21 Ekim 2016

EVDE YOĞURT MAYALAMA (BEBEK İÇİN +6 AY)


Benim yoğurt mayalama sürecim hamileliğimden de öncesine dayanıyor ancak hamilelikle birlikte sürekli hale geldi. 
İlk yaptığım zamanki tepkimi hatırlıyorum: "Bu kadar mı? Peki neden kimse evde yoğurt mayalamıyor?". 
Bebeği olduktan sonra evde yoğurt mayalamamış biri var mıdır acaba?

Bebek 6. ayını doldurduğunda (veya doktor tavsiyesiyle daha erken) yoğurt ve labne peyniri liste başına yerleşir ve annelerin telaşı başlar. Labne peyniri ile ilgili detaylı bilgiye ve tarife için şu yayınımdan ulaşabilirsiniz. 

Gelelim yoğurda: 
Yoğurt en iyi nasıl mayalanır?
Süt nasıl olmalı?
Ne kadar kaynatmalıyım?
Isısı nasıl olmalı?
Ne kadar beklemeli?
Neden olmadı?
Neden ekşi?
Nasıl tatlı yoğurt yaparım?
Mayayı ne kadar kullanmalıyım?
Hazır yoğurttan mayalayabilir miyim? 
Yoğurdum tutmadı ne yapabilirim?
Yoğurdum sulu oldu, ne yapabilirim?
Yoğurt makinesi almalı mıyım?



Bu soruların cevabını size vermeye çalışacağım, en azından naçizane kendi tecrübelerimle...


Unuttuğum sorular olursa sorun lütfen.
Öncelikle yoğurt nasıl mayalanır onu anlatmak istiyorum.




YOĞURT TARİFİ (BEBEK İÇİN +6 AY)

MALZEMELER:
+ Tercihen güvenilir açık inek sütü yoksa günlük pastörize süt; son çare -tercih etmemekle birlikte- uzun ömürlü süt: 1 L
+ Yoğurt mayası: 1 tatlı kaşığı

Miktarları süt oranınıza göre artırıp çoğaltabilirsiniz. Mayayı çok eklerseniz yoğurdunuz ekşi olacaktır. 

YAPILIŞI:
Sütü açık aldıysak kaynatıp ocağı kapatıyoruz -pastörize veya uzun ömürlü ise gerek yok, sadece istenen sıcaklığa erişmesi yeterli- ve mayalanacak kaba aktarıyoruz. 


Diğer tarafta kullanacağımız mayayı ayırıp oda sıcaklığında biraz bırakıyoruz.
Sütün sıcaklığı 40 dereceye geldiğinde -veya tabiri caizse parmağımızın içinde 10'a kadar saydığımızda yanmadan durabilmesi için gereken son sıcaklığa geldiğinde- sütten bir miktar alıp ayırdığımız mayamızla karıştırıp mayamızı hazırlıyoruz. 


Sonrasında bu mayayı sütün içine yavaşça ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. 
Ağzını kapatıp -tercihen battaniye ile- sarıp sarmalayıp ısısını kaybetmesini önleyerek ılık bir ortamda en az 6 saat bekletiyoruz. 
Yoğurt makinesi kullanıyorsanız makinenin kapağını kapatıp 6 saate ayarlayıp fişe takıyoruz (makinenin kendi haznesini kullanmıyorsanız mayaladığınız kabın ağzını açık bırakıp sadece makinenin kapağını kapatıyorsunuz). 

6 saat sonrasında yoğurdu kontrol ediyoruz. Eğer kabın üst kısmında su birikmişse veya süt kıvamı daha yoğun bir kıvam haline gelmişse yoğurdumuz hazır demektir. 

mayalanan yoğurt nasıl olur

Hemen dolaba kaldırıp dolapta dinlenmeye bırakıyoruz. Bu süreçte biraz daha katılaşıyor. 



Süzme yoğurt yapmak isterseniz de aynı labne peynirdeki gibi bir tülbent aracılığıyla süzüyorsunuz ve alta biriktirdiğiniz suyu asla atmıyorsunuz: P.A.S.

Afiyet olsun!

