6 Eylül 2016

EKŞİLİ TURŞU TARİFİ (YÖRESEL, KAHRAMANMARAŞ)

yöresel ekşili turşu
KAHRAMANMARAŞ EKŞİLİ TURŞU
Kahramanmaraş'ı, kültürünü ve yiyeceklerini eşim sayesinde keşfettim.

Bu taraflarda çok bilinmeyen değişik tarifleri var ve orada herkes seviyor.

"Ekşili Turşu"yu ilk duyduğumda, basit mantıkla turşuya ekşi kattıklarını düşündüm tabi ki. Ama hiç alakası yokmuş. Tahmin edebileceğiniz tek kısım "ekşisi".

Kahramanmaraş'ta ekşi denildiğinde kullanılan "sumak ekşisi" veya diğer adıyla "ekşi ahıdı"dır. Nar ekşisinden oldukça ekşidir ve çok az miktarları bile ekşi tadı vermek için yeterlidir.

Kahramanmaraş tariflerine girişim kolay olmadı. Değişik bir el ayarları ve damak zevkleri var. Ancak sanırım başardım.

Eşime artık hediye almakta sıkıntı yaşıyorum. Evlilik süreniz uzadıkça hediye konusunda da çıkmaza giriyorsunuz. Babalar gününde de aynı sorunu yaşadım. Benim de aklıma, istese de alamayacağı bir şey vermek geldi ve en sevdiği yöresel yemek ikilisini yapmaya niyetlendim: "Simit Köftesi" ve "Ekşili Turşu". Bu ikisi onlar için ayrılmaz ikili. İkisinin de taze olarak hazırlanıp tüketilmesi lazım. Daha önce de ekşili turşu denemem olmuştu anacak simit köftesiyle birlikte ilk kez denedim.

Başarılı olduğumu ve gözlerindeki mutluluğu görmek tüm yorgunluğumu aldı :)

Size ikisinin de tarifini vereceğim. Önce ekşili turşu ile başlamak istiyorum.

Kahramanmaraş'ta ekşili turşu bulgurlu yiyeceklerin yanında olmazsa olmazdır: Simit Köftesi, Mercimekli Köfte, Kısır... Hepsinin yanına ekşili turşu yakışır. 

KAHRAMANMARAŞ EKŞİLİ TURŞU TARİFİ (BEBEK İÇİN +24 AY)
MALZEMELER:
  • 2-3 adet yeşil biber
  • Yarım Patlıcan 
  • 2-3 küçük diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı sumak ekşisi
  • Bir tutam kuru nane (zevkinize göre)
  • Yaklaşık 3 bardak su
  • Tuz

YAPILIŞI:
  • Yeşil biber ve patlıcanları yıkayıp temizleyip istediğiniz şekilde doğrayarak pişirme kabına aktarın. Ben biberleri uzun uzun, patlıcanları kare kare doğradım.


kahramanmaraş yöresel lezzetler

  • Üzerine kaynar su ekleyip 10-15 dakika kadar (istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar) haşlıyorsunuz. Haşlama esnasında benim gibi pul biber, karabiber veya istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Ben patlıcanları sonradan eklediğim için fotoğraflarda ayrı ayrı gözüküyor ancak siz birlikte haşlayabilirsiniz.
kahramanmaraş yöresel lezzetler

  • Haşlandıktan sonra suyunu süzüp soğuk suda birkaç dakika bekletin. 
  • Onlar beklerken, sarımsağı tuz yardımıyla iyice ezin ve bir kaba alın.
  • Üzerine sumak ekşisi, nane ve suyu ilave ederek karıştırın. 



kahramanmaraş yöresel lezzetler

  • Suda bekleyen biber ve patlıcanı da ekleyin.
  • Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra Ekşili Turşu hazır.



Tadına bakarak ekşi, su, nane ve baharat miktarlarında oynama yapabilirsiniz. 

Servis etmeden önce karıştırmayı ihmal etmeyin.

Yanına simit köftesi, kısır, mercimekli köfte gibi bulgur tarifi yapmayı unutmayın. 

Simit Köftesi ve Ekşili Turşu
Afiyet olsun!

