26 Kasım 2015

CENNET ELMASI KONSERVESİ (BEBEK İÇİN +6 AY)

Cennet Elması Konservesi
Efenim cennet elması ile ilgili yazımı şurada paylaşmıştım.
Şimdi ondan yaptığım minik meyve püresi konservelerimi anlatacağım.

Hazırlık: konserve yapacağımız kavanozları, kavanozları bekleteceğimiz ışık almayan yeri ve altlarına sereceğimiz örtüleri, sıcak kavanozu tutmak için fırın eldivenimizi hazır ediyoruz.


Cennet Elması

  1. Yumuşamış olan cennet elmalarını yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. 
  2. Tercihen cam rendede ezip çekirdeklerini ayıklıyoruz. 
  3. Hepsini çukur bir pişirme kabına alıp kısık-orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatıyoruz (kıvamlı olduğu için karıştırmayı unutmayın, dibini tutabilir). 
  4. Fokurdayınca altını kısıp püre kıvamımıza gelene kadar 5-10 dakika daha ısıtıyoruz. 
Cennet elması püresi fokurduyor ;)

Farketmişsinizdir ben şeker kullanmıyorum, fakat siz isterseniz bu aşamada şeker ilavesi yapabilirsiniz. 

5. Hemen sıcakken hazırladığımız ve kaynar sudan geçirdiğimiz kavanozlara ağzına kadar doldurup, kenarlarını temizleyip, yine kaynar sudan geçirdiğimiz temiz kapaklarımızı sıkıca kapatıyoruz ve hemen hazırladığımız bezin üzerine ters çeviriyoruz. 

Sıcak sıcak ama yanmadan kavanoza aktarma

Cennet elması konservesi hazır

6. Bir gün sonra konserverleri çevirip yanlarından akmış mı? Herhangi bir bozulma var mı kontrol ediyoruz. Güzel görünüyorlarsa serin bir yere veya buzdolabına aktarıp kullanacağımız zamana kadar ağzı kapalı bekletiyoruz. 

Afiyet olsun!

Renginin böyle olduğuna bakmayın, oldukça lezzetli ve tatlı bir konserve ;)) 
Benim oğlum bayılıyor.

Ben küçük kavanozlara (40cc) yapıp genelde kahvaltının yanında veriyorum, marmelat niyetine ve kaşık kaşık yiyor.  

Tadını merak edenler için: Kabak tatlısına benziyor ;)

Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 3 yıldır da uykusuz bir bebeğin annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

33 yorum:

  1. Ellerinize saglik... cocuklarimiz icin hazirlayacagimiz guzel tariflerinizin devamini bekliyoruz daha cok paylasim yaparsaniz seviniriz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vakit oldukça inşallah kaküllü ;)) sizden de bekleriz mahrum bırakmayın ;)))

      Sil
  2. Çok merak ettim dağınık anne, hiç yemedim cennet elması/hurma konservesini! Şeker de kullanmamışsın ne ala, çok beğendim, buram buram sağlık kokuyor, ellerine de sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çook teşekkürler fenomeeen ;)
      Bende şekerli tarif yok sanırım :)) şeker benim için ihtiyaç olmadığından meyve, şekersiz marmelat vs benim şeker gereksinimimi karşılıyor. Zaten çok zararlı olduğından da böyleyken alışmak ve alıştırmak istemiyorum!
      Sen de sevmiyorsun sanırım :)
      Diğer meyveleri de bu şekilde konserve yapabilirsin. Daha tatlı ve güzel oluyorlar, tatlıya vs tavsiye ederim ;)

      Sil
    2. Evet, uzak durmaya çalışıyorum şekerden ama bazen özellikle pasta, tatlılar da maalesef ki kullanıyorum, bazıları pekmez ve bal kullanıyorum falan diyor ama ısı işlemi gördükten sonra zaten karamelize başlıyor hepsi şeker oluyor da psikolojik galiba ;) Senin taktiği denicem! Reçel de yapmıyorum almıyorum da konserve de öyle sadece domates yaptım bu sene ama şu konserveni denicem cennet elmasını bir denk getirirsem :)