İşin kolay anlatımı böyle. Fakat söz konusu yoğurt mayalamak olduğunda püf noktalar ve sorular fazla. Gelelim soruların kendimce cevaplarına:

yoğurt nasıl mayalanır

Süt nasıl olmalı?
Süt tercihen güvenilir açık inek sütü olmalı. Bulamıyorsanız günlük pastörize sütleri de tercih edebilirsiniz. 
Mümkünse uzun ömürlü UHT sütleri tercih etmeyin; ancak bulunduğunuz yerde açık veya pastörize süte erişiminiz yoksa son çare olarak onlar da kullanılabilir.  

Ne kadar kaynatmalıyım?
Açık sütü kaynatacağınız kabı önce suyla ıslatırsanız dibini tutmasını azaltmış olursunuz. 
Sütü ocağa aldığınızda, yüksek ateşte kısa sürede, tercihen sürekli karıştırarak kaynatma işlemini yapmalısınız. Süt ilk kaynamaya başladığında altını kapatın. Sürekli başında duramayacaksanız bir süt taşı edinebilirsiniz. Süt taşı, süt kaynadığında tıkırdar ve size hazır olduğunu haber verir. Ayrıca sütün taşmasını da önler. Bu tıkırtıyı duyduğunuzda sütün altını kapatabilirsiniz. 

Daha önce de "karıştırıcı" kullanıyordum. Tencerenin içine yerleştirip çalıştırdığınızda ayakları sürekli dönüyor ve hem dibini tutmasını hem de taşmasını önlüyordu. Ancak kaynadığını haber veremiyor maalesef. Şimdi bu karıştırıcılardan hiçbir yerde bulamıyorum. Bulursanız haber verin lütfen :)

Isısı nasıl olmalı?
Mayalama ısısı teorik olarak 40 derece, pratik olarak serçe parmağınızı içine daldırdığınızda 10'a kadar sayabildiğiniz son sıcaklık olmalı.  
Daha soğuk olursa maya tutmaz, daha sıcak olursa da yoğurdunuz ekşiyebilir. 

Emin olamıyorum derseniz gıdalar için kullanılan termometreler var, bir adet temin edebilirsiniz.

Ne kadar beklemeli?
Mayalama süresi yaklaşık 6-8 saattir. Ancak bazen dış sıcaklık, maya, süt gibi etkenlerle bu süre uzayabiliyor. Olmadıysa bir süre daha bekletin lütfen. Ben genelde gece mayalayıp sabah alıyorum. Yaz sıcağı olmadıkça 8 saat beklediğinde bir sorun yaşamıyorum. 

En kolayı bu bana göre.

Neden olmadı?
Süt sıcaklığınız düşükse, maya miktarı yeterli değilse veya ortam ısısı tahmininizden daha önce düştüyse maya tutmayabilir. Bu durumda üzülmeyin, telafisi var. Aşağıda "yoğurdum tutmadı ne yapabilirim" kısmında yazacağım.

Yeterince katılaşmadı ise yine bir süre bekleyebilir veya buzdolabında bekletebilirsiniz. Buzdolabında bir miktar daha katılaşacaktır.

Yoğurt neden ekşi?

Süt sıcaklığınız fazlaysa veya maya miktarınız fazlaysa veya kullandığınız maya ekşiyse yoğurdunuz ekşi olacaktır.

Nasıl tatlı yoğurt yaparım?

Tatlı yoğurt yapabilmeniz için kullandığınız mayanın tatlı olması gerekiyor. Ayrıca süt sıcaklığı istenen sıcaklıktan daha yüksek olmamalı. Yoğurt mayaları size istenen tatta gelmiyorsa, evde kendiniz nohuttan tatlı yoğurt mayası yapabilirsiniz. İlgili yayınım da şurada olacak ilk fırsatta.

Mayayı ne kadar kullanmalıyım?

Bir litre süte 1 tatlı kaşığı olacak kadar kullanmalısınız. Daha az kullanırsanız yoğurdunuz tutmayabilir. Daha fazla kullandığınızda da ekşime riski var. Yine de ideal oranı tecrübelerinizle belirleyebilirsiniz.

