, karıştırma öncelerinde ağzını kapatıp karıştırıp sonra tekrar açabilirsiniz. 


🔻 İstiyorsanız sirkenizi daha uzun süre işleme tabi tutabilirsiniz. Ortalama süreniz 2 ay olmalı. Uzatmak sizin elinizde. 15-20 günde de olacağını söylüyorlar. Zevk sizin :) 

🔻 Her meyveden sirke yapılabiliyor. Ancak her meyvenin sirkesi gıda olarak tüketilmiyor. 

🔻 Ben aynı zamanda ayva kabuklarından da sirke yaptım. O sirkem de başarılı oldu. Onun tüketildiğinden emin olamadığımdan ayırdım. Sebzeleri suda bekletmek için kullanmayı düşünüyorum :) 
Ya da temizlik için (nasıl kıyacağım bilmiyorum ama).

Artık bir elmayla bile sirke yapabileceğimi biliyorum. Zaten meyve sebzeleri ziyan eden bir insan değilim. Seçeneklerim arasına sirke de eklemiş oldum. 

Denemeniz için hiçbir engel yok 😊

Kolay gelsin!

Yaparsanız yorumlarınızı dört gözle bekliyorum.

Diğer şekersiz meyve tariflerimden:
Şekersiz meyve püresi (ve konservesi)
Şekersiz meyve suyu (ve kompostosu)
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 3 yıldır da uykusuz bir bebeğin annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

37 yorum:

  1. Ohh ohh ne ne güzel ;) herşeyin doğalı iyidir tabiki 💕

    YanıtlaSil
  2. Dağınığım benim arkadaşım kabuklardan temizlik için sirke yapabilirsin dediğinde denemiş ve kabukları şişenin içine atıp su koymuştum sadece.Ama sonra kullanamadım yine de ;) Bayağıdır istiyordum denemeyi.Teşekkürler ellerine sağlık canim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece suyla mayalanır mı ki Aytülcüm? Sanki destek vermek iyi olur gibi, diğer türlü çürür bence. Sen bir daha dene bir tanecik elmayla ;) Teşekkürler canım

      Sil
  3. Organik,çok güzel bir sirke bu.Sabahları aç karnına mutlaka elma sirkesi içerim.Doğal olanını içmek en güzeli tabi ki :))Teşekkürler canım benim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de eskiden kokusuna tahammül edemezken kolesterol sebebiyle zorla kendimi alıştırmış sonra da bağımlısı olup çıkmıştım salata ve çorbalarda :) Ama mide rahatsızlığım çıkınca kesmiştim. Yine başlamak istiyorum Yurdagülcüm, ben de senin gibi sabahları içsem ne güzel olur? Hazır birazcık beslenme düzeni oturtmaya çalışıyorken?
      Ben teşekkür ederim güzel yorumun için güzel arkadaşım :)

      Sil
  4. Geçenlerde ev yapımı sirkenin beslenmede kullanılmasının daha uygun olduğunu, hazırlarının çok tercih edilmemesi gerektiğini okudum. Ve şaşırdım tabi. Ben hazır sirkeyi beslenmede kullanıyordum çünkü. Şimdiyse ben de kendi sirkemi kendim yapmak kanaatindeyim. Tarif için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim Nahidecim. Tadına bakınca farkını anlıyor insan. Senin tariflerinin yanında bunu yaptığını bile unutabilirsin ;))

      Sil
  5. Geldin demek hoş geldin...
    Suratı sirke satanlardan sa sirke yapanları severim ben,becerikli annem.
    öptüm seni ve koca bebişi.

