|
KAHRAMANMARAŞ EKŞİLİ TURŞU |
Kahramanmaraş'ı, kültürünü ve yiyeceklerini eşim sayesinde keşfettim.
Bu taraflarda çok bilinmeyen değişik tarifleri var ve orada herkes seviyor.
"Ekşili Turşu"yu ilk duyduğumda, basit mantıkla turşuya ekşi kattıklarını düşündüm tabi ki. Ama hiç alakası yokmuş. Tahmin edebileceğiniz tek kısım "ekşisi".
Kahramanmaraş'ta ekşi denildiğinde kullanılan "sumak ekşisi" veya diğer adıyla "ekşi ahıdı"dır. Nar ekşisinden oldukça ekşidir ve çok az miktarları bile ekşi tadı vermek için yeterlidir.
Kahramanmaraş tariflerine girişim kolay olmadı. Değişik bir el ayarları ve damak zevkleri var. Ancak sanırım başardım.
Eşime artık hediye almakta sıkıntı yaşıyorum. Evlilik süreniz uzadıkça hediye konusunda da çıkmaza giriyorsunuz. Babalar gününde de aynı sorunu yaşadım. Benim de aklıma, istese de alamayacağı bir şey vermek geldi ve en sevdiği yöresel yemek ikilisini yapmaya niyetlendim: "Simit Köftesi" ve "Ekşili Turşu". Bu ikisi onlar için ayrılmaz ikili. İkisinin de taze olarak hazırlanıp tüketilmesi lazım. Daha önce de ekşili turşu denemem olmuştu anacak simit köftesiyle birlikte ilk kez denedim.
Başarılı olduğumu ve gözlerindeki mutluluğu görmek tüm yorgunluğumu aldı :)
Size ikisinin de tarifini vereceğim. Önce ekşili turşu ile başlamak istiyorum.
Kahramanmaraş'ta ekşili turşu bulgurlu yiyeceklerin yanında olmazsa olmazdır: Simit Köftesi, Mercimekli Köfte, Kısır... Hepsinin yanına ekşili turşu yakışır.
KAHRAMANMARAŞ EKŞİLİ TURŞU TARİFİ (BEBEK İÇİN +24 AY)
MALZEMELER:
- 2-3 adet yeşil biber
- Yarım Patlıcan
- 2-3 küçük diş sarımsak
- 1,5 yemek kaşığı sumak ekşisi
- Bir tutam kuru nane (zevkinize göre)
- Yaklaşık 3 bardak su
- Tuz
YAPILIŞI:
- Yeşil biber ve patlıcanları yıkayıp temizleyip istediğiniz şekilde doğrayarak pişirme kabına aktarın. Ben biberleri uzun uzun, patlıcanları kare kare doğradım.
- Üzerine kaynar su ekleyip 10-15 dakika kadar (istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar) haşlıyorsunuz. Haşlama esnasında benim gibi pul biber, karabiber veya istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Ben patlıcanları sonradan eklediğim için fotoğraflarda ayrı ayrı gözüküyor ancak siz birlikte haşlayabilirsiniz.
- Haşlandıktan sonra suyunu süzüp soğuk suda birkaç dakika bekletin.
- Onlar beklerken, sarımsağı tuz yardımıyla iyice ezin ve bir kaba alın.
- Üzerine sumak ekşisi, nane ve suyu ilave ederek karıştırın.
- Suda bekleyen biber ve patlıcanı da ekleyin.
- Buzdolabında birkaç saat beklettikten sonra Ekşili Turşu hazır.
Tadına bakarak ekşi, su, nane ve baharat miktarlarında oynama yapabilirsiniz.
Servis etmeden önce karıştırmayı ihmal etmeyin.
Yanına simit köftesi, kısır, mercimekli köfte gibi bulgur tarifi yapmayı unutmayın.
Yorumlarınızı merakla bekliyorum.