Hazır yoğurttan mayalayabilir miyim? 
Hazır yoğurttan yoğurt mayalamak mümkün olmakla birlikte -özellikle bebek için- tercih edilmemelidir. Bildiğimiz, geleneksel bir yoğurt mayasıyla hazırlamalısınız. Artık eşimizden dostumuzdan maya isteme olasılığımız azaldığı için bu durumlarda "nohuttan yoğurt mayalama" ile kendi mayanızı evde üretebilirsiniz. İlgili yayınım da şurada olacak ilk fırsatta.

Hazır yoğurttan tutulan mayalarda "sünme" dediğimiz olayla karşılaşırsınız. Yoğurdu kaşıkla aldığınızda uzayacak, sünecektir. Yine de yapmak isterseniz evet mümkün, maya tutar.

Yoğurdum tutmadı ne yapabilirim?
Üzülmeyin, yoğurt telafisi mümkün bir tarif. Aynı labne peynirdeki gibi yöntemlerle yoğurdu yapabiliriz. Öncelikle eğer 6 saat beklediyseniz birkaç saat daha ılık ortamda bekletebilirsiniz. 
Yine olmadıysa fırınınızı 50 dereceye ayarlayıp maya kabınızı ağzı açık olarak 1 saat beklettiğinizde yoğurdun oluştuğunu göreceksiniz (kabın sadece üst değil iç çevresinde de su birikecektir). 

Yine de olmadıysa yine üzülmeyin ve sakın sütü dökmeyin, ocağa alıp kaynatıp kestirerek ev yapımı lor peynirine ulaşırsınız :) O tarifim de şurada


Yoğurdum sulu oldu, ne yapabilirim?

Yoğurdun sulu olması tutmadığını göstermiyor ancak bazı kişiler özellikle katı yoğurt ister. Özellikle hazır sütlerle yapılan yoğurtlar daha sulu olur.
Bunun için öncelikle sütünüzün ısıtma işlemi bitse bile kısık ateşte 10-15 dakika daha bekleterek sütü daha yoğun bir kıvama getirirseniz yoğurdunuz daha katı olacaktır.
Ayrıca, mayalama süresini yeteri kadar beklemelisiniz. En az 7-8 saat beklemenizi öneririm. Sonrasında da dolapta bir süre bekleterek katılığını artırabilirsiniz.  


Yoğurt makinesi almalı mıyım?
Bu soruyu yıllar önce sorsaydınız 'gerek yok' derdim. Ben her şeyi hazırlıyorum zaten, battaniyeye sarmak yerine makineye ne gerek var derdim. Evde bir bebek veya çocuk yoksa hala düşüncem değişmiyor. Bence en zoru sıcaklığı ayarlamak :)
Ancak bir bebeğiniz olduktan sonra -yine de zorunlu olmamakla birlikte- yoğurt makinelerinin şu avantajlarını göreceksiniz:
- Benim için en büyük avantajı hem labne peyniri hem de yoğurdu aynı anda mayalayabilmemdi! 
- Küçük küçük kaplarda ayrı porsiyonlar için yoğurt veya labne peyniri mayalayabileceksiniz. Bu sayede isterseniz aromalı veya aromasız yoğurt veya labne peyniri denemesi yapabilirsiniz.
- Makineyi istediğiniz yere yerleştirip dökülme çarpma derdi olmadan bekletebileceksiniz.
- Bıraktığım sıcaklık yeterli mi, soğudu mu, peteğin yanına mı koysaydım gibi dertleriniz olmayacak, makine bekleme sıcaklığını size mayalama süresince sağlayacak. 
- Ayarladığınız zaman dolduğunda sizi ikaz edecek, dolayısıyla mayayı unutma gibi bir derdiniz olmayacak (zaten unutmam demeyin, bebek -özellikle uykusuz bebek- sonrası adınızı bile unutabilirsiniz :D)


Yoğurt ile ilgili aklıma gelenler bunlar. Sizin tecrübelerinizi de dinlemeyi çok isterim. Unuttuğum bir şey varsa siz hemen hatırlatırsınız bana. 

