Evde güzel mi güzel organik biberler kalınca aklıma minik kaplarda turşu yapmak geldi ve işe koyuldum. Özellikle küçük şişelere yaptım ki hem saklaması, hem de yemesi kolay olsun ve hemen bozulmasın.
MALZEMELER:
350 ml pet şişe (isterseniz daha büyük)
Aldığı kadar sivri ve tombul acı biber (ben yaklaşık 15 tane sivri, 20-25 tane tombul koydum)
10-15 nohut
Kereviz sapı veya maydanoz
1 yemek kaşığı kaya/deniz tuzu
Bir küçük kahve fincanı sirke (tercihen üzüm sirkesi)
Çeyrek limon suyu
Aldığı kadar su
Not: Miktarları kullanacağınız kap ebadıyla orantılı olarak değiştirebilirsiniz. Biberleriniz çok taze ve kırılgansa dizmek zor olacaktır. Bu durumda dışarıda bir süre bekletip yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.
YAPILIŞI:
. Şişenin en altına nohutları yerleştirin.
. Biberleri yıkayıp saplarını ufalttıktan sonra bıçakla üzerine delik açın ve onları da mümkün olduğu kadar sık olacak şekilde ve dolana kadar şişeye yerleştirin.
. Aralarına sarımsakları serpiştirin.
. Başka bir kapta, az miktar ılık bir suda tuzu karıştırıp eritebildiğiniz kadar eritin. Sirke ve limonu da karıştırın.
. Bu karışımı pet şişenin içine yavaş yavaş boşaltın. Kalan boşluğu ılık su ile doldurun.
. Şişede hava kalmaması için şişenin dış kısmına parmaklarınızla hafif hafif tıklayın ve pet şişeyi hafif hafif sıkıp bırakarak hava boşluklarının hareket etmesini sağlayın (başarılı sonuç için hava boşluklarını temizlememiz gerekiyor).
. Hava boşluğu sebebiyle sıvı azaldıysa ılık suyla tamamlayın.
. Şişenin ağız kısmına tercihen kereviz sapı veya maydanozları güzelce kapatın.
. Şişenin de kapağını kapatıp iyice sıkın.
Direkt ışık almayan bir yerde 10-15 gün kadar bekletin. Bu esnada devrilmemesine dikkat edin.
Zaman geçtikte renginin değiştiğini ve turşunun oluştuğunu göreceksiniz.
Ben sonrasında buzdolabında sakladım ve "acı seven ev halkı" ile kısa sürede bitti.
Not: Ben şişeyi bekletirken yaklaşık 1 hafta sonra haberim olmadan yaramazın biri devirmiş ve kapak kenarlarından sızma olmuştu. Aynı miktarda sıvıyı karışım olarak ekleyip kapattım. Sonuç yine değişmedi.
Olur da sizin de başınıza gelirse panik yapmayın, aynı miktarda sıvıda bir süre daha bekletin...
Sanıyorum nohut,mayalanmaya yardım ediyor.Fotodaki turşuyu yemek istedim valla :)
YanıtlaSilEvet! Nohutu her türlü seviyorumm ben! Bitti bile turşu 😂
SilDağınık annem ellerine sağlık ♥
YanıtlaSilGeçen ben de lahana yaptım ama henüz açmadım. İnşallah başarılı olmuşumdur :))
Teşekkürler!!! İnşallah Şebo 😀 Bayılırım lahana ve sarımsak turşusunaaa! Eline sağlık :))
Silellerine sağlıkk süper görünüyorr ♥
YanıtlaSilTşkler Mervecimmmm
SilDağınık'ım ben turşu konusunda açık açık beceriksizim. Olmuyor olmuyor :D Ellerine sağlık... <3
YanıtlaSilBlanam bunu yapabilirsin gerçekten güven bana ;) çok kolaymış!
Silbu kadar kolaymıymış turşu yapmak :) hiç yapmadım zor geliyordu üşeniyordum..
