23 Mayıs 2017

ŞEKERSİZ MEYVE PÜRESİ VE KONSERVESİ (+6 AY)

hazır ara öğün


Meyve konserveleri özellikle bebekli anneler için vazgeçilmez bir yardımcı. Dışarı çıkarken hızlıca yanınıza alabileceğiniz mükemmel ve lezzetli bir ara öğün. 



Daha önce "cennet elması" için yaptığım konserveleri paylaşmıştım, buradan o yayınıma da göz atabilirsiniz. 

Bu meyve konserveleri tek bir meyveyle sınırlı değil, en güzel tarafı da bu. İstediğiniz meyveleri -hatta sebzeleri- bu şekilde hazırlayıp kurtarıcınız olarak bekletebilirsiniz. 

Hangi meyveleri kullandım? Hangi meyveler ile konserve yapılabilir?
Benim şimdiye kadar denediğim meyvelerden aklıma gelenler: Elma, armut, kayısı, şeftali, mor erik, kırmızı erik, cennet elması, hurma... Hatta üzüm bile kattım bu konservelere. Tatlı sebzelerden bal kabağını da aynı şekilde hazırlayabilirsiniz!

İlave olarak ne katabilirim? 
Konserveye aktarma öncesinde içinde öğütülmüş ceviz, fındık, tarçın (yaşına göre) katabilirsiniz. Pekmek (+6 ay) veya bal (+12 ay) da ekleyebilirsiniz ama inanın bu meyve konserveleri yeterince tatlı oluyor, ilave şekere hiç gerek kalmıyor. Yine de kullandığınız meyve ekşiyse bu şekilde tatlandırabilirsiniz. Ben sadece meyve kullanıyorum. 

HAZIRLIK: 
Konserve yapacağımız kavanozları, kavanozları bekleteceğimiz ışık almayan yeri ve altlarına sereceğimiz örtüleri, sıcak kavanozu tutmak için fırın eldivenimizi hazır ediyoruz.

YAPILIŞI:
🍎 Kullanacağımız meyveleri yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. 
🍏 Tercihen cam rende ile ezip çekirdeklerini ayıklıyoruz. 
Robot kullanmak istiyorsanız ve meyveleriniz doğalsa kabuklarını da kullanabilirsiniz. 


🍎 Hepsini çukur bir pişirme kabına alıp kısık-orta ateşte sürekli karıştırarak kaynatıyoruz (kıvamlı olduğu için karıştırmayı unutmayın, dibini tutabilir). 


🍐 Fokurdayınca altını kısıp püre kıvamın gelene kadar 5-10 dakika daha ısıtıyoruz. 


🍎 Farketmişsinizdir ben tariflerimde şeker kullanmıyorum, fakat siz isterseniz bu aşamada şeker (pekmez, bal) ilavesi yapabilirsiniz. 

🍏 Hemen sıcakken hazırladığımız ve kaynar sudan geçirdiğimiz kavanozlara ağzına kadar doldurup, kenarlarını temizleyip, yine kaynar sudan geçirdiğimiz temiz kapaklarımızı sıkıca kapatıyoruz ve hazırladığımız bezin üzerine hızlıca ters çeviriyoruz. 


🍎 Bir gün sonra konserveleri çevirip yanlarından akmış mı veya herhangi bir bozulma var mı kontrol ediyoruz. Güzel görünüyorlarsa serin bir yere veya tercihen buzdolabına aktarıp kullanacağımız zamana kadar ağzı kapalı bekletiyoruz. 

şekersiz meyve püresi

🍐 Ben taze taze kullanmak için küçük boy kavanozları tercih ediyorum (40 cc). Bu kavanozları ambalaj satan dükkanlardan veya internetten satın alabilirsiniz. Bazen bu tarz küçük boyutlu ürünler satılıyor, gördüğüm anda dayanamayıp alıyorum ve konservelerde kullanıyorum. 

🍎 🍏 🍎 🍐 
Sonrasında artık dışarıdan hazır konservelerden almayıp kendi yaptığımız bu mis gibi konserveleri kullanıyoruz. Yanınızda da rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Konserve olduğu için soğuk taşımanıza gerek yok, ara öğününüz hazır.

Bebekli anneler için vazgeçilmez bir yardımcı. 