Sizden biraz daha zaman istiyorum. Planlamadığım olaylar yüzünden biraz karışmış durumdayım.
YanıtlaSilBu tarifim taslaklarımda yaklaşık 3 aydır bekliyor maalesef.
Bu süreçte beni yalnız bırakmadığınız için çok teşekkür ediyorum!
En kısa sürede görüşmek dileğiyle.
Sevgiler
Mesaide okurken bu yazıyı acıktığımı hissettim yaaaaa :( Eline sağlık :)
YanıtlaSilCanım Yurdagülcüm :) İnşallah yersin en kısa zamanda
SilKısır mı dedin Dağınık?? Yanlış mı okudum?! :D
YanıtlaSilAhahahahhahahha Blana 😂😂 En sonunda isyan edecek komşum kısır diye diye başını yidik 🙈
SilAhaha eksi turşuşu var blana ama kısır hala yok 😂😂😂 kes umudunu 😂😂😂
SilAma özledim ben sizi :) Tamam kısır da yapcam yanına :)
SilKomşum bana da doğum günümde kişke sevdiğim yimekler yapılsa mükemmel olurdu ama nerdeee 😂 Ellerine sağlık ilk defa duydum her ikisini de 'ekşili turşu'nun adı yeter ekşi severek el kadırayım da bi öne çıkayım himen 😚
YanıtlaSilBende de yok bende de güzel komşum :D
SilBen de yapan taraftayım bak haha 😃
Ben de ilk defa Kahramanmaraş’ta duydum ve bir alışınca bu tadı istiyorsun bazı yiyeceklerin yanında! Artık sana yemek konusunda laf söylemek bize düşmez ama :) Pirimizsin artık sen ☺️
Tam dedim dağınık annem gelmiş hem de eli kolu mide dolu gelmiş ....
YanıtlaSilMeğer arşivmiş :)
Canım merak etme çoğumuzda var bir kopukluk uzun süredir tatlım ...
Ben de o kadar az zaman için uğrayabiliyorum ki nem var bilmiyorum ...
Damaklar coşar bu tarifle diyorum ....
Maşallah arkadaşıma
Sevgiler
Bu yorumunla yine özlediğimi fark etmem...
Silinşallah gel artık hemen Didemika Enerjikacım ❤️
Ruh ikizim ne güzel bir hediye! Yine çok düşüncelisin ki, ince insan 😉
YanıtlaSilEkşili turşu ne enteresan bir tarifmış deneyeceğim, çok merak ettim...
Sumak ekşisi favorim yahu,,, Sumak ekşili acılı lahana dolmasi yemiştim off o yörelere ait enfesti 👌👌👌
Ellerine, emeğine sağlık, köfteyi de çok merak ettim 🤔
Canım ruh ikizim!!! Sana artık bizler yapıp bakacağız, anladın sen onu ;) Canın çekerse hemen söyle!!!! Sümit köftesi taze taze yapılmalı ama bulgurlu tariflerle de yakışıyor ben turşuyu kapat gelirim ;)
SilNe güzelmiş ilk defa duydum. Afiyet olsun.
YanıtlaSilBen de duydum ve artık arıyorum Çay Molası :) Teşekkür ederim :)
Silbaya merak ettim tadını he. Gerçi maraştan çıkmışsa kesin severim. Eh dağınık annemiz de güzel yapmıştır tabii :))
YanıtlaSilGülücüklü Kal...
Sevgili Talha :) Bence de seversin sen! Damak tatlarınızın örtüşeceğini düşünüyorum. Tabii ben yaptıysam güzeldir değil mi hehe 😃 Teşekkür ederim gülücüklü güzel yorum için, sen de gülücüklü kal ❤️
SilEline saglik daginikçim çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilCanım Deryacım! Çok teşekkürler. Bak fazla kalori de yok sanki ne dersin :)
SilTarifi aldım canım. Ellerin dert görmesin.