Yorumlarınızı merakla bekliyorum.
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2 yıldır da uykusuz bir bebeğin annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, sosyal ortamı, kütüphanesi, film-dizi arşivi, şiir defteri, deneme notları, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı... Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

19 yorum:

  1. Sizden biraz daha zaman istiyorum. Planlamadığım olaylar yüzünden biraz karışmış durumdayım.
    Bu tarifim taslaklarımda yaklaşık 3 aydır bekliyor maalesef.
    Bu süreçte beni yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyorum!
    En kısa sürede görüşmek dileğiyle.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Mesaide okurken bu yazıyı acıktığımı hissettim yaaaaa :( Eline sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Kısır mı dedin Dağınık?? Yanlış mı okudum?! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahahahahhahahha Blana 😂😂 En sonunda isyan edecek komşum kısır diye diye başını yidik 🙈

      Sil
    2. Ahaha eksi turşuşu var blana ama kısır hala yok 😂😂😂 kes umudunu 😂😂😂

      Sil
  4. Komşum bana da doğum günümde kişke sevdiğim yimekler yapılsa mükemmel olurdu ama nerdeee 😂 Ellerine sağlık ilk defa duydum her ikisini de 'ekşili turşu'nun adı yeter ekşi severek el kadırayım da bi öne çıkayım himen 😚

    YanıtlaSil
  5. Tam dedim dağınık annem gelmiş hem de eli kolu mide dolu gelmiş ....
    Meğer arşivmiş :)
    Canım merak etme çoğumuzda var bir kopukluk uzun süredir tatlım ...
    Ben de o kadar az zaman için uğrayabiliyorum ki nem var bilmiyorum ...
    Damaklar coşar bu tarifle diyorum ....
    Maşallah arkadaşıma
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Ruh ikizim ne güzel bir hediye! Yine çok düşüncelisin ki, ince insan 😉
    Ekşili turşu ne enteresan bir tarifmış deneyeceğim, çok merak ettim...
    Sumak ekşisi favorim yahu,,, Sumak ekşili acılı lahana dolmasi yemiştim off o yörelere ait enfesti 👌👌👌
    Ellerine, emeğine sağlık, köfteyi de çok merak ettim 🤔

    YanıtlaSil
  7. Ne güzelmiş ilk defa duydum. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  8. baya merak ettim tadını he. Gerçi maraştan çıkmışsa kesin severim. Eh dağınık annemiz de güzel yapmıştır tabii :))
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
  9. Eline saglik daginikçim çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  10. Tarifi aldım canım. Ellerin dert görmesin.
    Sen, sen buralara gelmişsin ve ben yeni mi görüyorum. İnanamıyorum canım...Bloğumun tüm görsellerini yanlışlıkla silmiş ve senin doğum günü yayınını yenilerken ki o kadar yayından ancak geri giderek gelmiştim. Görsellerini ekleyip, yeni yazı düzenine sokup link eklemeyi başarmış mıyım diye, denemek için tıkladım ki buraya geldim. Bir tanem nasılsın? Çok özledim ama.. Bekliyorum. Sevgiyle kucaklıyor çok öpüyorum :) Face'im dondu kaldı.Oradan hiç haberim yok, var mısın oralarda diye...

    YanıtlaSil
  11. Seni mim'e etiketledim^^ Beklerim :*
    http://fightiingg.blogspot.com.tr/2016/09/mimyazn-enleri.html

    YanıtlaSil
  12. fıstııık ben de özledim buralrı vakit kalmıyor bir türlü. ama belki yine toparlarız cok öpüyorum :*

    YanıtlaSil
  13. yazınızın linkini anneme gönderdim, çıktısını alıp yapacak bana bu turşudan. ben tam bi turşu canavarıyım, her türlüsüne bayılıyorum. elinize sağlık, çok teşekkürler =)

    YanıtlaSil
  14. Bloğumda ödüllü blog keşif etkinliği var ayrıca bir de ufak bir hediyesi olan çekilişim var beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
  15. Sen neler yapıyorsun böyle canım, ellerine sağlık doğrusu hiç tatmadığım bir lezzet merak da ettim :)

    YanıtlaSil
  16. İlk defa duydum canım çekti valla ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  17. Oohh mis mis çok severim Osmaniye de de aynı Maraş ta ki gibi tüketilir. Ay canım çekti yarın bir mercimekli köfte ve ekşili Turşu yapıp yiyelim bari :)) Ellerinize sağlık. Ede'ye selamlar :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkürler)

Blogger tarafından desteklenmektedir.