      Sil
    3. Başka meyve de deneyebilirsin cnm. Erik de güzel oluyor, elma-armut da.. Böyle pişirince tatlanıyor, tariflere de yakışır bence.
      Yoğurda da karışabiliyor, güzel oluyor. Ara öğün diye de tüketilir tarçınla, baharatla fln? Gevrekle?
      Şeker tabi ki benim hayatımda da var ama :) mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışıyorum. En zararlısı yine bu kullandığımız çay şekeri.. Bal-pekmez daha masum! Ama onların da ısıtılmasıyla ilgili uyarılar var bilmem ne kdr doğru? :)
      Reçel ben de aynen! Bir ara yapardım evde kalan meyvelerden hemen azıcık yapıp tek tüketmelik :)) ama artık oğlan olduğundan yapmıyorum görmesin diye :)

      Sil
    4. En iyisini yapıyorsun, yapma :) Çok alternatifli konservelerini deneyeceğim, yoğurtla falan güzel gidecektir kesin ;)

      Sil
    5. Kesin!!! Hatta oğlandan sonra ben de çok aştım, şekersiz tatlılar listem arttı :D
      Şekersiz muhallebi veya sütlü irmiğe bunlar çok yakışıyor.. Pekmez de katınca azcık ;)))

      Sil
    6. Çözmüşsün olayı! Ne güzellll :)

      Sil
    7. Dağınık Dream ile sağladm dedikodu yaptık hee! İsmin geçmedi değil ;)

      Sil
    8. Yazını görüp direkt geldim zaten ama bu cvpsız kalmasın ;))) nispetmate'ler sizi.. Vakit bulamadım gelcem yine... Yarım kaldı sitemim hehe :D

      Sil
  3. hımm değişik. Hiç görmemiştim daha önce, geçen gün de bir arkadaşımdan bunun kurutulduğunu duydum. Hatta kendisi kurutmuş getirmiş çok güzeldi sanki çikolata tadı vardı. Bu da eminim güzel olacaktır. Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Çikolata tadı' diyince düşündüm evet olabilir biliyor musun :) çok ilginç bir tatlılığı var çünkü. Meyan kökü gibi de? Biraz kolamsı! :) hurma sevmem ama bunu sevdim nedense. özellikle sertken :)

      Çok tşkler dream!

      Sil
  4. Senin memleket uşak mı ?
    Cennet elması demişsin:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musun bunu :) Benim memleket değil ama aldığım yer Aydın. Onlar böyle isimlendiriyor. Ben de o yüzden çözemedim sanırım :))

      Sil
    2. Hım uşaklı arkadaşım var o cennet elması der hep onlar öylr diyorlarmış.
      Aydında duymadım hiç ama biz hurma deriz ona:)

      Sil
    3. İşte ben de 'hurma mı bu??' Diye çok araştırdım ama sonuç bu yazdıklarım kadar :)) tamamen aynı değiller o kesin! Tutmayan tarafları var. Ama elma cinsi gibi olduğunu düşünüyorum.
      Ben hurma sevmemiştim çünkü :))
      Ve birinden bu ismi hiç duymadım, nette de bulamamıştım :)

      Sil
  5. Leziz görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :)
      Film/dizi izlerken gider mi bilmem ama ;))

      Sil
  6. leziz görünüyor. blog keşif etkinliğinden geliyorum bloğuma bekliyorum
    http://efsaninseruveni.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Sevilay,

      Teşekkürler!
      Ben de aldım takibe... İyi yazışmalar :)

      Sil
  7. Ellerine sağlık dağınık anne. :) Çok lezzetli ve oldukça sağlıklı bir tarif gibi görünüyor, cennet elmasını daha önce denememiştim. Yemek yapmakla kabiliyetim yoktur doğrusu, genelde dikkatimi çeken tarifleri not ederim, bizim mutfağın şefine (anneme) veririm. Faydalı ve oldukça yararlı bir tarif olmuş, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riiiiv! Özlemiştim seni süper zamanlama :)) ş
      Dedikodunu yaptık gördün mü benim Fenomen yayınımda :)) bu Fenomen çok dedikoducu benden duymuş olma haha :D
      Şef'ler candır!!! ;)) benim şeflik junior'a kaydı artık sağlık kokuo ;)

      Tad kabak tatlısını andırıo, umarım seversin ;)

      Sil
    2. Adım çıktı bir kere, eywahlar olsun!

