20 Şubat 2017

KİTAP YORUMU, KİTAP TAVSİYESİ: MOMO (MICHAEL ENDE, KABALCI)

MOMO
Bu kitabın ismini ilk kez "Bize Her Yer Okul" blogu sayesinde öğrendim. Kendisine teşekkür ediyorum. Yayını okur okumaz "bu kitabı okumalıyım" dedim ve fırsat kolladım. Okuyup bitirdiğimde ise hiç ama hiç yanılmadığımı anladım. En sevdiğim kitaplarda üst sıralara taşıdım ve "herkese ama herkese tavsiye edilecekler" listeme ekledim.
Kitap okuyan okumayan herkese bu kitabı şiddetle öneriyorum.

 ❗ ZAMANIMIZ ÇALINIYOR 
Evet, zamanımızı çalıyorlar ve bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz. Belki cesaretimiz, belki öngörümüz, belki de hevesimiz yok. Sebep ne olursa olsun.

MOMO; ya da zaman hırsızlarının ve çalınmış zamanı insanlara geri getiren çocuğun tuhaf öyküsü.
Büyük bir kentin güney kıyısında, eskilerden kalmış, çam ormanında gizlenmiş bir amfiteatr kalıntısına küçük bir kız çocuğu yerleşiyor: Momo. Simsiyah kıvırcık saçlar, çok güzel kocaman siyah gözler, çıplak gezmekten kararmış ayaklar, rengarenk yamalı uzun bir etek, üzerinde kocaman duran kolları kıvrılmış eski bir erkek çeketi... Çevredekilerin "seni bir yere yerleştirelim, bizlerden birinde kal" gibi ısrarlarına rağmen bu yıkık amfiteatr'daki kendi oluşturduğunu küçük odasında kalmakta ısrarcı. Herkesin yardımıyla bu küçük oda adeta bir ev haline geliyor. Momo burada keyifle yaşarken herkes ama herkes Momo'yu sürekli ziyaret ediyor ve onu ziyaret eden herkes mutlu ayrılıyor. Çünkü Momo'da farklı bir şey var? Hayır, gizli bir güç değil, verecek akıl ya da teselli de değil...
"Momo'nun hiç kimsenin yapamayacağı şekilde başardığı şey şuydu: dinlemek. 
Momo karşısındakileri, aptal insanların bile aklına parlak düşünceler getirtecek şekilde dinlerdi."
Durup düşünmeye bu cümlelerle başlıyorsunuz.
Kitabı anlatmak oldukça güç.
Momo ve çevresindeki bu güzel insanların hikayeleriyle başlıyor kitap. Ara ara isimleri geçen "Duman Adamlar" ortaya çıkana kadar her şey çok güzel gidiyor.
Duman Adamlar kendilerine "zaman tasarrufçusu" diyor. İnsanları tüm detaylarını bilecek kadar izliyor, konuşarak etkileri altına alıyor, zaman tasarrufu yapmaya ikna ediyor ve sonrasında hiç olmamışlar gibi unutulup yanlarından ayrılıyorlar. Duman Adamlarla karşılaşanlar zamanlarını tasarruf etmek için koşturuyor, her saniye bir şeyler yapıp bir şeylere yetişiyor, hiçbir şey için gereksiz vakit harcamıyor, sonucunda da kazançlarını artırıp ihtiyaçları olmayan şeyleri almaya çalışıyor.
Sonuç olarak işinden zevk almayan, yolda giderken sağa sola bakamayacak kadar meşgul, müşterileriyle veya arkadaşlarıyla sohbet dahi etmeyen, ailesine harcayacak zamanı olmayan insanlar arttıkça artıyor.

Bu durumdan en çok etkilenen tabi ki çocuklar oluyor. Kendilerine ayrılan bir zaman olmadığından ailelerinin vakit geçirmeleri için aldıkları oyuncaklar içinde yalnız kalıp soluğu Momo'nun ve arkadaşlarının yanında alıyorlar.
Picasso'nun meşhur sözü geliyor akla: 
"Her çocuk bir sanatçıdır, sorun büyüdüğümüzde nasıl sanatçı kalabileceğimizdir."
Momo'nun, arkadaşları, başını sokacak dört duvar, arkadaşlarının getirdiği yiyecek ve üzerindeki kıyafetler dışında bir şeye ihtiyacı yok. Aslında bu hepimiz için geçerli değil mi?