Yoğurt ile neler yapabilirsiniz? Yazmakla bitmez, bunun için de ayrı yayın gerekebilir :)

Sağlıklı Dondurma

Afiyet olsun!
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2014'ten beri de uykusuz bir ufaklığın annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

36 yorum:

  1. Ben de evde yoğurt yapmaya karar verdim.Tam da denk geldi bu tarif :) Özlemiştik seni :)Yeniden aramızda olman ne güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Yurdagül hnm :) Ben de sizi çoook özledim... Yavaş yavaş dönmeye çalışıyorum tam olmasa da ;) o günler de gelecek inşallah ;)
      Umarım tarif işinize yarar, bence de yapın ;)

      Sil
  2. Dağınık'ım ben anca malum zaman gelirse yaparım yoğurt, öncesinde tembel bünyem kaldırmaz :D Ama bu tarif de burada dursun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım :D Malum zamana adım adım :P Bak bütün sorularının cevapları burada, yoksa bende :P :))

      Sil
  3. Evde yapılmış yoğurt gibisi yok.
    Cok güzel anlatmış sın canım
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sevgili Esma Ünlü :)
      Benden de sevgiler!

      Sil
  4. ben geçen yaptım tuttu ama bu sefer yaptığımda tutmadı 6 saatten uzun bırakmıştım o yüzden sanırım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin Güzel ve Kültürlü, tutmamışsa ya ısısı düşük gelmiştir ya da maya az gelmiştir. Sürenin artması daha da katılaştırıyor aslında ama ekşitiyor sadece. Süreden değildir kesinlikle.
      Birkaç denemeyle kendi idealini yakalıyor insan :)
      Yorum için teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Ben yaz harici hep fırını ısıtıp yapıyorum. Yazın ekşime riskine karşı battaniyeye sarmak hayat kurtarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fırın en rahatı aslında Sevgili Anlam :) Elektrik sorunu yoksa zaman ayarını da ayarlayıp :D
      Elinize sağlık, yorum için teşekkürler, sevgiler :)

      Sil
  6. Ne güzel anlatmış kızım benim. Nete yeni girebildim. Milas'tan selamlar. Ben yazın burada yoğurt yaptım hep.Ama baktım kızlar yemiyor, amaaan dedim. Zaten buranın pazarında çok kaliteli her şey. Yoğurt olsun, peynir olsun vs... Emeğine sağlık canım. Seni çok seven Ece ablan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım ablacım!!!! Bizden de Milas'a sevgiler ;) Eğer sağlıklı bulabiliyorsanız ve yiyen de yoksa uğraşmak istemiyor tabi ki insan.
      Kaldığında da çorba veya ayran oluyor bizdekiler de :D Yazın da soğuk ayran çorbası ne güzel olur hmmm..
      Çok teşekkürler Ece Ablacım :)

      Sil
  7. Dağınıkçım ne güzel detaylarıyla anlatmışsın.Zaten aslolan ayrıntıda gizli derler ya.Kızım bebekken yapardım.Şimdi yapmadığımdan, yapabileceğime inanmamıştı geçen gün.Ooh harika tarif de var artık.Bir yapayım da görsün şimdi;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :D Aytülcüm pozitifliğiyle enerjisiyle gelmiş hoşgelmiş :D
      Kim tutar seni :P Kimmmişşş o yapamaz diyen :P :))
      Hep minikler sayesinde uzman olduk zaten değil mi :D
      Çok teşekkürler!

      Sil
  8. "Yeni baslayanlar icin yogurt mayalamak" diyosun:) Valla süper olmus bu yazi, ellerine saglik.
    Bizim evde her 4-5 günde bir 4 litre sütten yogurt mayalanir, cünkü esim ev yogurdu hastasidir. Her aksam (gec saatte geliyor) isten gelince sadece yogurt yedigi icin (aman benim de ne isime geliyor sorma gitsin):) sürekli mayalariz.
    "iz" diyorum, cünkü ilk zamanlar hep ben yapardim, sonra esim de ögrenmek istedi, benden ögrendi ve kendi yogurdunu kendi yapiyor artik:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :D Evet Ayşe, yeni başlayanlar için "annelik" :P Artık çoğunlukla bebekle başlıyor yoğurt mayalama :))) Ne maya bulunuyor ne yapılıyor maalesef. Ama artacak inanıyorum :)
      Kendi yapmasına kocaman bir "ohhh" ve de "aferin" dedim. Madem 4-5 günde bir 4 litrelik sütü mayalıyor öğrensin değil mi canım :P En güzeli :) Maşallah... Bence hiç bulaşma daha da artık unut tüm yöntemleri :P hehe