YanıtlaSilBiber çok kolaymış sevgili Merve ☺️ Ama size şimdilik yasak sanırım :)))
SilEn sevdiğim şey turşu bi de acı =))
YanıtlaSilnohut koymuyorduk biz, neden acaba???
afiyetle tüketin canım benim ;)
Zorunlu değildir Fenom :) keşke beraber yiyebilsekkkkk! Özledim ;(
Silturşu bahane ben seni özledim =))
SilCanım ruh ikizim ben de özledim :( Az kaldı kavuşmamıza...
Siltam benlikmiş :) denemek lazım
YanıtlaSilÇok tşkler Duygu :)
SilTurşu muuuuu 😋 Bu gerçek mi ☺ turşunun her çeşidine bayılırım sadece acı ile hiç aram yoktur ama olsun eşim çok sever 😊 Süper bir tarif Dağınığım aynı şekilde lahana da yapabilirmiyiz??
YanıtlaSilEllerine sağlık canım kocaman sevgiler :)
Ben de acı yiyemiorum Sinemcimm 😁 Aynen eşim bayılıo :))) Atakan'dan sonra turşuyu komple bırakmıştım da biber hem kolay hem de ziyan olmasın diye değerlendirdim :))
SilAy ne güzel görünüyor.
YanıtlaSilGeçenlerde 'tükenmez' diye bir tarif gördüm, mayalı meyve içeceği. Gelenekselmiş. Ona da nohut konuyordu mayalanması için. Binbir hevesle hazırladım, dendiği gibi 15 gün sabırla bekledim, sonuç hüsran oldu. Biliyor musun, nedir? Nasıl yapılır?
De kubad, daha yeni seni anmıştım napıosun die :) Bilmiyordum bakayım hemen merak ettim 😁
Silohh eline sağlık canım, afiyet bal şeker olsun.. :)
YanıtlaSilCnm Nuraycım çok tşkler
SilEline sağlık, harika görünüyor. Afiyet olsun:)
YanıtlaSilÇok tşk ederim Müjde hnm :)
SilGörümcem yaptığında bana da göndermişti ayyy tadı harika oluyor hele de biberler acıysa çerez gibi yiyorum valla :)
YanıtlaSilAcı acı Esmanur :D eşim ve annem de çerez niyetine temizlediler :))) ne güzel görümceymiş afiyet olsun!
SilTatli elifim yeni yilin kutlu olsun. O minnak bıdığını da seni de cok opuyorum guzel arkadasim💕💕💕💕
YanıtlaSilCanım Deryam kırmızılım çoooook teşekkür ederim biz de seni öpüyoruzzzz <3
SilDağınığımm turşuya bayılırım ben helede acıysa oyyy oyyy oy. Çok da sağlıklı ellerine sağlık afiyetler olsun küçük adama şifa olsun inşallah :). Canım benim 2017 inşallah sana ve ailene sağlık, huzur, mutluluk getirsin 😍. Sevgilerimle 💕❤
YanıtlaSilOyy Zehram keşke sana da verebilseydim :( Kırk yılın başı sana ikram edecek bir şeyler buldum heyecanlandım :S
SilHepimize inşallah güzel arkadaşım!!! Kocaman sevgiler!
Çok minnoş bir turşu olmuş, elinize sağlık 😌😊😊
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
SilHmm bu ara tamihyacım olan tarifti bu. Elinize sağlık. Canım da çekti bak. Malzemeleri aldım tembellik ediyorum kurayım bari turşumu.
YanıtlaSilTam tembel işi zaten Çay Molası ;) Ben bile yaptım yap yap :D
SilSen de tembelsen :)
Silellerinize sağlık,,
YanıtlaSilsayfanıza "Mcdrgnblggr Blogger Keşif etkinliği" sayesinde ulaştım. Takipteyim..
sizide beklerim..
http://blogdakicin.blogspot.com.tr/
Teşekkür ederim geldim ben de :)
SilKural a gönder sen onu 😂😂😂
YanıtlaSilHahaa sus Derya sus duymasın 😂 Ona gidecekler internetten sipariş verilesi olsun 😂
Sil