Momo'nun zamanı bu kadar keyifli kullanması, arkadaşlarının Momo ile keyifli vakit geçirmesi ve herkesin sakince mutlulukla yaşamaları Duman Adamları çok rahatsız ediyor. Momo yüzünden tasarruf edilmesi gereken zamanlar boşa harcanıyor. Bu işe bir el atma zorunluluğu hissediyorlar.
İşte olaylar tam da bu noktadan sonra başlıyor.

Arka Kapak Yazısı (biraz bulanık çıkmış):
Kitabı okuyacaklar için fazla detay vermek istemiyorum.
Bende yaşattığı duyguları tarif etmem gerçekten güç.
Aslında "Klostrofobi" yazımda anlattığım duyguların benzerlerini yaşadım. Beni çok rahatsız eden bu "koşuşturma ve modern yaşam" bahanelerinin yoğun hissiyatının içine düştüm.
Kendime üzüldüm, kendim dahil büyük şehirde yaşayanlara acıdım.
Eğer mandıra filozofu olarak keyif içinde yaşamıyorsanız bu kitabı okuyup hayatınızı bir gözden geçirin derim.

Kitabın dili nasıl? Kitabın dili oldukça akıcı, okuması rahat. Diğer kitaplardan farklı olacak şekilde saman renkli kağıt üzerine kahverengi-bordo bir yazı diliyle yazılmış. Kitap kalın değil, ilaveten harfler ayrık, sayfalar boğmuyor, hemen bitiyor. 
Türü fantastik olarak değerlendiriliyor ama ben bu konuda emin değilim :) "Gerçek bir hikayeden uyarlanmıştır" deseler daha uygun olurdu benim için. 

Beğendiğim sözleri hem yazı hem de fotoğraf olarak paylaşmak istiyorum:
"Boşuna zahmet etme" dedi, "bizimle başa çıkamazsın!" Momo diretti."Seni hiç kimse sevmedi mi?"

"Çocukların bizim işimizde ne kadar tehlikeli olduğunu kendiniz daha iyi bilirsiniz."
"Çocuklar" diye konuştu Hâkim, "bizim doğal düşmanlarımızdır. Onlar olmasaydı insanlık çoktan bizim pençemize düşmüş olacaktı. Çocukları zaman tasarrufuna alıştırmak büyük insanları alıştırmaktan çok daha güçtür. Bu yüzden en sert yasalarımızdan biri şudur:
Er geç sıra çocuklara gelir.

'İnsanlar zamandan tasarruf ettikçe, zaman azalıyordu...'
 
'NE KADAR YAVAŞ, O KADAR ÇABUK' İnsan ne kadar yavaş hareket ederse o kadar hızlı ilerliyordu. Ama aksine, ne kadar acele ederse de o kadar güç ilerliyordu. 
Oyunları onlara bakıcıları öğretiyor ve bu oyunlar hep yararlı bir hizmet şeklinde oluyordu. Ama bu şeyler olurken de bazı şeyleri unutmaları gerekmişti. Neleri derseniz; sevinmeyi, hayal kurmayı ve heyecanlanmayı...

Kitabı çok ama çok ama çok beğendim!!!! 
Sanılanın aksine çocuk kitabı değil. 
Kitap okuyan okumayan herkesin okumasını şiddetle tavsiye ediyorum. Pişman olmayacaksınız...

Anne babaların da özellikle okuyup kendilerine dışarıdan bakması gerekiyor.

Bu tarz bir kitap okumayalı uzun zaman oldu. Normalde tercih de etmem. Buna rağmen tekrar tekrar okuyacağıma ve okutacağıma eminim...

Lütfen okuyun ve bana yorumunuzu yazın, merakla bekliyorum.

-------------

Şimdiye kadar paylaşabildiğim diğer kitap yorumları:
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2014'ten beri de uykusuz bir ufaklığın annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

32 yorum:

  1. Listeme aldım cok tesekkur ederız her ıkınıze de 😊 Bu kıtap yorumları cok ılgımızı cekıyor, ve işimize yarıyor 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim bayılacaksın Şeydacım, teşekkürler :)

      Sil
  2. Micheal Ende'nin bu kitabı dahil toplamda 3 kitabını okudum üçünü de çok beğendim. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangileri Kırmızı? Biz Bitmeyecek Öykü'yü aldık, Özgürlük Hapishanesi'ni de bekliyoruz :)

      Sil
  3. Haaarika bir kitaptır, bana da blog arkadaşım önermişti,iyi ki de önermiş. Tekrar tekrar okunası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle Handancım!! "Bayıldımmmm"dan daha öte bir kelime bulmaya çalışıyorum <3

      Sil
  4. Ne güzel bir inceleme olmuş :) Zaman tasarrufu konusunda sanki beni tanımlamış diye geçirdim içimden... Mutlaka bakacağım, sevgiler <3 :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizi Mary hepimizi :( Herkesin çok seveceğini düşünüyorum okusana sen de?