      Sil
  9. Bizim sütçü 5 lt hazırlayıp sutu öyle satiyor Dağınık. Gebze'de bulunan çiftlikten getiriyorlarmis. 5 lt de bana çok fazla geliyor, nadir yapıyorum yoğurdu. Günlük sut almayi da düşünmemiştim açıkçası... Süt taşı ve karıştırma aparatıni ilk kez duydum. Tıkır tıkır, iyi bir yöntemmiş :) Yoğurt mayalarken başımıza gelecek muhtemel durumları ve çarelerini şahane anlatmışsın... Annem yoğurt mayalarken içine küçük bir tahta kaşık bırakır. Bunu paylaşayım. Birde biz yoğurdu mayaladigimiz günden bir gün sonra yemeye başliyoruz... Yazını okuyunca hazıra çok fazla alıştığımızı fark ettim. Ilerleyen yaşlarda hastalıklar ortaya cikinca kafamıza adamakıllı dank edecek bu tembelliğin sonucları... Çenem düştü. Gorusuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülalcim canım :) Evet seninle peynirde de konuşmuştuk değil mi? Bak sana yine tavsiye, ki sen zaten biliyorsundur kime neyi öğretiyorum :D eğer dondurulmuş getirmiyorsa, yani taze sağım geliyorsa küçük pet şişelere koyup donduruyorsun :D Yani ben öyle yapıyorum. 5 litreden az getirmiyorlar çünkü, muhakkak artıyor. Yarım litrelik şişelerle bir gün önceden çıkardığında çözülüyor hemen, sonra kaynat yoğurt veya peynir ;)
      Aparat çok güzeldi de bozuldu ve bulamıyorum Zülal :( Çok iyi oluyordu o..
      Süt taşı da kaynamayı haber veriyor ve olması gereken zamanda kapatabiliyorum sütü öldürmeden :)
      Zaten olması gereken o, genelde dolapta bekletilip öyle yenmeli. Yoğurt kendine geliyor değil mi ;)
      Veee AYNEN! Fark ettiğimizde çok geç olacak :( Ufaklığın yiyeceklerinden asla ödün vermiyorum şimdilik. İnşallah o böyle devam edebilir...
      Düşsün çenen gel konuş sürekli yaz özledim çok :))))
      Sevgiler kocaman

      Sil
  10. ben de yoğrudunu evde yapanlardanım. kesinlikle market yoğurtlarına güvenemiyorum. sitenin önünden sütçü de geçiyor =) püf noktaları öğrenmek adına harika bir yazı olmuş emeğinize sağlık =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu duyuduğuma çok sevindim Evrim :) Gençleri görünce daha çok seviniyorum ne mutlu :) Eline koluna sağlık! Sen artık ustalaşmışsındır gerçi ;)
      Çok teşekkürler yorum için, sevgiler ;)

      Sil
  11. ben de yoğurt mayalamaya yeni yeni başladım.hatta işleri biraz daha ileri götürdüm ve tereyağı yapımı işine bile el attım diyebilirim.

    Mayalamak için nohut işini pek merak ettim çünkü maya bulmakta biraz sıkıntı çektim bu hafta.

    yoğurdunuz da ne kadar güzel katı görünüyor.ellerinize sağlık.
    Harika bilgilendirici bir yazı olmuş.devamını da bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minikare gelmişşşş :) Arayı çok uzatmışım ben demek ki bak miniminikare "sizli bizli" konuşmaya geçmiş :D
      Evet tereyağı da küçük miktarları evde yapılabiliyor. Aslında neler neler evde yapılabiliyormuş işte geç öğreniyoruz maalesef :)
      Nohuttan mayalamayı da yazacağım ilk fırsatta, ama niyetlenirsen sor sana anlatırım önden ;)
      Sevgiler!

