13 Ağustos 2017

GÜNEŞİN BİLİNMEYEN YÜZÜ - MİGREN


Güneş ışıkları... insanın içini ısıtan, yazı müjdeleyen, rahatlatan güneş ışığı... 🌞
Kronik migren hastasıysanız gözünüze iğne iğne batan güneş ışığı... 
Evet, çok sevdiğim güneş, migrenim sebebiyle bana işkence çektiriyor maalesef. Sürekli önlem alarak yaşıyorum. Işık, ses, koku gibi her türlü uyarıcılar hafif olmalı hep etrafımda. 
Yine yıllardır aynı güneş gözlüğü gözümde :) 
Herhangi bir göz doktoruna veya gözlükçüye gittiğinizde 'ışığa bakamıyorum ve migrenim var' dediğinizde bir numaralı tercih olarak sundukları hayat kurtarıcı güneş gözlüğüm!
Akşam, özellikle trafikte araba ışıkları gözüme savaş açarken de takabildiğim, kapalı ortamda da hiç ama hiç rahatsız etmeyen kurtarıcım. 
Yaklaşık 1 ay oldu son migren krizim tutalı. Ara ara hafif ağrılara dönse de her sabah keskin bir ağrıyla uyanıyorum. Almadığım ilaç kalmadı neredeyse. Bir süredir gözükmeme sebebim de bu. 
Yine böyle bir ağrının ortasında güneş gözlüğüme bakarken paylaşmak istedim. Migreniniz varsa başkasını tercih etmeyin diye. 
Yanlış gözlük kullanırsanız ağrınızın hem sıklığını hem de şiddetini arttırırsınız. 

Şansıma yıllardır -kaybetsem veya hasar görse de- hep aynı modeli de alabiliyorum. 

İşte benim kurtarıcım:

Arabadan ve çantamdan eksik olmayan güneş gözlüğüm. 
Ray-Ban bu anlamda kesinlikle bir numara. Hassas gözlerin kahramanı! 
Sizin de ağrılarınız var veya gözleriniz hassasa şiddetle tavsiye ederim. Denedikten sonra beni anlayacaksınız. Eşimin son gözlüğünü de ısrarla yine bu modele benzer bir modelin siyahından aldırdım. İnanmayarak gittiği dükkandan çıktıktan sonra bir daha başka gözlük takmadı.  
Camlarının en önemli özelliği polarize olması ve göz çevresini kapattığı için etrafından sizi rahatsız eden ışıkların girmemesi. Işık süzme özelliği çok başarılı olduğundan güneş gözlüğünüzü taktığınızda gözünüzü kısmak zorunda kalmıyorsunuz. Bu sayede, ışık sizi rahatsız edemiyor. 
Gözleriniz özellikle karanlıkta araba kullanırken farlardan rahatsız oluyorsa lütfen bir de bu gözlükle bakmayı deneyin? 

Artık alacağım modeli ezberlediğim için son alışverişimi internetten yaptım ve memnun kaldım. Atasun Optik'in internet sitesini kullandım: 

İnternet sitesi kullanırken en dikkat ettiğim özelliklerden biri "iade ve değişim" imkanı. Rahat rahat almamı sağlayan bilgi ise "mağazalardan da iade ve değişim" işlemini yapabiliyor olmanız. Ayrıca ömür boyu ücretsiz bakım garantisi var...

Migrenliyseniz bunun yanında, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz meşhur çin yağımla da tanıştırayım sizi:
Ağrıyan tarafa sürdüğünüzde güzel bir serinlikle ağrıyı biraz olsun rahatlatan nane yağı. Böyle bir ağrıyla uyumak mucize olduğundan en azından uykuya dalmak için zaman kazandıran serin bir anestezik. Bilmeyenleriniz varsa mutlaka bulundursunlar yanlarında. 
Sadece nane yağı içeriyor içinde başka bir şey yok. 
Bu yağı sürüp gözlüğünüzü takıp ağrıyı bir süreliğine unutun ;)

Migrensiz günlerimiz olsun! Bu ağrı artık beni -ve çekenleri- terketsin. 

Herkese bol sağlık dilerim!

Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2014'ten beri de uykusuz bir ufaklığın annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

21 yorum:

  1. Migren önemli sorum.Mükemmeliyetçi insanlarda sanırım biraz daha fazla.Tüm Hastalıkların Zihinsel Nedeni diye bir kitap var.O kitaptaki migrenle ilgil olumlamayı yazıyorum sana.Lütfen sık sık tekrar et olur mu? ''Kendimi hayatın akışına bırakıyorum ve hayatın tüm ihtiyaçlarımı kolayca ve rahatça sağlamasına izin veriyorum.''Geçmiş olsun canım benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurdagülcüm canım, buraya dönemedim ama bu cümleni ataklarda defalarca okudum. Şiddetli bir migrenim olduğu için ağrıma direkt etkisi olmasa bile beni sakinleştirdi ve yardımcı oldu arkadaşım, ilgin ve yardımın için çok teşekkür ederim :) Uzun süreli tedaviye de başladım, bloglarınızda olamayışım biraz da bu sebepten, inşallah geçecek :) İyi ki varsınız...

      Sil
  2. Migren bende de var. Nefret ediyorum agrisindan. Benim en cok asiri nemli bulutlu havada tetikleniyor. Cok zor gercekten.. gecmis olsun😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Migren olduğunda etkilemeyen bir şey yok sanırım Esracım :( Artık tahammülümü zorluyor :( Sana da çok geçmiş olsun, teşekkür ederim <3

      Sil
  3. Merhaba canım. Dilerim uzak durur bu ağrılar senden.
    Gözlük seçimi önemli, bendeki gözlüğün sağından solundan güneş giriyor ve çok rahatsız ediyor. Yenilemem lazım ama üzerine düşmüyorum.
    Sevgiler ve sağlıklı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Zülalcim çok teşekkür ederim! İnşallah geçecek, dediğim gibi uzun süreli bir tedaviye başladım.
      O sağdan soldan giren ışıklar benim gözüme iğne gibi saplanıyor, gözümü yerinden çıkarasım geliyor. Bu gözlük hayatımı kurtarıyor, akşam bile takabiliyorum... Eğer seni de rahatsız ediyorsa bu tarz bir gözlüğe yönelmeni tavsiye ederim. Çok rahat edersin. Sağlık hepimizden yana olsun canım.

      Sil
  4. migren yazısı görüp de gelmemek olmazdı bende kronik migren hastasıyım gitmediğim doktor hastane vs kalmadı en son bir profesör öneri olarak düşüncelerini kontrol etmeyi öğrenirsen daha az migrene yakalanırsın dedi :) İlaçtan ziyade atağın gelişini engellemek için düzenli biberiye çayı içtim bir dönem faydasını gördüm gerçekten aynı zamanda zayıflattı da :) Bir de güneş gözlüğü önemli evet bende ray-ban marka gözlük kullanıyorum ve tavsiye ediyorum kesinlikle. Bir tedavisi bulunur mu sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevilay Hnm, Migrenli birisini gördüğümde sadece gözlerinin içine onu anlayarak bakabiliyorum... Sadece yaşayan bilebiliyor. Evet biberiyenin iyi geldiği söyleniyor. Onu da denedim, denemediğim fazla bir şey kalmadı. En son ilaç tedavisine başladım. İlaç tedavisi sadece epilepsi ilaçlarıyla oluyor ve bildiğimiz ağrı kesicilerden uzak durmak gerekiyor maalesef.
      Düşünce kontrolü evet, haklısınız. Ama bendeki migrende psikoloji en az etkileyen faktör. En önemlisi uykusuzluk ve diğer hastalıklar. Kadınlarda ancak ileriki yaşlarda azalabiliyor.
      Maalesef %100 tedavisi yok. Atakları azaltmaya çalışıyoruz :(
      Ray-ban cam anlamında hassas gözlerde en iyi markalardan, migrende tercih edilmesi gereken de bu şekilde gözü tam saran ve ışık geçisine izin vermeyen bir gözlük. Ben bunu akşam dahil takıyorum yoksa araba veya sokak ışıkları bile bana savaş açıyor. Migrensiz 10 günüm bile geçmiyor...
      (Migren deyince içimi fazla döktüm sanırım :) Üzerine bir de sağlıkçı olunca, migren uzmanı oldum çıktım :) Sormak istediğiniz bir şey olursa da yazışabiliriz: daginikanne@gmail.com
      Teşekkür ederim yorumunuz için, size de tekrar geçmiş olsun