      Sil
  5. Muthis ilgimi cekti .. Iyi ki okuyup paylasmissin mutlaka okumaliyim daginikim. Cok ta guzel bir yorumlama olmus canim emegine saglik . cok operim sevgiler💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kırmızılım Deryammmm! Sen beğenmezsen paran iade :D Kesinlikle ba-yı-la-cak-sın!!! Merakla bekliyorum :)

      Sil
  6. Paylasim icin tesekkurler. Yaziyi ilgiyle okudum. Okudukca bu kitabi mutlaka okumaliyim dedim. Ve tam o anda Michael Ende oldugunu gorunce daha da emin oldum. Bitmeyecek Oyku kitabini yillar once alip okumama ragmen ara ara gene elime alirim. Bunuda zevkle alip okumak istiyorum. Cok guzel paylasim blogunuzu takip etmek keyifli olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz Özlem Burcu Yılmaz,
      Ben de Bitmeyecek Öykü'yü okumak için sabırsızlanıyorum <3 O kitap biraz daha kalınmış o yüzden geç bitebilir (malum sınırlı zamanda okuyunca :)). Sizden de onay almak mutlu etti!
      Ben de geldim güzel blogunuza!
      Teşekkürler, sevgiler

      Sil
  7. Ne kadar güzel anlatmışsın Dağınık'ım, ben de okuyacağım. Kabalcı kapandı ve çok çok üzgünüm, anlatamam😓 Umarım Kabalcı yayınlarına ulaşmaya devam edebiliriz. Okumayı, içinde gezmeyi, kitapçıdayım ruhunu yaşamayı en sevdiğim kitapçı ve yayıneviydi. Öpüyorum çok❤❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senden öğrendikten sonra bende de bir matem oluştu Blanam... Fenom'la inat ettik ve sağolsun o buldu diğer kitapları da. Nasıl fark ediyor baskısı da? Umarım devam eder..
      Teşekkürler canım <3

      Sil
  8. 17. sayfaya kadar geldim Dağınık :) Sonrası internette yoktu. Dediğin gibi kolay okunuyor, su gibi desem yeridir. Her yeri böyle akıcıysa 303 sayfa bir şey değil. Momo'yu okumak isterim. Zaman kaybetmeden! Alışveriş listeme ekledim hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi oku Zülalcim oku merakla bekliyorum :) HEMEN EKLE HEMEN AL! Bak çok seveceksin :)

      Sil
  9. Gökhan tanıtmıştı geçenler de ben de onun tavsiyesine uydum aldım ama daha bana sıra gelmedi çocuklar okuyor önce :) ben de sıramı bekliyorum :)) Filmi var Momo nun Dağınığım ben de sana onu tavsiye ederim :) eski biraz 1986 yapımı ama güzel izle derim :) Senin kitap yorumunun da tadına doyum olmuyor bu arada ve alıntılara bayıldım emeğine sağlık kocaman sevgilerimi yolluyorum minnakla paylaşıver bi zahnet :)♥♥♥♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Zehram <3 Ben de ilk sevgili Deniz'de görmüş 4 gözle okumayı bekliyordum! Sen de hemencecik okuyasın inşallah :) Hem filmi hem de tiyatrosu olduğunu duyduğumda hem sevindim hem şaşırdım! Birden fazla filmi çekilmiş animasyon dahil. Ben de çok isterim izlemeyi... Filme çekmek zor olsa gerek bu duyguyu?
      Sevgilerini aldım ve ısırarak paylaştım hiç merak etme canım :)
      Benden de kocamanından teşekkür ve öpücük