    Sirke hep yapmak istedim kısmet senin tarifindeymiş .
    emeğine sağlık...Yapmalıyım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım öğretmenim, şu ara kafamı uzatıyorum sağa sola ‘neler yapıyorsunuz özledim’ diyorum :) Tedavi devam! Ataklarım biraz daha azaldı şükür :) Ziyaretlerimi artırmak istiyorum sizlere!
      Aynen sirke yapılsın ama suratlarda satılmasın değil mi ahhaa ;D
      Çok güldüm :)

      Yap öğretmenim yap, kat karıştır ;))
      Biz de seni çok öptük ve teşekkür ettik, hoşgeldin ❤️

      Sil
  6. Ellerinize sağlık, elden gelebilen her şeyi kendi ellerimizle yapmak en güvenlisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele de böyle kolayken ;) Teşekkürler

      Sil
  7. elma sirkesi saoool faydalı bilgiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katarsın salatalara çorbalara Deep :)))

      Sil
  8. Hemen deneyeceğim. Bahçemde bolca ayva da oldu bu sene. Kabukları ile deneyeceğim bakalım nasıl olacak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Nilüfercim ;)) Ben ayvaları kompostoya katıp kabuklarıyla sirke yaptım. Ayva sirkesi içilir mi emin olamadım o yüzden sebze yıkarken filan kullanıyorum. Ispanakların kumunu süper çöktürdü. Kokusu ve rengi inanılmaz. Dene bakalım sen de :)
      Ve teşekkür ederim her yerden desteğin için ;)
      Sevgiler ❤️

      Sil
    2. Ellerine saglik nim ev yapımi her şey cok lezzetli ben Ditarbakira geldigim icin yapamadim artik İzmire dondugum de yaparim sevgiler.

      Sil
    3. Siz her yerde her koşulda yaparsınız bence Hatice Hnm ;) Çok teşekkür ederim

      Sil
  9. Marketlerde satılan bazı gıdaların evde yapılabileceğini öğrenince şaşırıyorum. Ama aslında üreticilerin ürünleri zaten evde yapılanlardan feyz alarak ürettiklerini unutuyorum. Sirke de bunlardan biri. Sadece üretim aşaması süresinin uzunluğu ev hanımları için caydırıcı olabilir.
    Güzel bir işe imza atmışsın Dağınık. Elimde kaya tuzu yok olsaydı hemen mutfağa girer elma sirkesini yapardım. Ama yapacağım kafama koydum. :) Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Ben hiç denemedim ama annem de hep kendisi yapar. Bende bir ara deneyim inşallah. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de bir deneyin kalan bir elmayla ;) Annenizin de eline sağlık! Çok teşekkür ederim.

      Sil
  11. Canım, sirke gerçekten çok faydalı bir besin. Tarifin çok değerli. Notlarımı aldım canım. Bir yoruma cevabında :"Ataklarım biraz daha azaldı şükür " yazmışsın Elif'im. Migren değil mi yavrum? Allah kurtarsın canım kızım.
    Eline emeğine sağlık, bizlerle paylaştığın için çok teşekkürler. Atakan oğlumuzu ve seni sevgiyle kucaklıyor, öpüyorum canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım ablacım, migren maalesef. Ağrısız günüm 10’u geçmiyordu tedaviye başladığımda. Gözümü açamıyordum artık ;(
      Sen de bilirsin nasıl bir his olduğunu. Senin rahatsızlığın da geldiğinde çok zorluyor biliyorum.
      Amin! Hepimizden uzak olsun dermansız dertler inşallah! Çok teşekkür ederim canım ablacım iyi ki varsın sen ❤️❤️❤️

      Sil
  12. Dağınık ne faydalı şeyler yapıyorsun yine :D Eline sağlık :)) Seni blogger'da daha sık görmek istiyoruz!! :D Ayrıca satırların başına koyduğun elmalara bayıldım belirtmeden geçemedim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah ben de kendimi burada daha sık görmek istiyorum :) Evden ve işten daha sık izin almak istiyorum Salıncak :D
      Teşekkür ederim <3

      Sil
  13. Sirke yapimini oldukça detayli bir şekilde anlatmissiniz. Emeğinize saglik :)

    YanıtlaSil
  14. Planlı programlı harika bir sirke tarifi hem de ev yapımı. Valla tebriklerimi kabul et Dağınık Annecim.

    Bana da beklerim.
    birsenle.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Birsencim :)
      Kabul etmem mi, tebrikler en sevdiğim :D

      Sil
  15. Elinize saglik, üşenmezsem yaparim inşaallah 🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üşenenler için bile çok kolay emin ol :D Haydi deneyelim :)

      Sil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.