13 Mayıs 2017

ŞEKERSİZ UN HELVASI TARİFİ (+12 Ay)


şekersiz tarif


Oğlum şekersiz irmik helvasına bayıldıktan sonra bir de "un helvası" deneyelim dedik. Sonuç yine mükemmel, yine mutluluk. 

Bütün tariflerimde olduğu gibi bu da şekersiz. Lütfen siz de beyaz şekerden mümkün olduğu kadar uzak durun, hele ki bebekleriniz ve ufak çocuklarınız için... Biliyorum dış dünyada engellemek çok zor ama en azından siz ona evde şeker vermezseniz damak tadını bu şekilde oluşturacaktır. 

Şeker yiyemeyenler veya tercihen yemeyenler varsa buyurun şekersiz un helvası tarifi:


ŞEKERSİZ UN HELVASI TARİFİ (+12 AY) 
MALZEMELER:
Süt: Yarım çay bardağı 
Un: Yarım çay bardağı
Bal: Yaklaşık 2-3 yemek kaşığı (alternatif olarak pekmez denenebilir)
Tereyağ: 2 yemek kaşığı (yaklaşık 30-40 g)
Zeytinyağı: 2 yemek kaşığı
İsteğe bağlı çam fıstığı
İsteğe bağlı üzerine tarçın, ceviz, fındık, fıstık... (küçük bebekler için iri parçalar kullanmamaya dikkat ederek)

Bal ve yağ oranları zevkinize kalmış. Tatlı seviyorsanız balı artırabilirsiniz. 

12 AY ÖNCESİ BEBEKLER İÇİN (6 AY-12 AY):
Aynı tarifte:
Süt yerine Peynir Altı Suyu,
Bal yerine pekmez kullanıp  
Kuruyemiş ve tarçın eklemezseniz 12 ay altı bebeklere de hazırlayabilirsiniz. 

YAPILIŞI:
Not: Yapılışı irmik helvasına benzediğinden onun fotoğraflarından alacağım.
evde saglikli irmik helvasi nasil yapilir

👉 Sütü ve balı bir kaba alıp bal eriyene kadar ısıtıyoruz (kaynatmanıza gerek yok bal erisin yeter). 
👉 Başka bir kapta zeytinyağı ve tereyağını eritmeye başlıyoruz. Çam fıstığı ekliyorsanız onu da bu aşamada ekliyoruz. 
👉 Erimeye yakın unu ilave edip orta ateşte, rengi ve kokusu dönene kadar sürekli karıştırıyoruz (yaklaşık 10-15 dakika). 
👉  İstediğiniz renk oluştuğunda ballı sütü dikkatlice döküyoruz (dikkat edin üzerinize sıçramasın).

👉 Orta-yüksek ateşte un sütü çekip şekil alana kadar yaklaşık 5-10 dakika karıştırıyoruz. 

👉 Tek porsiyonluk un helvamız hazır! 

Pişmeye yakın tadını kontrol ettiğinizde tadı az gelirse yine ocaktan almadan azar azar bal ekleyip karıştırabilirsiniz. 


İstediğiniz şekilli bir kap ile üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz. 

Miktarlar az olduğundan normal helva gibi saatlerce karıştırmanıza gerek kalmıyor. Hatta çocuğunuz biraz büyükse beraber de yapabiliyorsunuz.

Un değil de irmik helvası istiyorum diyorsanız o tarifim de burada

Afiyet olsun!

-------
Diğer Şekersiz Tatlı Tariflerimden:
Dağınık Anne

Her şeye ilgisi olan uykusuz, vakitsiz, dağınık bir kadın, 2 yıldır da uykusuz bir bebeğin annesi.
Blog onun terapisi, yemek kitabı, sosyal ortamı, kütüphanesi, film-dizi arşivi, şiir defteri, deneme notları, hayattan kareleri... İmla takıntılı, detaycı, teknoloji ve bulmaca meraklısı, yorumları blogunun baş tacı, kırmızı delisi, Sherlock ve Iron Man hayranı... Seven, isteyen herkese blog yazmayı tavsiye eder. İlgi duyan herkesi de bekler!
Dağınık Anne: Yazıldığı gibi okunur... Okunduğu gibi anlaşılır...

BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

11 yorum:

  1. Ne kadr güzel olmusss :) ben en son yaptigimda bildigin un kokuyodu da :) bide bu sekilde deneyim.Ama tabi sekersiz duramiyom ben 💕😘 ellerine saglik canm afiyetle yesin boncuk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durursun Prenses durursun bal o kadar güzel oluyor ki aramazsın şekeri ☺ un kokuyorsa biraz daha kavurman lazım demek. Böyle minik porsiyonla dene bir de bakalım?
      Teşekkür ederim canım hepsi afiyetle yesin büyüsün inşallah!

      Sil
  2. Ben pek şeker sevmeyenlerdenim o yüzden tuttum bu tarifi Dağınığım, ellerine sağlık ;) Uğur böceği de pek güzel olmuş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de bendensin demek Aytülcüm çok sevindim :) Ben de neredeyse tamamen çıkardım hayatımdan. Dene bak seversin?
      Özledim seni de... Teşekkür ederim geldiğin için ❤

      Sil
  3. Ben de kendime yaparım bunu Dağınık'ım😍 Ellerine sağlık, öperim💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blanam bakma uzun anlattığıma yaparsın bak çok zor değil :) Kaçabilirsin ama saklanamazsın :)
      Canım benim sevgiler

      Sil
  4. O zaman sık kullanilanlara ekliyorum eylül 1 yaşını geçsin bi helva kavurayim kızıma çok seviyor böyle lezzetleri biliyorum bunuda sevecek😊 eline sağlık teşekkür ederim paylaşım icin💛

    YanıtlaSil
  5. Şahane fikir ben kendim için yapmayı düşünüyorum..

    YanıtlaSil
  6. Benim canım çok çekti yemem yasakkk. Balı ılımaya yakın yedirmenizi öneririm. 50 derece üstünde sıcaklıkta toksinleşir. Maşallah harika görünüyor, tadı kim bilirrr. Ağzım sulandı.

    YanıtlaSil
  7. Benim kitabimda az kalorili irmik helvasi tarifi olacak, ama benimkisinde gercekten hic seker yok, yani bal falan da yok. Sirf internet üzerinden alabildigim bir Stevia Kristall tatlandiricim var benim, mucizevi brisey adeta benim icin. %100 bitkisel ve icinde herhangi katki maddesi yok ve en güzeli de tadinin sekere cok yakin olmasi. Agizda herhangi buruk ya da olumsuz bir tat birakmiyor, diger tatlandiricilarda oldugu gibi. Ben eminim ilerde TR'ye de gelecek bu ürün, simdilik yok henüz. Ve gelince millet ondan baska birsey kullanmayacak tipki benim gibi:)

    Senin de ellerine saglik canim, en azindan daha saglikli bir alternatif olmus seninki de.

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım yine çok güzel bir tarif,şekerden kaçınıldığı gibi aman sahte ballara da dikkat edilsin o kadar çok yayılmış ki piyasada bildik yerden almak en güzeli.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok önemli! Olumlu olumsuz fark etmez, düşüncenizi paylaşır mısınız?
(Lütfen link bırakmayınız, link olan yorumları silmek zorunda kalıyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim)

Blogger tarafından desteklenmektedir.