      Sil
  10. bayıldım! harika anlatmışsın dağınığım, hatta yazını okur okumaz d&r'ın sayfasını açarken buldum kendimi. çok anlamlıydı, alıntıların her birine bayıldım. kitabın içeriği de hoşuma gitti. Momo'yu okumayı planlalar listeme aldım. bu iki oldu. dün de eray'ın bloğunda bir kitap görmüştüm, İskandinav bir yazarın kitabıydı, hoşuma gitmişti, onu da kaçırmadan listeme almıştım. gelecek ay hoş kitaplar bekliyor beni. <3 sevindim! Aa bak, bu arada seni de mimledim. gerçi yaptın mı yapmadın mı emin olamıyorum. büyük ihtimal yapmışsındır belki de, hım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. RİVVV! SEN DE SEVMEZSEN PARAN İADE :P Hadi oku oku ve o coşkuyu senden de dinleyeyim merakla bekliyorum. Çok ama çok seveceksin bak garanti veriyorum :)
      Mimini gördüm ve listeme aldım güzel ajanım, emin ol keyifle yapacağım, geç kalırsam kızmayasın ;)

      Sil
  11. Ben de orada okumustum tanitimi ama kitabi okuma firsatim olmadi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinal dili Almanya Deryacım en şanslımız sensin :D Diğer kitaplarına ulaşmakta çok zorlandık, senin okuman daha rahat olur :) Eminim seveceksin.

      Sil
  12. Ruh ikizim tavsiyen başımın gözümün üstene dedim, hemen aldım, inş yarın elimde olacak ve ben de bu hissi, heyecanı yaşamak için can atıyorum!
    merakım nirvana, kalemine sağlık ne güzel bir inceleme olmuş, alıntılar desen özenle seçilmiş, aktarılmış, hayran kalmamak elde değil!
    "zaman" olsa neler yapabileceğini hayal edemiyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte "Michael Ende" kardeşliğinin ikinci üyesi ruh ikizim :D
      Çok zorlandım yaşadığım heyecanı kelimelere dökerken. İçimdeki coştu kelime olarak aktarılamadı... Hala aynı keyfi yaşıyorum.
      Senin güpgüzel yorumun da geldi ve bayıldım yine geride bırakmışsın hepsini <3
      Sayende diğer kitaplara da ulaşıyoruz! Bitmeyecek Öykü bana göz kırpıyor ama biraz kalınmış :) Birazcık bekleyecek, belki sen benden önce bitirirsin ;)

      Sil
  13. Çok değerli bir kitap iyi ki okumuşsun...Canım
    Bir daha bir daha okunası kitaplardan.
    Çok da iyi tanıtmışsın,çok kişiye sayende ulacağına eminim.
    Sevgiler.

    (Pahalı oyuncakları çocuklar eğlensin-mutlu olsun diye değil,
    kendi egomuzu tamin için aldığımızı,savunduğum fikrim pekişmiş kendimi mutlu hisettmiştim okuduğumda.
    İyi ki ucundan da olsa çocukların bu ciddi uğraşlarının içinde olmuş,
    onlarla zaman geçirmişim ve beslenmişim dedim..)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merih Hocam <3 Hoşgeldin!
      Senden de onay almak nasıl mutlu ediyor. Benim normalde kitapları tekrar tekrar okuma huyum yoktur, malum migren ve uykusuzluk yüzünden bir kez anca yetişebiliyorum :) Ama bu kitabı terapi yerine tekrar tekrar okuyabilirim <3 BAYILDIM! Diğer kitaplarını da alıyoruz Fenomla.

      İnşallah ben de aynen senin gibi gönül rahatlığıyla bu cümleleri kurabilirim Merih öğretmenim! Çok ama çok doğru tespitlerin ve o küçük insanların hayatlarını gözlemin.
      Ben de sayenizde bir silkiniyorum. Pahalı oyuncağı hiçbir zaman onaylamıyorum ama oyuncak konusunda da daha dikkatli davranıyorum.
      Çok teşekkür ederim <3

      Sil
  14. kitap okunacaklar listeme eklendi bu arada seni de takibe aldıım canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasın Mona <3 merakla merakla bekliyorum ben de geldim ;)

      Sil
  15. Ellerine saglık ne güzel özetlemişsin tekrar okumuş gibi olmuş ;) aslında bu kadar vakit geçti ya aradan tekrar okusam yeridir, hatta hayatımızı bir gözden geçirip birseyleri değiştirebilsek sevgiye, dostluğa, manevi değer ve duygulara daha cok vakit ayırabilsek,

    Ayrıca benden bahsettigin için de cok teşekkür ederim ;) gören de beni okuyan biri sanır oysa ayda yılda bir okuyorum ;(.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir okuyup pir okumuşsun demek ki Denizcim :) Senin okuduğun her sayfa beş ile çarpılmalı zaten! Hele ki şimdi ;)
      Çok teşekkür ederim tekrar, vesile olduğun için.
      Durup durup okunası bu kitap!

      Sil
  16. Ne güzel bir anlatım emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.