      Sil
  8. Hem de benden :D hem de ne eyvah :D
    Hehhehehe....
    Ama esas Dream'i hedefe aldım :D
    Gelmio da uğraşıyorum bol bol :))

    YanıtlaSil
  9. Fotoğrafa bakınca hurma konservesi olduğunu düşünmüştüm ama sonra diğer hurma-cennet elması yazısına baktım... Cennet elması alıp bu tadı bir tecrübe etmek lazım. Alternatif kullanım alanlarını da okuyunca her türlü tüketilebileceğini fark ettim. Eline sağlık Dağınık Anne :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ihtimalle ya benzer ya aynılar Zülal!
      Bana "hurmanın ham yalini yiyemezsin ağzının kenarları kızarır şişer" demişlerdi fakat bunda öyle bir şey olmadı, junior bile yedi katır katır :) Evet pişirince lezzeti artıyor ve tariflerde kullanılabilir ;) Balkabağını andırıyor. Sen muhteşem şeyler yapabilirsin onunla ;)

      Sil
  10. Iyi gunler bende yaz meyvelerini konserve yapmak istiyorum butun meyveleri bu sekilde saklayabilirmiyim acaba? Denediniz mi dger meyveleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, yorum için teşekkür ederim.
      Evet, elma, armut, erik, kayısı, şeftali.... Hepsini denedim sanırım! Ve hep aynı yöntemle. Aynen bu şekilde cennet elması yerine diğer meyve pürelerini kullanıyorsunuz. Hatta az az olanları da karıştırdım. Bunları hem ayrı hem de birlikte de yaptım. En güzel püre cam rende gibi ezip yapılınca oluyor. Kesinlikle denemelisiniz. Kaç ay sonra bile açtığınızda tadı ilk günkü gibi ve oğlum sıyıra sıyıra yiyor :)
      Aslında onları da paylaşmak istiyorum başka fotoğraflarım da var ama kısmet olmadı :)
      İlave sorunuz olursa sorabilirsiniz.

      Sil
    2. Bu konserveleri bir yere giderken yanınızda da rahat rahat götürebiliyorsunuz! Ben her ihtimale karşı kullanana kadar dolapta saklıyorum ama dışarıda da güneş görmeyen oda sıcaklığında saklanabilirler.

      Sil
  11. Merhaba, 40cclik kavanozları nereden alıyorsunuz? Domates konserleri dışında konserve yapmadım. Zira eski mama kavanozu olmaz, konserve de eski kapak kullanılmaz diye düşündüm. Bu arada tarifler için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben bu kavanozlarda maya getirtiyorum ve konservelerde bu küçük boylar çok işime yarıyor. Bu kavanozlar bazı reçel markalarının ve çikolata markalarının da kullanabildiği ebatlar (marketten almak isterseniz). Boş kavanoz şeklinde de hobi mağazalarında, nikah şekeri vs satan yerlerde de var? Eski kapaklarınız da eğer temizse ve sterilizasyona uygun bir materyalse kullanabilirsiniz. Önemli olan temiz/steril olması, sıfır olma zorunluluğu bu sebepten.
      Çok uzun süre bekletmeyecekseniz de, konserve yapmadan meyve pişmiş olarak bir süre buzdolabında dayanacaktır.
      Başka sorunuz olursa sorabilirsiniz.
      Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim :)
      Sevgiler

      Sil
  12. Merhaba, 40cclik kavanozları nereden alıyorsunuz? Domates konserleri dışında konserve yapmadım. Zira eski mama kavanozu olmaz, konserve de eski kapak kullanılmaz diye düşündüm. Bu arada tarifler için teşekkürler!

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.