      Sil
    2. zor bir hastalık hayat kalitesini o kadar çok etkiliyor ki tabi ki yazarım sevgiler :)

      Sil
  5. her pazar ziyaretçimdir kendileri :s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok misafirperveriz bu konuda sanırım :( Her hafta aynı günse uyku düzeni değişikliğinden olabilir... Size de çok geçmiş olsun :(

      Sil
  6. Canım kızım. Yazını geç gördüm, üzüldüm ama e-maille abone oldum, artık kaçırmam.
    Benim de sinirsel baş ağrılarım, bir de sinüzitim var. Perişan olur, eşarpla sıkar teselli olurum. Bir tek ilaç var, o biraz durduruyor. Bilmiyordum migrenin olduğunu. Allah uzaklaştırsın senden ve yazdığın gibi herkesten. Geçmiş olsun canımm. Sevgiyle kucaklıyorum yavrum. Yavrunu ve seni çok öpüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yok yok ablacım :) Allah beterinden saklasın ve dermansız dert vermesin tabi ki ama kronik hastalıklarım biraz fazla :) Hangisi hangisini tetikliyor araştırmak için birkaç profesör lazım :)
      Ne olur üzülme! Sen beni hiç kaçırmasın! Ben de sana aboneyim ve hepsine yorum yapamasam da her fırsatta bir yazını açıp okuyorum rahat rahat ;) Çünkü o "kaçırdım" hissini bir daha yaşamak istemiyorum :)
      Allah herkese sağlık versin.
      Biz de seni kocaman öpüyoruz <3

      Sil
  7. Cin yagini Almanyada nerden bulabiliriz acabaaaa?😷😷Tamda su siralar bu zat-i muhtesemle basa cikmaya calisiyorum da.Vertigomda eslik ediyor.Mukemmel ikili🖒😐Migren lafini duyunca baliklama yaziya daldim. Gecmiyordu....😓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büşracım sana direkt cevap yazdım Plus'tan, aslında çok soruldu bu yağ. Adı çin yağı ama içeriği sadece nane yağı. Bu Chiana Oel'in üretim yeri Almanya'ydı yanlış hatırlamıyorsam. İnternette de satışı var bir bak istersen.
      Migren de vertigoyu tetikleyebilir evet mükemmel bir ikili olmuş gerçekten çok geçmiş olsun canım :(
      Geçmiyor evet! Allah şifa versin herkese :(

      Sil
  8. Beninde yakın bir tanıdığımda var bilirim zorluğunu.Çin yağının iyi gelmesine çok sevindim, keske herke bulup sürebilse.
    Bol şifalı günler arkadaşlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çekmeyenin bileceği bir şey değil maalesef. Çok teşekkür ederim. Herkese acil şifa inşallah. Çin yağı kolay bulunan bir şey, eczane ve aktarlarda da var ve internette de satılıyor.

      Sil
  9. Migren krizleri tüm bloggerların korkulu rüyasıymış onu anladım, biz de aile boyu mustaribiz şu Çin yağından varille eve almak lazım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En azından bir tane çantaya lazım ;) Acaba migreni tutan bloga mı yönleniyor bunu bir araştıralım :D
      Eyvah eyvah size de çok geçmiş olsun! Dediğim gibi eczane ve aktarlarda da var ve internette de satılıyor, bildiğimiz nane yağı başka bir şey yok içinde. ağrıyan yere azıcık sürdüğünüzde serinlik verip biraz rahatlatıyor. Özellikle zonklamadan uyuyamadığımda o uyumaya çalışma esnasında yardımcı oluyor.
      Tekrar geçmiş olsun!

      Sil
  10. Güneş gözlüğü seçimi gerçekten önemli bir konu..Ultraviyole ışınlarını engelleyici,kaliteli cama sahip,sertifikalı gözlük seçimi gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu benim yıllardır kullandığım tek güneş gözlüğü. Küçüklüğümde başlayan göz hassasiyetim migrenle devam ettiği için bizzat test edip onaylıyorum :) Kesinlikle güneş gözlüğünde bilmeden almamak lazım çok haklısın.
      Teşekkür ederim :)

      Sil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.