Ne şekilde kullanabilirim?
👉 Tek başına ara öğün olarak hem evde hem de dışarıya çıkarken yanınıza alarak kullanabilirsiniz. 
👉 Kahvaltının yanında marmelat niyetine kaşık kaşık yedirebilirsiniz (kendi de yiyebilir). 
👉 Meyveli tariflerinize katabilirsiniz.
👉 Ekmek üzerine reçel niyetine sürebilirsiniz.
👉 Konserve yapmak istemezseniz yine cam bir kaba alıp buzdolabında veya buz poşetlerine aktarıp buzluk/derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
👉 "Şekersiz dondurma"da kullanabilir (tarif için tıklayabilirsiniz) veya direkt kendisini meybuz olarak hazırlayabilirsiniz.

Ne kadar süre saklanabilir?
Normal konserveler kadar uzun ömürlü bir püre bu. Tabii bebeğinizin yaşına uygun olarak daha taze tüketmenizde fayda var. Zaten kısa süre içinde bitiyor emin olun 🌝
Zorunlu olmamakla birlikte buzdolabında saklamanız avantajlı olacaktır. 
Konserve yapmak istemezseniz yine cam bir kaba alıp buzdolabında tercihen bir hafta kadar veya buz poşetlerine aktarıp buzluk/derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz (süreler yine size ve bebeğinizin yaşına bağlı).
... 

Afiyet şifa olsun!

Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 3 yıldır da uykusuz bir bebeğin annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, kütüphanesi, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı bir sağlık çalışanı. Sağ ve sol beyni eşit çalışan canlı bir savaş alanı. Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

12 yorum:

  1. Ellerine sağlık Dağınık'ım :) Benim de canım çekti :)

    YanıtlaSil
  2. Biliyor musun aklıma kızlar küçükken bakıcıya yapıp götürdüğüm kompostolar geldi. Her şeyini evde yapar, Bir dolu çantayla bırakırdım. Yirmi kilo taşırdım. Şimdi düşününce iyi ki öyle yapmışım diyorum. Çocuklar ne kadar az dışarıdan konserve ve türevleri yerse o kadar sağlıklı oluyor. Seni destekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Kızım ne güzel anlatmış, Blana gibi benim bile canım istedi. Şeker koymaman en güzeli. Korktum artık şekerden. Ben de domates konservesi yapıyorum yazları, sanki hazırlanışı benziyor. Çocuklular için çok kıymetli öneriler bunlar. Ben kendim için yaparım belki :) Emeğine sağlık canımm. Çok öpüyorum kızımı :) Atakanı da tabii :)

    YanıtlaSil
  4. merhaba +1 okuyucunuz daha var artık takibe aldım :) ben de yazmaya yeni başladım ziyaret ederseniz ve yorum yaparsanız bu benim için çok teşvik edici olacaktır teşekkürler
    Blog Sayfam: yolcumehmet.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. Dağınık cimin dilinden düşmeyen, elinden yiyeyemedigim "Meyve konserveleri" ah ah diyorum, tee londralardan 😎
    Süpersin ruh ikizim, bebiş tariflerin, kurtarıcıların harika 👌👌👌

    YanıtlaSil
  6. Marketten büyük kavanozlarda alabileceğim yiyecekleri sırf küçük porsiyonlu konserve yaparim düşüncesi ile küçüklerinden alıyorum.
    Çilek alıp reçel yapacaktım. Beraberinde senin yönteminle şekersiz püre de yapar oğluşuma yediririm Dağınık :)

    YanıtlaSil
  7. Yaa kuzum sen ne becerikli ve dikkatli annesin böyle.
    Ellerine sağlık.Şeker sıfır ohhhh misss yarasın kuzuya.
    Çok güzel,olmuş ben bile yapacağım koca eşeklere.Atıştırmalık diya,en azından dondurma yanında,yesinler meyve yemiyorlar çoğu zaman babamızla ben söylemekten dilimizde tüy bitti.
    Küçükken ne güzel kandırıp bir şekilde tıkıveriyorduk .Şimdi "Annnneeee" diye çemkirip kaçıyorlar.
    Öptüm seni gördüğme çok sevindim.

    YanıtlaSil
  8. Oğlum bebekken ne çok severdi meyve pürelerini. Onu hatırladım şimdi. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Sen ne kadar süper bir annesin.İyi anne değilim yoksa eksik hissederdim ben kendimi :)) Şaka bir yana güzel tarif :)) Ayrıca bloguma verdiğin destek için çok teşekkür ediyorum :))Öptümmmmm....

    YanıtlaSil
  10. Ay minağınız mı var. Peki seviyor mu püreleri ben sevmiyordum çünkü :D Benim en sevdiğim mama Cici Bebeydi sanırım. Takipteyim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. Aldığımız kayısılar tatsız çıkınca reçel yapayım dedim. Fakat eriyip gitti. Bende blendırdan geçirip iyice püre yaptım. Sonrada sulandırıp meyve suyu olarak içtik.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.