YanıtlaSilSen, sen buralara gelmişsin ve ben yeni mi görüyorum. İnanamıyorum canım...Bloğumun tüm görsellerini yanlışlıkla silmiş ve senin doğum günü yayınını yenilerken ki o kadar yayından ancak geri giderek gelmiştim. Görsellerini ekleyip, yeni yazı düzenine sokup link eklemeyi başarmış mıyım diye, denemek için tıkladım ki buraya geldim. Bir tanem nasılsın? Çok özledim ama.. Bekliyorum. Sevgiyle kucaklıyor çok öpüyorum :) Face'im dondu kaldı.Oradan hiç haberim yok, var mısın oralarda diye...
Can ablam canım ablam... İsmini her yerde gördüğümde durduğum durakladığım ablam :)
SilBen de çok özlüyorum ve çok öpüyorum ❤️
Bilgisayar başına geçebileyim daha da artacak inşallah ❤️
Seni mim'e etiketledim^^ Beklerim :*
YanıtlaSilhttp://fightiingg.blogspot.com.tr/2016/09/mimyazn-enleri.html
Canım Esram çok teşekkür ederim! ❤️ Geldim, gördüm, yaptım bile! Aferin bana ☺️❤️
Silfıstııık ben de özledim buralrı vakit kalmıyor bir türlü. ama belki yine toparlarız cok öpüyorum :*
YanıtlaSilSeni de çok özledim Kırmızılım ya! Neden gelmiyorsun sen! Seni çok arıyor gözler...
SilGel gel geeeel...
yazınızın linkini anneme gönderdim, çıktısını alıp yapacak bana bu turşudan. ben tam bi turşu canavarıyım, her türlüsüne bayılıyorum. elinize sağlık, çok teşekkürler =)
YanıtlaSilTatlı Evrimcim çok teşekkür ederim ne güzel bir yorum :) Nerelerdesin sen bakalım?
SilBloğumda ödüllü blog keşif etkinliği var ayrıca bir de ufak bir hediyesi olan çekilişim var beklerim sevgiler :)
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler
SilSen neler yapıyorsun böyle canım, ellerine sağlık doğrusu hiç tatmadığım bir lezzet merak da ettim :)
YanıtlaSilBir kaçak anne daha, güzel Sinemim gelmiş :)
SilBen de eşimden öğrendim canım dene bence ama yanına da bulgurlu bir şey ☺️ Alışanlar bırakamıyor :)
İlk defa duydum canım çekti valla ellerine sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Esmanur :) Benim de şaşırdığım bir tarifti :)
SilOohh mis mis çok severim Osmaniye de de aynı Maraş ta ki gibi tüketilir. Ay canım çekti yarın bir mercimekli köfte ve ekşili Turşu yapıp yiyelim bari :)) Ellerinize sağlık. Ede'ye selamlar :))
YanıtlaSilHahaha Berika 😄 Bu ‘Ede’yi eşimden sonra senden duymak çok hoş oldu :)))
SilEvet aynı! Bence de mercimekli köfteyle de güzel olur! Afiyet bal şeker olsun!
Çok teşekkür ederim bu güzel yorum için ❤️
Berikacım yazmayı unuttum ‘Ede’ eşimin de çok hoşuna gitti 😄
SilOfffff ne kadar canim istiyor bilemezsiniz. Yarin kurusunu yapayim. Kuzu içi pilavla da güzel gider bilginize. Bir maraşlı olarak vazgecilmez tattır. Yazin taze sebzeyle kışın kurusuyla yaparız. Ikiside güzel ve farkli olur. 😊😊😊😋
YanıtlaSilNe kadar içten ve güzel bir yorum bu sevgili İmtisal :) Hem de çok katkılı oldu bizim için!
SilEşime aynen okudum 😃 Çok hoşumuza gitti.
Kurusuyla da deneyim bana da fikir oldu çok teşekkür ederim!!! ❤️