      Sil
    2. 😄 sadece sen değil ben de arayı bayağı uzattım dağınık annecim.yavaş yavaş toparlaniyoruz.nohut mayalama işini öğrenmem şart.şimdilik hallettiğim için bekleyebilirim ;)

      Sil
  12. Afiyet olsun miniğe de, size de...
    Yıllardır yoğurt mayalarım, ilk yıllar pastörize sütle yapıyordum yoğurdumu, sonrasında sokak sütüne geçtim, daha ekonomik ve lezzetli oluyordu. Derken geçen her şeyi bilen komşum, elimde süt naylonlarıyla eve çıkarken gördü ve açık süt almamamı, köylünün inekleri hasta olmasın diye antibiyotik kullandığını söyledi.
    Aklıma acabalar doldu ama aynı adamdan almaya devam ediyorum.
    Şehre yakın bi köye yerleşsem, ihtiyacım olan tek şey internet. Şimdiki halimden on kat daha mutlu ve sağlıklı olurum gibime geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin de kubad :)
      Sokak sütünün rengi bile farklı gerçekten ve daha besleyici kesinlikle!
      Ama gel gör ki insanlar her şeyde doğallıktan uzaklaşıp ticareti ön plana çıkarıyorlar :( Güvenilir açık süt derken tam onu kastediyorum. Güvenilir kaynak bulmak çok zor.
      Ben de ufaklık öncesi, güvenilirliği araştırana kadar en azından garanti diye günlük pastörize kullanıyordum.
      Bu konu hala tartışmalı sanırım. Güvensiz açık süt mü ile güvenilir pastörize süt arasındaki seçim? Şu an her durumda açık sütü seçerim gibi geliyor.
      Ah ben nasıl istiyorum onu :( İstanbul üzerime üzerime geliyor.. Aynen benim de hayalim o.
      İnşallah gerçekleştiririz ha ne dersin :)

      Sil
    2. Keşke, keşke...
      Dört duvar beni çok boğuyor

      Sil
  13. Elifcim tatlım maşallah sana . ben de bi ara ne güzel yoğurt yapıyordum. benim demir sevmiyor ağzına bile koymuyor. o yüzden yapmıyorum artık :/
    ellerine sağlık yarasın bıdıka öptüm kocaman <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımmm hoşgeldin Kırmızılım :) Demir sevmiyorsa bırakman çok normal :D Her şey onlar için :)
      İnşallah yarar minik çırpıma çoook sağolasın!

      Sil
  14. Evde mayalanan yoğurt bir başka oluyor. Dışardan aldığım hiç bir yoğurt bu kadar lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Esmanur. Hele ki çocuklar içinse ;)

      Sil
  15. Güzel blogunuzu yeni keşfettim ama artık takipteyim, bize de bekleriz...

    http://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  16. Ben tereyagiyla mayaliyorum hiç eksimiyor. Sutun kaymağını alıyorum iki kepçe de süt ekledim bir kaşık kimin sıkıp lor yaptım kahvaltıda çok guzel yiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maşallah! Yediklerini duyunca çok seviniyorum!
      Tereyağından mayalamak da değişik.
      Mayalı her şeyi -özellikle peyniri- çok seviyorum ❤
      Elinize sağlık! Yorumunuz için teşekkürler

      Sil
  17. Benim oğlum 4 aylik yeni yapmaya başladım ve ilk deneme hüsran 😊 inşallah devam edeceğim sanırım maya olayını abatttim ben ve de hazır süt ile yaptım çok sulandı ama taptatli oldu sevdi benimki de inşallah tavsiyelerinizi dikkate alacağım çok teşekkürler 😘

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim ☺
      Hüsran demeyelim tutmuştur muhakkak. Hazır sütlerle sulu oluyor evet. Bebekler için katı olması önemli değil ama katı istiyorsanız kısık ateşte biraz tutmak gerekiyor sütü.
      Maya fazla olursa ekşir sadece ama tutar :)
      Afiyet bal şeker şifa olsun, yarasın ❤🙏

      Sil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.